Annonsørinnhold:

Bjørn Skovli fra Oppover er en av flere spennende kursledere du møter hos Etablerertjenesten Nedre Romerike.
Bjørn Skovli fra Oppover er en av flere spennende kursledere du møter hos Etablerertjenesten Nedre Romerike.

Loser oppstartsbedrifter ut i markedet

Publisert Sist oppdatert

– Samtalen med en veileder fra Etableringstjenesten Nedre Romerike har hjulpet meg med å holde riktig fokus på kunder og salg, sier Ateh Atabong, som importerer superfood.

Etablerertjenesten i Akershus er et tilbud til alle i fylket som ønsker å starte egen bedrift. Her er det masse gratis hjelp å få – både veiledning og kurs og ikke minst kan du delta på ulike Events. Uansett hvor du er i prosessen er du velkommen til å ta kontakt med en av de fire regionene i hhv Asker/Bærum, Follo, på Jessheim eller i Lillestrøm. Etablerertjenesten i Akershus er finansiert av Akershus Fylkeskommune og kommunene.

Etablerertjenesten på Nedre Romerike har hendene fulle med å veilede hardtarbeidende gründere i Lillestrøm-regionen. Tjenesten driftes fra samme lokaler som Business Lillestrøm – et kontorfellesskap i byens Gågate hvor 40 bedrifter leier plass til enhvér tid.

Gründer Ateh Atabong ble den heldige som fikk disponere gratis prosjektkontor i 3 måneder hos Etablerertjenesten Nedre Romerike.
Gründer Ateh Atabong ble den heldige som fikk disponere gratis prosjektkontor i 3 måneder hos Etablerertjenesten Nedre Romerike.

Her kan man booke møte med en veileder som driver aktiv coaching av oppstartsbedriftene.

– Jeg har fått Jan Erik Nilsen som veileder. Han er en utrolig dyktig og er veldig direkte. Jan Erik er en fantastisk sparringspartner for meg, forteller Ateh Atabong.

Gründeren som er utdannet farmasøyt – og som studerer økonomi – forteller at han har hatt enormt godt utbytte av tilbudet fått gjennom Etableretjenesten. Han har også vært heldig å få disponere en av Etablerertjenestens to gratisplasser hos Business Lillestrøm i 3 måneder.

Kommunikasjonstrening

I tillegg til ordinære Grunnkurs i Etablering tilbyr også Etablerertjenesten 6 Temakurs i løpet av året. En av kurslederne er Bjørn Skovli fra selskapet Oppover som holder ulike kurs innen salg og kommunikasjon.

– Gründerne må lære å selge ideene sine, sier han. – Mange tror de har en så god idé at den selger seg selv. Men det gjør den ikke, understreker han.

Skovli driver kurs i kundekompetanse. Her inngår også gruppetrening som et viktig element. Deltakerne får pitchetrening om sin egen virksomhet. De må stå opp og snakke med de andre deltakerne som tilhørere – og får deretter ærlige tilbakemeldinger fra gruppen.

– Mange lider dessverre under Janteloven. De er for forsiktige og klarer ikke salget. Dette er årsaken til at mange går til grunne. Gründere flest trenger mye bedre kundeforståelse. De må løfte blikket opp av oppfinnerboksen, og lære seg å omsette ideen sin til verdi for kundene, sier Skovli.

Tydelig sparringspartner

– Jeg vil stimulere gründerne til å krige for businessideene sine. Så få det være at jeg kanskje ikke oppfattes som den snilleste. Men jeg er dønn ærlig, sier Jan Erik Nilsen som er veileder for Etablerertjenesten Nedre Romerike.

Han er opptatt av å være en reell sparringspartner som gründerne kan få bryne seg på – ikke minst ved å ta de ut av den emosjonelle komfortsonen. Men han er også en god støttespiller for gründere som har en plan på hva de vil.

– Jeg kan stiller uavhengige spørsmål og ta tak i forhold som de ikke har tenkt. Det kan ofte være knyttet til marketing, noe som er helt avgjørende for å lykkes. Jeg kan blant annet gi dem noen tydelige perspektiver på hvordan ting blir kjent.

Reine ord for penga

Ateh Atabong fikk en aha-opplevelse i sitt første møte med Jan Erik Nilsen.

– Jeg møter nye folk på messer, forteller dem om Moringa-planten og selger mye. Men jeg opplever at salget er langt svakere i butikk. Jan Erik skjønte hvorfor i det øyeblikket han tok opp varen og så på den, forteller gründeren.

Han hadde nettopp fortalt om sine naturlige mat- og kosmetikkprodukter, sammenlignet med alt det kunstige som er i salg. Ateh påpekte at det er bedre å spise mat som har et naturlig høyt innhold av mineraler og vitaminer, enn å proppe i seg kunstige kosttilskudd.

– Det er vel og bra, men jeg ser ikke noe av det du har fortalt meg på innpakningen, svarte Jan Erik Nilsen.

Ateh Atabong smiler litt oppgitt: – Han har selvfølgelig helt rett. Jeg hadde fått mange hyggelige tilbakemeldinger på den pene innpakningen. Men den solgte ikke. Jan Erik har fått meg til å innse at jeg har gjort en altfor dårlig markedsføringsjobb på innpakningen.