Annonsørinnhold:

Global communication technology and telecommunication financial network around planet Earth. Blockchain and cryptocurrency concept with copyspace. IOT and 5G concepts. Elements of this photo furnished by NASA
Global communication technology and telecommunication financial network around planet Earth. Blockchain and cryptocurrency concept with copyspace. IOT and 5G concepts. Elements of this photo furnished by NASA

5G åpner nye muligheter for bedrifter

Annonsørinnhold fra Komplett Bedrift

Nei, det er ikke 5G-nettet som har spredd Covid19-smitte rundt om i verden. Men ja, 5G-nettet vil kunne få store konsekvenser for deg og din bedrift.

Som du kanskje kjenner til så er konspirasjonsteoriene mange rundt utrullingen av 5G-nettet verden over. Siden utrullingen i stor grad falt sammen med spredningen av Covid19-viruset, så fikk konspiratorene vann på mølla.

Rykter spredte seg lynraskt via Twitter, WhatsApp og YouTube, og i flere land ble 5G-master satt fyr på og ødelagt. Det finnes selvsagt ingen logisk sammenheng mellom utbyggingen av 5G og spredningen av et dødelig virus, det slår blant andre Investigate Europe ettertrykkelig fast i denne artikkelen.

Hastighet og kapasitet

5G sprer seg derimot med mobiltelefonene. For det er den mobile teknologien som leder an – som vanlig. Utrullingen av iPhone12 får naturligvis stor oppmerksomhet og den kan selvsagt utnytte 5G-nettet til det fulle. I Norge vil omtrent halvparten av oss kunne koble til 5G i løpet av 2021 og innen 2023 vil blant andre Telia være fullt dekket over hele landet med sitt 5G-nett.

Andre mobiler du kan skaffe deg med 5G-muligheter er per oktober/november 2020: Sony Xperia 5 II, Samsung Galaxy A51, Samsung Galaxy S20, Huawei P40 Pro og Samsung Galaxy Z Fold og Flip.

Men hva kan 5G tilby oss som brukere og bedrifter som vi ikke får av 4G?

Forkortelsen «5G» forteller oss egentlig bare at det er snakk om femte generasjon mobilnett. Den store opplevde forskjellen ligger i hastigheten og kapasiteten på nettet. Og de to egenskapene fører igjen til en rekke bruksendringer.

Sensorteknologi og andre enheter

Hastigheten på 5G kontra 4G er ti ganger så raskt – og 4G er i utgangspunktet raskt fra før. Det vil bety dataoverføring som vi aldri har vært vitne til tidligere og som vil utkonkurrere bredbånd på flere områder. Mens det i dag tar 5-20 minutter å laste ned en HD-film over 4G-nettet så snakker vi om rundt 30 sekunder for den samme oppgaven i 5G-nettet.

Men det er i kombinasjon med kapasiteten, altså antall enheter tilkoblet samtidig, hvor vi får utviklingsmuligheter. Og ikke tenk på «enhet» som en mobiltelefon, men alle dingser du kan tenke deg rundt om i samfunnet som kan kobles mot nettet. Det være seg ditt kjøleskap hjemme eller maskiner og sensorer på arbeidsplassen.

Vi får i 5G-nettet en mulighet til å overføre store mengder data som gir oss mulighet til å utvikle en mengde nye tjenester som kommer næringsliv og brukere til gode.

Det er dette som er tingenes internett og som vil styre vår hverdag i stadig større grad enten det er strømforsyningen eller påfyll av melk og smør i kjøleskapet. Smarte hus og smarte byer er ikke lenger et fremtidsscenario.

Nye bruksområder for nettverk

Kunstig intelligens (AI) vil utvikle seg raskere med sanntidsopplasting av data fra mange enheter samtidig. Hvis du synes at Pokémon Go var en åpenbaring så kan du kanskje forestille deg hvordan 5G-nettet kan legge ulike digitale «layers» på det du ser og gjør og være med på å revolusjonere måten vi utfører arbeidsoppgaver på.

For eksempel; La oss si du kjører bil, havner i en ulykke, noen blir skadet og du sitter alene på ulykkesstedet og må hjelpe et annet menneske i nød, men du har ikke kunnskapene til det. Med et par smart-glasses som både mottar og sender video kan du koble deg opp via 5G-nettet med medisinsk personell som instruerer deg i førstehjelp på stedet ut fra det de ser gjennom dine briller uten forsinkelse i overføring av data.

Lukkede 5G-nett for bedrifter

Det er spådd at 5G-nettet vil åpne for nye næringer innen sensorteknologi og trolig vil vi se at det dukker opp bedrifter som spesialiserer seg på å yte tjenester som baserer seg på den nye teknologien. 5G-nettet får også den muligheten at det kan deles opp, såkalt skivedeling eller network slicing. Det betyr at du kan etablere lukkede end-to-end nettverk med 5G-plattformen som utgangspunkt. Slik kan en bedrift for eksempel ha et lukket 5G-nettverk kun for sine ansatte og som er godt sikret.

Avliver myter om 5G

Jeg startet med å skrive om konspirasjonene og teoriene, og tenkte vi skulle avslutte med å avlive enda flere myter.

5G-nettet har blitt beskyldt for å øke strålingen, men det stemmer ikke. Faktisk er strålingen fra 5G lavere enn i et 4G nett fordi det sender større mengde data med mindre bruk av kapasitet. Stein Erik Paulsen i Telenor sier til faktisk.no at eksponeringen for elektromagnetiske felt er lavere per utsendte megabyte data for 5G enn for 4G. I den samme saken på Faktisk.no henvises det også til Folkehelseinstituttet som skriver at grenseverdiene er satt på et nivå som er 50 ganger under det nivået som kan gi oppvarming av menneskelig vev, eller som kan få nerveceller til å avfyre signaler.

Jeg tenker at 5G gir større handlefrihet og at vi står foran enorme muligheter, men midt oppe i dette skal vi selvsagt også være bevisst hva slags data vi gir fra oss og vite hvor og hvordan den lagres.

Av: Ida Hanto Haraldsen, produktsjef hos Komplett Bedrift.

Powered by Labrador CMS