Annonsørinnhold:

Telia Startup er tilbake:
– Det dummeste du kan gjøre, er å ikke søke

Telias innovative startup-program skal nok en gang gi lovende oppstartsbedrifter tilgang til Telias teknologi, mentorer med bred erfaring og muligheten til å få testet og validert produktene sine.

– Vi kom lenger på noen måneder med Telia Startup enn vi ville gjort på tre år på egen hånd. 

Det sier Johan C. Haveland. Han er gründer og daglig leder i transportplanleggingsverktøyet Asistobe, og deltok på Telia Startup i 2022. To år senere er han full av lovord om programmet.

– Programmet var så ekstremt «hands on». Sammen med Telia gikk vi ned i puddingen og fant ut helt nøyaktig hva vi som selskap måtte gjøre for å ta de neste stegene, sier han.

  

FORNØYD DELTAKER: Johan C. Haveland, gründer og daglig leder i Asistobe.

   
– Vi lærte en hel masse om ting som var direkte relatert til produktet vårt og relevant teknologi, men også en hel del om andre fagområder som er relevante for å bygge en velfungerende bedrift.

  

Les mer om hvordan Telia jobber med innovasjon og startups.

  

Ny og forbedret utgave

Telia Startup er – kort fortalt – et corporate startup-program som kobler spennende gründerbedrifter med Telias teknologi og mentorer for å fremme innovasjon og verdiskaping.

Programmet tilbyr bred og tung kompetanse fra mentorer innen ulike områder som teknologi, strategi, salg, merkevarebygging og juridiske spørsmål. Mentorene fortsetter å støtte startupene også etter programmets slutt.

Det siste halvåret har Telia satt mentorprogrammet på pause for å evaluere, justere og komme tilbake med et enda bedre tilbud til markedet.

– Vi har jobbet sammen med Sprint Consulting, en av våre viktigste samarbeidspartnere, for å finne ut hvordan både Telia og gründerbedriftene vi tar inn kan få enda mer ut av programmet, sier Charlotte Heyerdahl, marketing manager new tech & startup i Telia.

  

Charlotte Heyerdahl, marketing manager new tech & startup i Telia.

   

Hun er en av initiativtakerne bak startup-programmet. Nå gleder hun seg til å se hvem som søker til årets program, og til å ta fatt på å velge ut de heldige deltakerne. 

– Vi har spisset målgruppen vår litt og ønsker nå først og fremst å få inn startups som kan bidra med verdi til samfunnet og som har potensial til å skalere innen teknologi som 5G, IoT, konnektivitet og kommunikasjonsteknologi. Vi legger også stor vekt på gjensidig læring, der vi i Telia lærer hvordan teknologien vår kan brukes på nye måter, mens startupene får hjelp til å validere og videreutvikle sine produkter, sier hun. 

  

Søk om å bli en del av Telia Startup 2024.

    

– Aldri vært borti noe liknende

Noe av det første Johan bet seg merke i da han deltok på programmet i 2022, var hvor læringstørste de han møtte der var.

– Vi skjønte fort at Telia Startup ikke er en vanlig inkubator som bare skal løfte en gründervirksomhet fra et nivå til et annet. Mitt inntrykk er at Telia faktisk ønsker å bidra til å drive samfunnet videre. For å lykkes med det, ønsker de å legge til rette for innovasjon og være åpne for at teknologien deres kan brukes på måter de ikke har pønsket ut selv ennå, sier han.

Johan ønsker nå å bygge en lignende kultur i sitt eget selskap.

  

Transportplanleggingsverktøyet Asistobe jobber for å optimalisere kollektivtransport.

   

– Alle menneskene jeg kom i kontakt med, uavhengig om de var en del av Telia Startup eller ikke, ønsket å høre om hvem vi var, hva vi drev med og hvilke utfordringer vi stod overfor, og virket genuint interessert i å hjelpe oss med å finne løsninger på de utfordringene. Jeg har aldri vært borti noe liknende, sier han.

Asistobe lager modeller for å optimalisere kollektivtransport ved å kombinere ulike datakilder. Den viktigste hjelpen selskapet fikk i løpet av programmet, kom på teknologifronten.

– Vi fikk mye hjelp med teknologiutvikling og hvordan vi kunne bruke telekom-data, som selvfølgelig var veldig viktig for oss. Vi lærte også mye om salg og merkevarebygging, noe som har hjulpet oss mye de siste årene, sier Johan.

   

FELLES LÆRING: Deltakerne i Telia Startup er med på flere felles samlinger i løpet av programmet.

– Du får tilbake det du legger inn

En annen som tidligere har deltatt på Telia Startup, er Christopher Hoftun, Co-founder i SaaS selskapet FourPro Solutions. Selskapet har utviklet Abiliate, en forsyningskjede-plattform som kobler logistikk for kunder og leverandørers systemer med sanntidsinformasjon for å effektivisere vei-, terminal og sjøtransport på tvers av ulike logistikknettverk.

Han har en klar oppfordring til alle startups som tenker at dette programmet kanskje er noe for dem:

– Hopp inn med begge beina og søk. Du kommer ikke til å angre, sier han.

  

Christopher Hoftun, Co-founder i SaaS selskapet FourPro Solutions.

  

Noe av det som overrasket ham mest, var hvor langt Telia var villig til å strekke seg for deltakerne.

– Programmet ga oss tilgang til ressurser vi ellers aldri ville hatt adgang til. Vi fikk muligheten til å jobbe tett med ressurspersoner i Telia, og mentorene i programmet var helt uvurderlige, sier Christopher.

Etter deltakelsen i fjor har FourPro Solutions gått fra fem til tolv ansatte og omsatte for 25 millioner i 2023. Før programmet var omsetningen bare en tredjedel av det.

   

FourPro Solutions har utviklet Abiliate, en forsyningskjede-plattform som effektiviserer vei-, terminal og sjøtransport.

  

– Vi endret fokus i løpet av programmet, og gjorde oss klare for kommersialisering. Jeg er overbevist om at vi ikke hadde klart oss like bra uten Telia som sparringspartner.

Om Christopher skulle ha deltatt igjen, er det én ting han ville gjort annerledes. 

– Vi forstod litt sent hvilke enorme ressurser Telia var villig til å gi oss tilgang til. Ingen mennesker er utenfor rekkevidde for deltakerne. Du får tilbake det du legger inn av tid og innsats, så jeg anbefaler alle fremtidige deltakere til å gå inn med hud og hår. Det dummeste du kan gjøre, er i hvert fall å ikke søke, sier han.

  

Kriterier for å delta på Telia Startup

  • En forretningsidé som tar i bruk kommunikasjonsteknologi (eks. 5G, IoT, mobilitetsdata eller nettverk) for å skalere.
  • Et mål om å skape nye bærekraftige løsninger for mennesker og samfunn.
  • Et selskap som er yngre enn fem år og har færre enn 20 ansatte.
  • Norsk organisasjonsnummer.Tid og anledning til å jobbe målrettet med et prosjekt over 6 måneder, i kombinasjon med samlinger i Oslo.
  • Og ikke minst: Brennende lyst til å utforske og utvikle mulighetene med en entusiastisk gjeng fra Telia.

Les mer om programmet her

– 

– Handler om å skape noe sammen

Telia Startup varer i seks måneder og inkluderer en rekke læringsmoduler innen strategi, kundeservice, merkevarebygging, salgsledelse og teknologi. Startupene får tilgang til mentorer fra ulike divisjoner i Telia, og unike ressurser, som Telias 5G-lab på Økern. Der kan startups teste og validere sine produkter i et kontrollert miljø.

Blant samarbeidspartnerne til programmet finner vi selskaper som Advokatfirmaet Thommessen, som gir juridisk rådgivning, og Mars Brand Strategy, som hjelper med merkevarebygging. I tillegg blir startupene kurset i funding og venturekapital gjennom samarbeid med Sprint Consulting og Skyfall Ventures.

Nå har de åpnet for nye søknader til høstens program.

– Vi ser som sagt etter startups som kan gjøre en forskjell og bidra med verdi til samfunnet. Telia Startup handler ikke om investering av kapital, men om å utfordre det etablerte og skape noe sammen. Høres dette ut som noe for deg, håper jeg du vil legge inn en søknad, sier Charlotte avslutningsvis.

Søk om å bli en del av Telia Startup 2024.