Line Sverdrup Ulvesæter er forretningsutvikler i Sbanken og har vært med og bygget bedriftsbanken fra bunn.

Sbanken flytter inn i regnskapssystemene: «De beste løsningene blir til i samarbeid»

Når Sbanken bygget sin bedriftsbank var målet å gjøre den så åpen som mulig. Det gir kundene mulighet til å utføre betalinger rett i regnskapssystemet, samtidig som banken presser prisene på tjenestene.

Publisert Sist oppdatert

Kampen mellom banker og ERP-leverandører om hvem som skal bli små- og mellomstore bedrifters foretrukne grensesnitt, er spådd å bli en av de store dragkampene de nærmeste årene. Og en langt viktigere strid i sporet av PSD2-direktivet enn det som så langt har foregått i personmarkedet.

Det kan bli en tøff utfordring for bankene. Ifølge en undersøkelse som analyseselskapet Cicero Consulting gjennomførte tidligere i år, vil en solid majoritet av SMB-er foretrekke å bruke tiden i regnskapssystemet.

På spørsmålet «Dersom du kunne samle og styre bedriftens økonomi, i hvilken flate kunne du tenke deg å ha denne oversikften?», svarte 64 prosent regnskapssystemet mens bare 22 prosent svarte nett- eller mobilbank.

Ifølge Stefan Astroza, analysesjef i Cicero Consulting er det en trussel bankene må ta på alvor om de ikke vil bli redusert til en råvareleverandør.

Alt er laget med API-er

Sbanken ser imidlertid ikke det å gi fra seg kontrollen over kunden som en trussel, mer som en mulighet.

– Vi ser på bedriftsbanken som en plattform som du kan ta i bruk på mobil, nettbank eller i et regnskapssystem, sier Line Sverdrup Ulvesæter, forretningsutvikler i Sbanken, som har vært med siden banken begynte å bygge sin bedriftsløsning fra bunn for omtrent to år siden.

Hele bedriftsbanken er basert på API-er, slik at det ikke skal finnes noe hinder for å kunne utveksle informasjon i sanntid. Det betyr at kundene ser saldo og transaksjoner i sanntid og kan utføre og godkjenne betalinger direkte fra regnskapssystemet.

Dette er en løsning som ikke skal forveksles med eksisterende FTP-baserte løsninger for å integrere banker og regnskapssystemer. Det har også lite å gjøre med de siste ukenes krangel om at bankene ikke klarer å levere PSD2-API-er som de skal. I forhold til sistnevnte finnes imidlertid en viktig forskjell. Sbankens regnskaps-API leverer data som går ut over det direktivet stiller krav til. Dermed kan banken velge å bare levere det til utvalgte partnere.

– At vi har åpnet våre api-er for regnskapssystemene, er «open banking» i praksis. Vi er den eneste banken som leverer dette i dag. Det er fordi vi har laget alt fra bunn, sier Ulvesæter.

Snart på plass i de store systemene

I begynnelsen av neste år regner Sbanken med å være integrert i nesten alle større regnskapssystemer. Utfordreren Fiken har brukt Sbanken i snart et år. I disse dager gjennomføres pilotprosjekteter i PowerOffice Go, og Visma Autopay, som dekker flere systemer. I løpet av kort tid skal også Visma eAccounting og Tripletex legges til listen.

– Til forskjell fra en del andre banker som lanserer egen regnskapstjeneste har vi tenkt: Vi kan bank – andre er bedre på regnskap. De beste løsningene blir til i samarbeid, sier UIvesæter, og legger til at banken skal legge til rette for datadrevet innovasjon også på andre flater.

Dette er bare begynnelsen, vi vil eksponere flere banktjenester og legge til rette for datadrevet innovasjon på andre flater.

Har mast på bankene i lang tid

Mottagelsen har også vært positiv. Nebojsha Mihajlovski, markedsdirektør i PowerOffice, forteller at dette er noe de har ventet på lenge.

– Vi i PowerOffice har nærmest gått i fakkeltog for å få bankene til å skjønne at det er på tide å tilgjengeliggjøre sine tjenester via nye moderne API-er. Så når Sbanken begynte å lufte ideene med oss, jublet vi, sier han.

– Bankintegrasjon er jo ikke noe nytt, men API-integrasjonen har altså manglet. Dermed har kundene ikke kunnet å informasjon oppdatert i sanntid.

– Er det andre banker som er i ferd med å gjøre samme sak?

– Flere banker er i ferd med å tilpasse sine API-er til PDS2, men jeg kjenner ikke noen som er klar. På dette området har Sbanken fått et stort forsprang, iser Mihailovski.

Blir utfordrer igjen

For Sbanken innbærer satsningen på bedriftsbank og integrasjonen med ERP-leverandørene å gå tilbake til rollen som utfordrerbank.

Banken leverer tre forskjellige pakker med priser fra 49 til 499 kroner i måneden avhengig av hvor mye funksjonalitet kunden ønsker.

– Månedsprisen er den eneste kostnaden, kall det gjerne bankenes Spotify. Vi har ingen ekstra gebyrer per regningsbetaling eller annet, forteller Ulvesæter.