Samarbeidsavtaler kan få hvem som helst til å smile. Bare spør Johannes Breivik, ansvarlig for SEB Scale Centre og Geir Atle Bore, daglig leder i Fundingpartner.

Bank og folkefinansiering finner sammen for å lære scaleups mer om gjeld

Tidligere i høst lanserte Fundingpartner venture-gjeld for selskaper i vekstfasen, som et nytt ben å stå på. Nå har folkefinansieringsselskapet funnet en perfekt partner for å utforske dette videre.

Publisert Sist oppdatert

Fundingpartner går inn som partner på finansiering i SEBs nystartede Scale Center. En pro bono-inkubator for selskaper som har bærekraft som en del av kjernevirksomheten og som jobber jobber innen energi eller hav. (Les mer om SEB Scale Center her)

- For oss er dette helt perfekt. Internasjonalt har venture-utlån eksistert i 20 år, men i Norge er det nesten ukjent, fordi bankene ikke har ønsket å tilby den typen av risikolån. Men for selskaper i scaleup-fasen er venturegjeld genialt, Geir Atle Bore, daglig leder i Fundingpartner

- Når SEB gjør noe så kult som dette senteret, kan vi jo henge oss på å være med å lære opp selskapene i hva det er, hvordan det fungerer, når det kan være aktuelt, slik at de kan planlegge det inn i kapitalløpet, fortsetter han.

Det begynte med et lån

Alt begynte med at Fundingpartner i sommer formidlet et folkefinansieringslån på fem millioner kroner til Innomar, et av de fire selskaper som er tatt opp i SEB Scale Center.

- Det var slik vi fikk høre om SEB-satsingen, så tok vi kontakt og fant rask ut av vi hadde mye til felles og at vi kunne bidra, sier Bore.

Fundingpartner-sjefen venter imidlertid ikke å få noen raske inntekter ut av samarbeidet. SEBs uttalte krav er at alle som bidrar med hjelp til de fire tech-selskaper som til enhver tid deltar i programmet, skal gjøre det frivillig og gratis.

- Jeg har fått veldig tro på det å hjelpe andre. Jeg kom jo inn i startup-verden fra McKinsey, og var vant til at råd tar du betalt for. Men i Fundingpartner har vi fått så mye de siste årene, at det nå er vår tur å gi noe videre, sier Bore.

- Så det SEB gjør, synes jeg er fantastisk, legger han til.

Konkurrerer ikke om lån

Johannes Breivik, som er ansvarlig for SEB Scale Center utdyper:

- Vi tar ikke betalt av selskapene, eller egenkapital. De får sitte hos oss i tolv måneder. Derfor gjør det ikke noe om vi samarbeider med andre om finansiering, vi taper ikke noe på det. Gjør selskapene det bra, er det bra for oss, og så kan vi lære av hverandre.

- Er det ikke litt spesielt at en bank velger å samarbeide med noen andre for å låne ut penger?

- Det kan du si, men etter hvert fant vi ut at banken ikke er rigget til å finansiere på dette nivået. Vi jobber bare mot store bedrifter og institusjoner med lån og obligasjoner på 300 til 500 millioner kroner. Derfor ble det interessant å ta kontakt med Fundingpartner, sier Breivik.

- Vi gir per i dag ikke lån på over 30 millioner, så vi konkurrerer jo ikke i det hele tatt. Men for disse selskapene er det mer enn nok, sier Geir Atle Bore.

Selv om Bore har funnet et godt sted for å fortelle om venture-gjeld, er det ikke det eneste som han vil fortelle om.

- Det er alle typer lån som er aktuelle. Innomar-lånet var for eksempel et vanlig lån, men det kan like gjerne handle om en brofinansiering til et selskap som har fått Skattefunn-penger og trenger dem litt tidligere, sier han.

Tror på rask vekst for venture-gjeld

Da Fundingpartner lanserte venture-gjeldkonseptet tidligere i høst forklarte Bore at lånene ville tilsvare tre til fem ganger månedlige abonnementsinntekter (MRR, monthly recurring revenue). At størrelsen på lånene vil ligge på mellom fem og 30 millioner kroner, det vil si at et selskap som har mellom seks og ti millioner i månedlige inntekter kan nå taket. At renten vil være på mellom ni og 13 prosent og at tilbakebetalingen skal skjer hver måned i tre til fem år.

Han trodde også at venture-utlån ville kunne sette spor i Fundingpartners regnskapstall relativt raskt, noe han holder fast ved.

– Et par 10-millionerslån blir raskt en ganske stor andel det også. Det kan fort bli en tredel av vår business. Det hadde vært veldig kult om vi klarte det i løpet av neste år, sier Bore.