Annonsørinnhold:

Slik gikk Oliasoft frem da de skulle forbedre brukergrensesnittet i sine produkter

Publisert Sist oppdatert

Målet er å tilby en brukeropplevelse i verdensklasse og for å oppnå dette er et godt brukergrensesnitt (UI) på tvers av samtlige produkter og plattformer et must. Det siste året har 6 av 17 utviklere jobbet med en stor oppgradering av brukergrensesnittet. Arbeidet pågår fortsatt, og gjøres gjennom kontinuerlig og trinnvis forbedring drevet av kundenes behov.

Målene vi satte oss

Oliasofts software består av mange integrerte moduler og beregningskjeder, og porteføljen utvides hyppig for å inkludere ønsket funksjonalitet. Som føringer for arbeidet med brukergrensesnittet har vi satt følgende strategiske mål:

● Forkorte time-to-market for ny funksjonalitet

● Redusere kostnader knyttet til utvikling og vedlikehold

● Konsistent merkevare på tvers av våre produkter

● Stabil brukeropplevelse og forbedret brukervennlighet

● Utvikle en kostnadseffektiv strategi for gjenbruk av kode

● Levere robust programvare av høy kvalitet

● Rask behandling av kundenes tilbakemeldinger i utviklerteamet

Mange realiserte gevinster knyttet til oppgraderingen

Noen av de viktigste forbedringene knyttet til oppdateringen er;

● Komplett fornying av applikasjonens «look and feel» for å matche merkevaren

● Nytt design på navigasjon og layout

● Standardisering av grunnleggende komponenter for brukergrensesnitt i produktene

● Gjenbruk av kode i større grad

● Reduksjon av dupliserte implementeringer og varianter av komponenter

● Løst ytelsesproblemer i enkelte basiskomponenter

● Faset ut avhengigheter i utdatert teknologi

● Modernisering av verktøy og arbeidsflyt

● Forbedret teknisk dokumentasjon internt

● Rask applikasjonsutvikling

● Tettere samarbeid mellom interne og eksterne utviklingsteam

Den beste måten å illustrere resultatene av ett års arbeid, er en sammenligning av ny og gammel versjon av produktet.

Oliasoft WellDesign UI etter oppgradering:

Oliasoft WellDesign UI før oppgradering (kun til sammenligning - den gamle versjonen er ikke lenger i bruk):

Syv sentrale aspekter som har bidratt til et oppgradert brukergrensesnitt

  1. Sett brukeren først

I Oliasoft ønsker vi å kontinuerlig forbedre våre produkter. Vi er derfor opptatt av å få feedback fra våre kunder, og ønsker en kortest mulig vei mellom våre sluttbrukere og utviklere.

2. En felles plattform

Et sentralt aspekt for å nå våre mål har vært å utvikle en felles UI-plattform: et bibliotek med standardiserte, gjenbrukbare komponenter for grensesnitt, sammen med en referansearkitektur. Dette er med på å støtte kravene alle våre produkter har til brukergrensesnitt, i tillegg til å frigjøre tid hos våre softwareutviklere og domene-eksperter slik at du kan fokusere på verdiskapning for våre kunder.

Vår tilnærming på dette området påvirkes av bransjeledende praksiser innen programvareutvikling, for eksempel product-line engineering (PLE), som gir retningslinjer for å «utvikle en portefølje av relaterte produkter på en effektiv måte".

3. Levende dokumentasjon

For å støtte våre applikasjonsutviklere med god dokumentasjon har vi tatt i bruk StoryBook, et verktøy for å dokumentere UI-komponenter ved å gi referanse-eksempler som er funksjonelle, men koblet fra produktene. Dette hjelper oss med grundig testing av både våre vanlige og mer uvanlige UI-komponenter.

4. UX-ekspertise

Vi samarbeider med dyktige interne og eksterne utviklere, i tillegg til en uavhengig UI spesialist og designer. Vi er alltid ute etter å utvide vår kompetanse på disse områdene, også innen design, brukeropplevelse (UX) og brukervennlighet.

5. Open Source Strength

Som mange moderne programvareselskaper drar vi nytte av å bruke open source-programvare som React for å bygge våre produkter. Vi bruker bransjeledende teknologi som gjør det mulig for oss å utvikle produkter raskere. Hos Oliasoft gir vi også tilbake til utviklermiljøet. I 2020 lanserte vi våre basis UI-komponenter som en open source-programvarepakke. Det gir oss mulighet for peer review, feedback fra andre utviklere og frivillige bidrag, som øker kvaliteten. Det er også en flott motivasjon for våre utviklere (også når du ansetter), og bringer våre interne og eksterne team tettere sammen.

6. Smidig utvikling

Når vi utvikler vår plattform for brukergrensesnitt og produkter, jobber vi i en iterativ, inkrementell utviklingsprosess - med hyppig og kontinuerlig distribusjon som følger agile og lean praksiser for programvareutvikling. Dette innebærer også at vi regelmessig reviderer våre valg av verktøy og prosesser.

Skrevet av Mark Macdonald, Software Team Lead – User Interface i Oliasoft

Mark Macdonald, Software Team Lead.
Mark Macdonald, Software Team Lead.

Mark er en full-stack programvare ingeniør som spesialiserer seg på web-applikasjoner. Han ledet nylig en helhetlig oppgradering av brukergrensesnittet på tvers av produktporteføljen. Før han begynte i Oliasoft, jobbet Mark internasjonalt for Rolls-Royce i den marine sektoren, med blant annet skipskontroll, automatisering og overvåkingsteknologi.