Annonsørinnhold:

Kan digitale løsninger hjelpe oss gjennom koronakrisen?

Publisert Sist oppdatert

I en situasjon som dette, må alle bidra med det de kan best. Det vi kan, er det digitale. Heldigvis kan digitale løsninger være et viktig verktøy i akkurat denne kampen vi nå står i, samt for utfordringene i tiden som kommer. Utfordringen handler om å utvikle riktig ide til riktig tid, i tillegg til implementeringen av et eventuelt system i en slik kritisk situasjon. Vi har lagt hodene vår i bløt, og vil gjerne ha deg med på laget!

Prosessen – hva har vi jobbet med så langt?

EU har åpnet for at startups og mindre firmaer kan søke om finansiell støtte for teknologier og innovasjoner som kan hjelpe med behandling, testing, overvåking eller andre aspekter ved koronavirus-utbruddet. Vi vet at det finnes mange flinke folk i denne bransjen, som har kompetansen og forhåpentligvis muligheten til å hjelpe til og påvirke positivt.

Det arbeidet har vi begynt med allerede. Før helgen utfordret vi alle våre 26 medarbeidere til å komme med sine beste forslag. Hvordan kan vi hjelpe til? Søndag morgen rant det inn ideer. Bare timer senere stilte 13 folk opp på en digital workshop. Sammen diskuterte vi hvordan vi best kunne bidra med det vi er gode på. Vi landet til slutt på en løsning vi mente det var verdt å utforske nærmere. Stian Hanger, utvikler i Increo, begynte med en gang å teste om ideen vår faktisk kunne fungere. Underveis i prosessen drodlet vi rundt mulighetene sammen med flere eksterne bidragsytere: Martin Gravråk fra Bouvet, Roger Birkeland fra NTNU og Nils Petter Nordskar for å nevne noen.

Ideen var som følger

Løsningen som ville gi best og størst effekt, slik vi så det, var en digital plattform som kunne bistå i arbeidet med smittesporing og prognose for spredning. Tanken var å la plattformen benytte lokasjonsdata som er tilgjengelig gjennom ulike systemer (f.eks. Google). Den skulle dermed også kunne bidra i vurderingen av om en person er i faresonen for å være smittet eller ikke – og om personen derfor skal testes, holdes i karantene el. Helsevesenet kan se hvor vedkommende har vært ved at den berørte aksepterer tilgang til egen lokasjonsdata. Denne plattformen kan enkelt tilpasses andre land om ønskelig, og kan benyttes på andre epidemier som kommer. For de som ikke har slik data lagret, brukes egen manuell innmelding.

Setter ideen på vent

Det ble ikke til at vi forfulgte akkurat denne ideen noe mer i denne omgang. Etter å ha forhørt oss i våre nettverk, ble det klart at smittesporing ikke vil være så aktuelt her i Norge når et slikt system først vil være på plass. Likevel kan en slik løsning være aktuell for andre land der utbruddet ikke har kommet så langt ennå. Men selv om denne ideen er lagt på is, betyr ikke det at vi har gitt oss. Vi vil være med og utvikle noe som kan hjelpe til i krisen vi befinner oss i nå, og med ettervirkningene vi vet kommer – de økonomiske, psykiske og de fysiske.

Hvordan skal Increo jobbe videre?

Vi vet at vi har den nødvendige kompetansen til å lage systemene som trengs. Vi er motiverte, og fra alle våre hjemmekontor inviterer vi enda flere der ute til å hjelpe til. Vi ser at flere systemer allerede har blitt rullet ut – og dette liker vi! Vi fortsetter å jobbe videre med ideer som har kommet opp, og er klare for å snu oss rundt med et allerede etablert prosjektteam. Nå gjelder det å bruke kompetansen vår på den rette ideen – og til riktig tid.

Har du en idé eller problemstilling du vil dele med oss?

Kanskje er det du eller din bedrift som har den ideen vi alle trenger akkurat nå. I så fall er vi klare til å ta utfordringen. Vi håper alle ser hvor viktige digitale plattformer kan være i bekjempelsen av de negative virkningene koronavirus har for samfunnet. Og at de av dere som er interessert i å være med, tar kontakt med meg på [email protected] – eller deler denne saken så den når personer eller bedrifter som vil bistå.

Nedenfor har vi listet opp noen inspirerende digitale tjenester vi har sett blitt rullet ut den siste tiden. Gjerne tips oss om fler! Vi blir inspirert og motivert av alle de flinke folka som nå står på for å utvikle viktige digitale løsninger.