Annonsørinnhold:

Disse 7 tech-gründerne slapp gjennom nåløyet

Over hundre gründere knivet om plassene i mentorprogrammet til Telia, hvor syv stykker nå har fått plass. – De bruker kommunikasjonsteknologi på nye og spennende måter, våger å utfordre og gir jernet for å få det til.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Charlotte Heyerdahl. Hun er blant initiativtakerne bak mentorprogrammet Telia Startup og brenner for at Telia - med sine muskler og kompetanse - skal gi nye ideer mer kraft.

Charlotte Heyerdahl, en av initativtakerne til Telia Startup.

– Vi har sett etter entreprenører som tenker nytt og aldri gir seg. De som bobler over av ideer og er drevet av lidenskap etter å skape noe. Og som med litt hjelp fra Telia virkelig kan få det.

Gjennom programmet får startupene tildelt mentorer med ekspertise på deres felt. De får også råd og hjelp om alt fra bruk av teknologien til forretningsutvikling.

Dette er årets bedrifter til Telia Startup

Rekordmange søkere

– Det har vært veldig gøy å få bli kjent med så mange spennende startups, sier forretningsutvikler Marius Ebbesen.

Han var blant dem som fikk den vanskelige oppgaven å velge ut årets bedrifter fra over 100 søkere.

Marius Ebbesen, forretningsutvikler i Telia.

— I tillegg til å ha de gode ideene, og en plan for å gjennomføre, var det viktig for oss å plukke ut noen der vi virkelig så at vi kunne tilføre noe.

Ebbesen forklarer:

– Vi i Telia har jo et slags samfunnsansvar i å gjøre kommunikasjonsteknologi tilgjengelig, og det er utrolig mye spennende det kan brukes til! Men det kan være en barriere å komme i gang om man ikke kjenner teknologien og mulighetene. Her skal Telia Startup være en utstrakt hånd – og senke terskelen så mye som mulig for å skape verdi med infrastrukturen og tjenestene våre.

Telia er ledende i Norge med 5G og har det mestvinnende 5G-nettet i Norge, viser den uavhengige kåringen Open Signal. Sammen med det bredt utbygde fastnettet, gir dette et spennende mulighetsrom for startupene – med alt fra konnektivitet og IoT til dataanalyse og Crowd Insights.

Ebbesen legger ikke skjul på at det også er mye å hente for Telia i mentorprogrammet.

– Vi har mye å lære fra startupene. De er jo definitivt utfordrere, med ideer og konsepter de ønsker å sette til livs! Også har de av natur en lett og smidig organisasjonsstruktur, og en annen måte å gjøre ting, som vi kan lære av. Vi skal fortsette å være Norges største utfordrer, og da er det viktig at vi ikke blir tungrodd, og fortsatt kan være lett på labben.

ÅRETS GRÜNDERE SAMLET: Johan C. Haveland (Asistobe), Marius Ebbesen (Telia), Martin Svangstun (Aivero), Jens-Inge Ingvaldsen (Rensikt), Charlotte Heyerdahl (Telia), Tommy Tellefsen (Leid), (Nordiq Products), Jan-Erik Vinje (OneSiteViewer) og Caylie Mørck (Leid)

Dette er Telia Startup

Dette er er årets utvalgte startup:

1. Asistobe: AI for smartere kollektivtransport

2. Nordiq products: Smart overvåkning av pust og puls på skadestedet

3. Leid: Gjør det enkelt å leie verktøy og redskaper

4. OnSiteViewer: Visualiserer planlagte bygg med AR

5. Rensikt: Sparer plast med selvbetjente spylervæske-automater

6. Aivero: Skytjeneste som senker terskelen for å benytte roboter

7. Zygizo: Kan forutsi skred og flom med smart snømåler

Asistobe – AI for smartere kollektivtransport

I byer verden over er det mye ineffektivitet knyttet til kollektivtransportens rutenett i dag. Dette tar Asistobe tak ved hjelp av et innsiktsverktøy, som kan styre tilbudet tydeligere etter hvordan folk faktisk bruker det.

– Jeg sluttet i en godt betalt jobb for å få en gøyere hverdag. Med Asistobe ser jeg en mulighet som kan forandre verden, sier CEO Johan Haveland.

Selskapet bruker AI-algoritmer og maskinlæring for å finne en best mulig linjestruktur og tidstabell.

– Det var så viktig for oss å bli plukket ut til Telia Startup. I dag finnes kun geografiske modeller og antagelser, men med mobildata vil vi se hvordan massene forflytter seg med bil, buss, elsparkesykkel eller til fots. Da vil vi kunne finne ut hvordan vi kan lage et mer effektivt kollektivsystem med tanke på miljø og pris, sier Haveland.

TEKNOLOGI FOR BEDRE KOLLEKTIV: Asistobe bruker AI-algoritmer og maskinlæring for å finne en best mulig linjestruktur og tidstabell for kollektivtransport.

Nordiq products – Smart overvåkning av pust og puls på skadestedet

På et kaotisk skadested er det vanskelig og uoversiktlig å holde godt nok øye med de skadde. Gründer Mats Hetling har sammen med leger og helsepersonell tatt saken i egne hender. De har alle kjent stresset på kroppen, blant annet ute i felt i Afghanistan for Norge.

Nå har de utviklet et robust og portabelt verktøy som kan hjelpe dem å overvåke vitale tegn.

– Dette produktet vil garantert redde liv, og det gjør det svært motiverende å arbeide med, forteller Hetling, før han fortsetter:

– Da vi presenterte produktet for dem som jobber med førstehjelp, var det halleluja-stemning. Det er et svært tydelig behov for dette. Vi har mange som heier på prosjektet både av kunder, investorer og samarbeidspartnere, forteller han.

Selve enheten er liten og skal festes på halsen til en pasient med et slags plaster. Når den skrus på, vil den i første omgang monitorere pust, puls og oksygenmetning og varsle hvis pasienten for eksempel får trøbbel med luftveiene.

– Denne teknologien har kjempepotenisal. Med kommunikasjonsteknologi kan vi for eksempel dele dataen fra enheten med AMK for å få mer kvalifisert hjelp til livredderne på stedet, sier Hetling.

GRÜNDER: Mats Hetling har sammen med leger og helsepersonell utviklet et portabelt verktøy som kan overvåke vitale tegn ute i felt.

Leid – Gjør det enkelt å leie verktøy og redskaper

Skal du flytte, rengjøre, ordne i hagen eller gjøre snekkerarbeid? Leid.no har døgnåpne selvbetjente henteplasser nær der du bor, hvor du enkelt kan leie verktøy og utstyr du trenger, istedenfor å kjøpe nytt.

CEO Thommy Tellefsen synes det er fantastisk å kunne skape sin egen arbeidsplass.

– Jeg kunne ha betalt for å få lov til å gjøre det jeg gjør!

STÅR BAK LEID: Tommy Tellefsen og Caylie Mørck.







LEI ISTEDENFOR FOR KJØP: Hos Leid kan du leie alt innen verktøy og rengjøring.

Han mener at å leie fremfor å kjøpe er det smarte valget for kunden, fordi de vil spare plass, penger og tid. At det også er bra for miljøet er en bonus.

– Vi må gjøre det enklest mulig for kunden å leie. Med 5G-teknologi ønsker vi å levere en fantastisk kundereise for effektiv utleie.

OnSiteViewer – Visualiserer planlagte bygg med AR

Tenk om du kunne sett hvordan et nytt bygg vil se ut – i de faktiske omgivelsene der det skal stå! Det kan du faktisk med OnSiteViewer, som gjør det mulig å oppleve visualiseringer i 1:1 på stedet. Selskapet vil med dette revolusjonere måten vi planlegger byene våre på.

– Det er en morsom tanke at man bringer noe helt nytt inn i verden, sier daglig leder Jan-Erik Vinje, som allerede i tenårene startet å gjøre eksperimenter med 3D-grafikk.

3D-FAN: Jan Erik Vinje i OnSiteViewer.




.....

REVULOSJONERER BYPLANLEGGING: OnSiteViewer gjør det mulig å visualisere hvordan et nytt bygg kommer til å se ut i riktig omgivelsene.

....

Ved hjelp av sanntidsvisualiseringer av bygningsforslag i en AR-løsning, får vi grunnlag til å ta bedre og tryggere beslutninger før spaden settes i jorda.

– Vi er helt avhengige av høy båndbredde og lav responstid for å teste ut løsningen. Telia har vært vanvittig gode til å legge til rette for oss, sier han.

..

Rensikt – Sparer plast med selvbetjente spylervæske-automater

Hvert år bruker vi mange millioner liter spylervæske, og dette danner flere hundre tonn plastsøppel i året – kun i spylervæske-beholdere. Derfor bygger Rensikt et landsdekkende tilbud av selvbetjente spylervæske-automater, slik at du kan fylle spylervæsken direkte på kjøretøyet ditt.

ALDRI ANGRET: Jens Inge Ingvaldsen satser på spylevæske.

– Å starte opp egen bedrift er galskap, men også veldig gøy. Jeg har aldri angret på at vi gikk i gang med dette. Vi lager en bedre tjeneste for samfunnet, samtidig som vi sparer miljøet, sier daglig leder Jens Inge Ingvaldsen.

Han forteller at de har spart 11.000 plastkanner til nå.

– Hvis du hadde stablet dunkene oppå hverandre tilsvarer det 3,5 ganger høyden på Burj Khalifa i Dubai, sier han.

SPYLERVÆSKE-AUTOMATER: Rensikt sparer miljøet for massevis av plast med sine selvbetjente automater.

Aivero – Skytjeneste som senker terskelen for å benytte roboter

At roboter vil bli en stor del av fremtiden, er det liten tvil om. Aivero lager en brukervennlig skybasert plattform, som gjør det enkelt å sette opp og styre robotceller.

Slik blir det lettere og rimeligere for flere bedrifter å ta i bruk robotikk, for eksempel til å plukke varer i et nettbutikklager eller utføre repetitive oppgaver i en produksjonsprosess.

– Vi er veldig motiverte av å være med på dette skiftet av avansert teknologi som skjer nå, og å kunne gjøre teknologien tilgjengelig for andre. Løsningene våre kan brukes av hvem som helst med en smarttelefon, sier CEO Martin Svangtun.

SKYBASERT PLATTFORM: Aivero gjør det lettere og rimeligere for flere bedrifter å ta i bruk robotikk. Her er CEO Martin Svangtun.

Med Telia ønsker de å teste fjernstyring, support og opplæring av roboter ved bruk av 5G og VR. I tillegg ønsker de å utforske sikkerhetsløsninger sammen med Telias eksperter på cyber-security.

– Hvis du har en robot på en fabrikk i Lofoten, skal for eksempel en teknisk person kunne koble seg på fra Stavanger, og korrigere noe eller hjelpe med å trene roboten til å utføre en ny jobb. Da trengs et bra 5G-nett, sier han.

Zygizo – Kan forutsi skred og flom med smart snømåler

Med teknologi som kan måle og dokumentere snø, lager Zygizo tjenester som er nyttige for hele samfunnet. Løsningen kan forutsi snøskred- og flomfare, og selskapet samarbeider med blant andre Universitetet i Stavanger.

– Vi tenkte at dette må vi bare gjøre. Vi er nysgjerrige og synes det er kjekt med utfordringer. Vi skal lage en dings som måler snøens mange mysterier, sier styreleder Trond Spande.

Han forteller at Telia hjelper selskapet med konnektivitet og bistår med sin kunnskap om kommunikasjon og kommunikasjonsteknologi.

– Det er godt å få hjelp av noen som virkelig kan dette!

FORUTSE SKRED OG FLOM: Tor Spande bak Zygizo har utviklet teknologi som kan forutse snø- og flomfare.