Annonsørinnhold:

Med støtte fra Stiftelsen Teknologiformidling har Kristian Hesthaug i StartupLab bygget et suksessfullt gründermiljø – og bidratt til at flere velger norske elektronikkfabrikker framfor asiatiske.
Med støtte fra Stiftelsen Teknologiformidling har Kristian Hesthaug i StartupLab bygget et suksessfullt gründermiljø – og bidratt til at flere velger norske elektronikkfabrikker framfor asiatiske.

Skaper en kvart milliard i omsetning med “made in Norway”-elektronikk

Norske fabrikker lager elektronikk i verdensklasse, og i samarbeid med StartupLab velger flere tech-bedrifter norsk produksjon.

Publisert Sist oppdatert

Hvor er det best å lage elektronikk? Umiddelbart tenker nok de fleste at forbrukerelektronikk og tekniske “dingser” må produseres i Asia. Det er en myte, sier Grete Hals i Stiftelsen Teknologiformidling, en norsk organisasjon som jobber for å videreutvikle og fremme norsk teknologiindustri.

– Mange oppstartsselskaper er ikke klar over at det er fullt mulig med elektronikkproduksjon i Norge – at vi faktisk har omfattende kompetanse på produksjon av avansert elektronikk her. Derfor taper vi en del produksjon til Asia, sier hun.

Faktisk blir verdensledende elektronikk innen kommunikasjon, helse, miljø og romfart skrudd sammen på norske fabrikker - i Norge. Allikevel tenker mange bedrifter at det er tryggest å sette produksjonen ut til Asia. Årsaken er kanskje ikke overraskende: er ikke Norge et av verdens dyreste land å lage ting i?

Roboter tar seg av mye av jobben når det skal lages elektronikk – og det koster akkurat det samme å drive en robot i Norge som i Kina. Her fra Westcontrol sin fabrikk i Rogaland.
Roboter tar seg av mye av jobben når det skal lages elektronikk – og det koster akkurat det samme å drive en robot i Norge som i Kina. Her fra Westcontrol sin fabrikk i Rogaland.

Les: Derfor danker Halden ut Kina på tech

Ifølge Hals er det en sannhet med modifikasjoner – i beste fall.

– Det er ikke så dyrt å produsere elektronikk og hardware i Norge som mange tror. Produksjonen er i stor grad automatisert, og roboter eller maskiner koster like mye uansett hvor man er. På mange områder kan norske fabrikker derfor gi konkurransedyktige priser.

– Det kan dessuten være en stor fordel å ha nærhet til produsenten sin. Spesielt for oppstartselskaper der kunnskap om selve produksjonsprosessen ikke alltid er tilstede. Tidlig hjelp og veiledning i designprosessen kan gi store fordeler som gjør at man kan spare mye på sikt.

Mini-fabrikk midt i Oslo

I Forskningsparken i Oslo finner man norges største oppstartsmiljø StartupLab, som beskriver seg selv som «et springbrett for norske teknologibedrifter». Programsjef Kristian Hesthaug erfarer at norske tech-startups har mye å tjene på å designe og produsere produktet sitt her hjemme.

– For startups er utviklingsfasen og den første produksjonsserien utrolig viktig, altså når du skal lage de første utgavene av produktet ditt. Da er det viktig at alt virker. Og det er lettere å få til om du har en en produsent eller komponentleverandør som er i nærheten gjennom hele designfasen. Små endringer her kan ha stor effekt på kostnad, kvalitet og levetid på det endelige produktet, sier han.

– Det er klart det er mulig å få til en god prosess ved å velge produksjon i Kina eller andre lavkostland, men der er det i større grad vanskeligere å treffe blink når det gjelder samarbeidspartner.

Dessuten - jo flere gründere som velger å produsere i Norge, jo bedre forutsetninger blir det for norske fabrikker når de skal konkurrere med utenlandske produsenter.

– Oppstartsbedrifter jobber ofte med å utvikle uprøvd og avansert teknologi. Å produsere dette stiller høye krav. Noe som tvinger fram en heving av kompetanse hos produsentene. Ved å outsource produksjonen til lavkostland hever man derfor gapet mellom produksjonskompetansen i Norge og utlandet, sier han.

I 2017 gikk StartupLab sammen med Stiftelsen Teknologiformidling og etablerte HardwareLab: et prosjekt for å koble oppstartsselskaper med norsk produksjons- og leverandørindustri.

HardwareLaben i Forskningsparken kan oppstartsbedrifter leke seg med produksjonsutstyr og teste ut prototyper.
HardwareLaben i Forskningsparken kan oppstartsbedrifter leke seg med produksjonsutstyr og teste ut prototyper.

Prosjektet skaper møteplasser og kobler oppstartsbedrifter med produksjonspartnere. Det skal også skal gjøre det enklere for oppstartsbedrifter å eksperimentere med hardwareproduksjon i Norge. Utstyrt med 3d-printere, loddestasjoner, støpeutstyr og et lager av kretskort og andre komponenter, er HardwareLab en arena hvor oppstartsbedrifter enkelt kan lage og teste ulike prototyper.

– For oss er StartupLab en perfekt samarbeidspartner. De er flinke på erfaringsutveksling og nettverksbygging, og de tilrettelegger for samarbeid mellom store og små selskaper, forteller Hals i Stiftelsen Teknologiformidling.

HardwareLab & IoT Lab :

· Fysisk hardware-laboratorium og nettverkshub for oppstartsbedrifter, og en del av StartupLab i Oslo

· Oppstartsbedrifter som vært en del av StartupLab har generert over 250 millioner til lokale underleverandører

· Dette har igjen skapt 40 nye årsverk hos norske produksjonspartnere

· Drives av StartupLab, finansieres med midler fra Stiftelsen Teknologiformidling og i samarbeid med Telenor.

Et initiativ for å fremme norsk elektronikk-produksjon høres unektelig både fint og patriotisk ut – men fungerer det?

– HardwareLab er verdt hver krone vi har spyttet inn – vi ser at det har gitt flere oppdrag og økt omsetning for norske produksjonsbedrifter. Gevinsten er faktisk større enn vi hadde håpet på, sier Hals fornøyd. Et forsiktig overslag viser en omsetningsøkning på 250 Millioner og 40+ nye årsverk hos underleverandørene til oppstartsselskaper fra StartupLab de siste 3 årene

Mange suksesfulle oppstratsbedrifter skrudde sammen sine første prototyper hos StartupLab. Her representert ved Airtight og No Isolation.
Mange suksesfulle oppstratsbedrifter skrudde sammen sine første prototyper hos StartupLab. Her representert ved Airtight og No Isolation.

Nettverk er alfa omega

I det store bildet er norske elektronikkprodusenter relativt små – gjerne med mellom femti og hundre ansatte. Derfor går de gjerne under radaren når oppstartsbedrifter ser etter en produksjonspartner. En slik fabrikk er AXXE, som holder til i Halden.

– Vi, og mange som oss, har ikke råd til å annonsere over alt. Derfor er det veldig viktig for oss å bygge nettverk gjennom initiativ som HardwareLab, sier Øystein Bach, daglig leder i AXXE.

Stiftelsen Teknologiformidling:

· Ideell stiftelse som støtter små og mellomstore bedrifter (SMBer) med finansiering

· Bidro med flere millioner kroner til norske SMBer i 2019, hovedsakelig innen områdene digitalisering, robotisering og kunstig intelligens

· Finansierer HardwareLab & IoT Lab-satsingen, som styrker posisjonen til norsk hardware-produksjon

· Het tidligere Stiftelsen Teknologisk Institutt, endret navn da selskapet Teknologisk Institutt ble solgt til Kiwa i 2015