Annonsørinnhold:

Denne boksen gjør den enkelt å få kontroll på strømforbruket

Etter skyhøye strømregninger i en gammel kjellerleilighet, oppdaget Hark-gründeren at det var mye penger å spare på å styre forbruket til timer med billigere strøm.

Publisert

– Strøm er veldig vanskelig. Det har alltid vært litt mystisk for de aller fleste strømkunder, og er i ferd med å bli enda vanskeligere, sier teknisk leder og en av de to gründerne bak Hark, Ørjan Svendsen. Det ble starten på Harks smarte strømstyring, og i 2021 deltar de i mentorprogrammet Telia Startup.

GRÛNDER: Joar Harkestad er daglig leder i Hark, og startet opp bedriften sammen med Ørjan Svendsen.

La oss prøve oss på en oversikt: Tradisjonelt så betaler du for strømmen du får levert, pluss et påslag som er strømselskapets gevinst. I tillegg er det gjerne en fast månedsavgift, og en ekstra statlig avgift. Dessuten betaler kundene kostnaden for at selskapene handler energi på børs – og hvis du vil sørge for at strømmen du bruker kommer fra fornybare kilder, betaler du en ekstra avgift for det. I det siste har noen strømselskap endret litt på denne tradisjonelle oppbyggingen, men i hovedsak er inntektene til strømselskapene knyttet til disse elementene. Til slutt kommer eventuelle tilleggstjenester, som forsikringer og annet, som enkelte leverer.

I tillegg til alt dette, skal også nettselskapene ha betalt for å transportere strømmen til boligen din over sitt strømnett, altså nettleie. Og det som er i ferd med å gjøre det hele enda vanskeligere, er at nettleien ikke lenger bare skal reflektere hvor mye du bruker av strøm, men også hvor mye du bruker samtidig – altså hvor mye du belaster strømnettet.

– Det vi ønsker, er å gjøre strøm til et enklere produkt å forstå. Eller, egentlig at det ikke skal være nødvendig å forstå i det hele tatt – du skal bare slippe å tenke på det, sier gründer og daglig leder Joar Harkestad.

Hark er en av de ti utvalgte bedriftene som i år har fått en plass i mentorprogrammet Telia Startup. Programmet tar hvert år inn nye bedrifter, som benytter kommunikasjonsteknologi på spennende måter.

Dette er årets bedrifter i Telia Startup

Reduserte strømregningen

Ideen til selskapet fikk Harkestad da han bodde med noen kompiser i en gammel kjellerleilighet. Leiligheten var dårlig isolert, og kompisene brukte mye strøm på oppvarming.

I november fikk de en strømregning på over 2000 kroner, og bestemte seg for å forsøke å redusere den. Dermed begynte de å skru av varmen når de var borte og når de sov, og klarte på den måten å redusere strømregningen med 40 prosent i løpet av et par måneder.

BEDRE KONTROLL: Hark skal hjelpe til med å holde strømregningene nede.

– Men problemet var jo at det var iskaldt i leiligheten når vi kom hjem og når vi sto opp. Så vi ønsket oss et automatisk system, som kunne styre strømforbruket av seg selv, forteller han.

Litt senere ble det bestemt at alle i landet skulle få nye, smarte strømmålere. Dermed lå forholdene til rette for å realisere ideen.

Oppdag mulighetene med IoT

Bruk strøm når det er billigst

Løsningen til Hark er en plattform som gir oversikt og hjelper deg med å styre strømforbruket i en rimeligere retning. Det gjøres ved hjelp av en enhet som plugges inn i strømmåleren din, som henter ut strømdataene i sanntid og presenterer det på deres plattform.

– Du kan redusere utgiftene ved å enten flytte mest mulig av strømforbruket til timene med billigst strøm, eller fordele det slik at du minimerer belastningen på strømnettet, forklarer Harkestad.

Svendsen presiserer at det bare er noen få ting som bruker så mye strøm at det monner å endre på det. Han nevner oppvarming av boligen, elbil-lading og varmtvannstanken som de viktigste, da disse også er fleksible til å flytte litt på.

– Hvis du ikke trenger å lade bilen med en gang, men du har tenkt å lage middag på den relativt strømkrevende induksjonsovnen, så er det kanskje fornuftig å utsette ladingen litt, sier han.

Har du spørsmål om teknologi, pilotprosjekter, partnerskap eller skalering? Lær mer i vår startup-guide.

Smart strømstyring helt automatisk

Med smartprodukter som varmeovner og elbil-ladere som kan styres på nett, kan også Hark automatisere strømstyringen for deg. Hark vil se etter dine egne kriterier og når på døgnet det er billigst å bruke strøm – så slipper du å tenke mer på det.

Heimdall styrer strømnettet med IoT-teknologi

Hark selger ikke løsningen sin direkte til sluttkunder, men til nettselskaper og strømselskaper. Slik kan nettselskapene få bedre oversikt over strømnettet sitt og hvordan det belastes, og strømselskapene blir mer konkurransedyktige overfor kundene.

Med andre ord: vinn/vinn!

Nysgjerrig på andre startup-selskaper innen teknologi? Les mer om andre grundere som deltar i Telia startup her.