Annonsørinnhold:

Et eksternt utviklingsteam som tar eierskap?
Dobee forklarer hvordan de fikk det til
Mange selskaper kvier seg for å outsource utviklingen i frykt for tap av kontroll og kvalitet. Dobee valgte en annen tilnærming – og fikk et eksternt utviklingsteam som utfordrer, tenker selv og leverer raskt.
Da Dobee skulle redusere kostnadene og øke farten på produktutviklingen, valgte de en modell med juniorutviklere fra Cefalo – og har opplevd høy verdi for pengene. CTO Viggo Navarsete var tydelig på én ting: Teamet må forstå produktet og ta eierskap til løsningen, ikke bare skrive kode.
Dobee har hatt flere positive erfaringer med å bruke eksterne samarbeidspartnere og konsulenter. Tilgang til ekspertise og økt kapasitet har vært viktig for dem siden starten i 2020, i tillegg til egne ansatte i tech-teamet lokalt.
I denne artikkelen deler Kenny Hognestad og Viggo Navarsete fra Dobee sine beste råd for å lykkes med et hybrid team bestående av både interne og eksterne utviklere – og forteller hvorfor de nå ville valgt Cefalo tidligere.
– Mer kraft inn i gjennomføringen av strategier
Dobee utvikler Let’s dobee.it!® – et effektivt og engasjerende verktøy for gjennomføring av strategier. Verktøyet er perfekt for OKR, Must Wins, SMART, BHAG og BigBets. Men Dobee er mer enn buzzwords og nyskapende teknologi – selskapet har en tydelig visjon om å løse de krevende praktiske problemene for organisasjoner som ønsker å jobbe sammen mot et felles mål.

For Dobee handler teknologi om mer enn funksjonalitet. De ønsket en software som skilte seg ut, både i design og brukeropplevelse. Ved hjelp av moderne teknologier har de utviklet en progressiv webapp, designet for å være enkel, leken og engasjerende å ta i bruk. Plattformen utvikles kontinuerlig med ett klart fokus: Å skape verdi for kunden.
Da behovet kom for å øke utviklingseffektiviteten, lette Dobee etter en partner som kunne hjelpe dem å vokse – uten å miste smidighet eller kvalitet. Løsningen ble et eksternt utviklingsteam fra Cefalo, satt opp på Dobee´s premisser.
Satset på juniorutviklere
For å videreutvikle plattformen raskt og effektivt, ønsket de å styrke utviklingsteamet sitt med eksterne ressurser – men på en måte som sikret tett samarbeid, kvalitet og eierskap til produktet.
Etter en grundig vurdering landet Dobee på en junioravtale – en modell som gir tilgang til nyutdannede utviklere, kombinert med en erfaren mentor som jobber deltid med coaching og oppfølging. Det var en løsning som ga god økonomisk fleksibilitet, men som også stilte krav til at Dobee selv tok et aktivt ansvar for å bygge opp teamet.

20 dager til å gi teamet innsikt
En viktig del av suksessen har vært å gi utviklerne nok kontekst til å ta gode beslutninger. Før oppstart hadde Navarsete en tydelig plan for onboardingen, der de første 20 dagene ble brukt på å gi teamet innsikt i Dobees kunder, forretningsmodell og teknologivalg.

Han ønsket at utviklerne skulle kunne jobbe selvstendig så raskt som mulig, men visste at det krevde en grundig innføring i hvordan selskapet jobbet og hvilke utfordringer de løste for kundene sine.
– Vi har vært bevisste på å gi dem en dyp forståelse av både produktet og kundene våre. Det gjør at de kan ta gode valg på egen hånd. Og det har fungert: De spør og graver, de sier ikke bare «yes», men utfordrer oss – til og med på ting vi selv ikke har tenkt på, forklarer Navarsete.

Opptatt av å skape en læringsarena
Dobee har også vært opptatt av å bygge en kultur der feil ses på som en naturlig del av læringen. Det har gjort at utviklerne tør å ta initiativ og komme med egne forslag til forbedringer.
– Vi er bevisste på at dette er en læringsarena. Feil vil skje, og det er helt greit, så lenge vi lærer av dem. Det gjør at teamet tør å ta opp ting, og det gir oss bedre løsninger på sikt, sier CTOen.

– Utviklerne har gått en god konsulentskole
Selv om teamet hovedsakelig består av juniorutviklere, har Dobee opplevd at de lærer fort og leverer bedre enn forventet. En viktig faktor for suksess har vært Cefalos egen oppfølging, blant annet ved å ha en seniorutvikler i Dhaka som støtter teamet internt.
– Den største forskjellen mellom Cefalo og andre leverandører jeg har jobbet med, er jobben de gjør før utviklerne kommer til oss. Cefalo har trent dem opp til å være konsulenter, ikke bare utviklere. De er gode til å dokumentere, ta ansvar og ha eierskap til arbeidet sitt, utdyper Navarsete.
– Holder god fart med høy kvalitet
Gjennom samarbeidet har Dobee kunnet utvikle produktet sitt i høyt tempo, uten å bekymre seg for stabilitet eller kvalitet. De opplever at utviklerne i Dhaka er like mye en del av teamet som de ansatte i Norge.
– Vi har et utviklingsteam som ikke skaper bekymringer for oss. Vi slipper strafferundene. Vi har folk vi kan stole på, og det gjør at vi kan holde høy fart uten at det går ut over kvaliteten, sier daglig leder i Dobee, Kenny Hognestad.
Ville involvert Cefalo tidligere
For Dobee har samarbeidet også gitt nye muligheter. Selv om de i utgangspunktet var forsiktige med å involvere eksterne utviklere utenfor Norge, ser de nå at Cefalo-teamet kan brukes på flere områder enn først planlagt. De har også erfart at tidsforskjellen mellom Dhaka og Norge har sine fordeler: Med utviklerne fire timer foran, får de gjort mye arbeid før standup-møtene om morgenen norsk tid.
– Ser vi tilbake, ville vi nok ha tatt dette valget tidligere. Nå ser vi på Cefalo-teamet som en del av grunnstrukturen vår, og vi bruker dem mer fleksibelt enn vi først hadde tenkt, sier Viggo Navarsete.