Annonsørinnhold:

Teamet i Norselab. Foto: Espen Solli
Teamet i Norselab. Foto: Espen Solli

Vil du være med å bygge fremtidens industrieventyr? Nå søker Norselab erfarne ledertalent til nye teknologi-startups.

Publisert Sist oppdatert

I fjor hentet Norselab 80 millioner kroner i en emisjon med blant annet investeringsselskapene Arendals Fossekompani og T.D. Veen. Gründerfabrikken som allerede har etablert 10 bedrifter med over 300 ansatte, søker nå flere medarbeidere for sine selskaper.

– Vi har holdt på med nyetableringer siden 2015, og har vært med på å etablere en rekke innovative selskaper. Etter å ha hentet inn ferske penger i fjor ønsker vi nå å rekruttere flere dyktige folk slik at vi kan skape og utvikle enda flere selskaper. Vi ser at mulighetene for nyetableringer er bedre enn noen sinne, sier Ivar Kroghrud, seniorpartner i Norselab.

Selskapet har i dag aktivt eierskap i Documaster, Disruptive Technologies, Skioo, Ivaldi, Qlearsite, Concilio, VesselAdmin og Farmable.

Vil hjelpe «innelåste» gründere

Kroghrud har selv drevet med startups siden dotcom-tiden og kjenner til mange av utfordringene med å bygge selskaper.

– Etter dotcom-crashet var det bare noen få gærninger som turte å starte på egen hånd. De fleste studentene ved eksempelvis NTNU og BI søkte stillinger i Statoil, Hydro eller i de store konsulentselskapene. Sakte, men sikkert, har det heldigvis blitt en kultur for å starte ting selv. Jeg tror mange unge har fått kurert startup-angsten. De har ikke lyst til å gå inn i trauste selskaper med gammeldags teknologi og dataverktøy som ligner tekst-tv fra Øst-Tyskland. Nå ønsker flere å etablere egne selskaper, sier han.

 Foto: Espen Solli
Foto: Espen Solli

– Samtidig ser vi at de som kan gjøre industrielle prosesser bedre, ofte sitter innelåst i tradisjonelle bedrifter. Har man svært god privatøkonomi kan man selvfølgelig satse på å bygge eget selskap, men har man familie og stort boliglån representerer vi en tryggere måte å etablere bedrifter på. I tillegg til deg og din idé, setter vi på plass alt man trenger for å lykkes, sier Kroghrud.

Ikke tradisjonelt etableringsfond

Norselab er ikke et venture-fond, men starter selskap sammen med mennesker som kjenner en industri, en teknologi eller et forretningsproblem.

– Kort fortalt starter vi selskap sammen med flinke folk basert på en co-founder-modell. Vi har et team bestående av ti personer som tar operative roller i de nyetablerte selskapene sammen med gründeren, sier Kroghrud.
Seriegründerne bak Norselab, deriblant Aksel Lund Svindal, startet selskapet VesselAdmin med personer fra oljeselskap og skipsmeglerbransjen.

– VesselAdmin er et godt eksempel. Her har vi gått inn for å bygge et teknologiselskap som løser problemer forbundet med leie av offshorebåter i Nordsjøen. Sammen med gründeren har vi satt sammen et team og utviklet en teknologi som gjør denne prosessen enklere og mer åpen. Fordelen med modellen vår er at man som gründer får selskapet opp å gå veldig kjapt, noe som øker sannsynligheten for å lykkes betraktelig sammenlignet med å starte på egen hånd, sier han.

 Foto: Espen Solli
Foto: Espen Solli

Kroghrud og kollegaer bruker mye tid i akademiske miljøer, blant andre startups og i tradisjonelle industriselskaper for å finne gode forretningsideer.

– Vi har fokus på industrirelaterte utfordringer knyttet til tradisjonell norsk industri, eksempelvis olje, gass, landbruk og fisk. Her har Norge allerede mye kompetanse, men etablerte sektorer vil alltid nyte godt av nye forretningsmodeller og digitale løsninger, sier han.

Reduserer risiko med etablert infrastruktur

For å tilrettelegge for nyetableringer har Norselab utviklet en infrastruktur tilpasset bedriftenes behov i oppstartsfasen.

– Vi stiller med erfaren CFO som kan hjelpe med administrasjon og økonomi slik at gründeren slipper å bruke tid på regnskap. Vi har spesialister på markedsføring og webteknologi som gjør at selskapet ser profesjonelt ut fra første dag. Gründeren får også tilgang på finansering og teknologi slik at man kommer raskere i gang. I tillegg har vi folk som hjelper med å utvikle den optimale forretningsmodellen, noe som gjør at oppstarten blir mindre krevende, sier han og utdyper:

– Om man velger å etablere selskapet selv medfører hvert steg stor risiko. Man må skaffe penger og ansatte nøkkelpersoner tidlig, noe som kan føre til feilansettelser og bortkastet tid. Denne usikkerheten gjør at mange blir utbrent eller gå tom for penger på veien. Har du jobbet i en tradisjonell bedrift kan det også være vanskelig å bryte ut fra begrepsapparatet og den etablerte tankegangen. Vi hjelper gründeren med å finne gode ideer og gjør de enda smartere.

– Det handler blant annet om å prioritere og å vite hvilke produkter og markeder man skal satse på først. Mange startups feiler fordi man ikke prioriterer riktig. En gründer må kunne si nei, noe som ofte er vanskelig, sier han.

Kroghrud mener forutsetningen for å lykkes svært ofte er en tilknytning til en etablert industri og et ønske om å gjøre en forskjell.

– Vi er opptatt av «meaningsfulness» som innebærer et genuint ønske om å gjøre verden litt bedre med selskapene vi etablerer. Vi ønsker også å gjøre livet enklere for gründeren og tar oss av det finansielle og strukturelle. Dette betyr at vi kan tilby lønn fra første dag, i tillegg til opsjoner og eierandeler, sier Kroghrud.

Eget teknologiselskap

En viktig faktor for å sikre rask skalering er teknologiselskapet Norse Digital med 20 ansatte i Oslo, og 40 i Ukraina. Dette datterselskapet av Norselab jobber utelukkende med digitale løsninger, og leverer til de fleste Norselab-selskapene samt til eksterne kunder i Norge og utlandet.

 Foto: Espen Solli
Foto: Espen Solli

– Utfordringen med programvareutvikling i Norge er at det vanskelig å finne gode utviklere. Lønnsnivået er veldig høyt, og det er vanskelig å tiltrekke seg gode utviklere i nyetablerte selskaper uten langsiktig finansiering. Med Norse Digital kan vi derimot raskt sette sammen et team og utvikle teknologien som utgjør hovedkomponenten i selskapene.

CxO: ledertalent med drive og forståelse for nyetableringer

Etter at selskapet hentet inn penger øker de etableringstakten, og er nå i stand til å starte tre til fire selskaper i året.

– Vi ser etter folk som kan være med å bygge selskapene videre. Etter at vi har validert forretningsmodellen skal vi kunne skalere opp det nye selskapet til 10-15 ansatte i løpet av få måneder, sier Yngve Tvedt, grunnlegger og CEO i Norselab.

– Vi søker derfor personer som kan fungere som CEO, CTO, CFO eller CCO til bedrifter som enten er i gang, eller befinner seg i en tidlig fase. Vi ser også etter ansvarlige for produktutvikling, marketing og leveranse, samt spesialister og ingeniører. Vi har flere stillinger og et kontinuerlig behov for personer som kan ta en operativ rolle med å bygge selskapene videre, sier han.
Tvedt mener stillingene krever mer enn bransjekunnskap og forståelse for forretningsutvikling.

– Om man løfter panseret og ser på hvordan ulike selskap ser ut er de ofte ganske like. Hvordan vi skrur sammen teknologi, forretningsmodell og «go-to-market» er ganske universelt. Det handler derfor ikke nødvendigvis om bransjeforståelse eller hvordan man skrur sammen selskapene og skalerer. Det aller viktigste er faktisk å finne folk som har riktig innstilling og drive, sier han og tilføyer:

– Vi ser etter folk som har et genuint ønske om å skape et produkt eller ta markedsandeler, men ser at det er flaskehalser eller politikk som hindrer de i å gjøre det. Hos oss kan man forløse skapertrangen og bruke viljen til å gjøre noe innovativt.

Lærevilje, ydmykhet og samarbeidsevner

Han forteller videre at kandidatene naturligvis vil ha ulik bakgrunn, men at alle må være fascinert av å jobbe i startups.

– Dette krever at man både er realistisk, fleksibel, lærevillig og forstår at strukturer som ikke finnes må bygges. Vi ser ikke etter verdensmestere, men ønsker ydmykhet og tverrfaglige team som går fort fremover. Her er det ikke rom for høy egofaktor eller spisse albuer, og om du er god på politikk i et stort konsern bør du ikke søke deg hit. Vi ser etter de som er opptatt av å gjøre en god jobb sammen med andre, fremfor de som er flinke på politisk spill.

– Her er det rom for mange roller og vi ønsker å finne folk som vil være med på reisen sammen med oss. Det viktigste er at man finner glede i å være med på å bygge noe fra bunnen, avslutter Tvedt.

Høres dette interessant ut? Ta en titt her : https://norselab.com/talents

Powered by Labrador CMS