Emma Tryti kom inn i Kron som arbeidende styreleder i februar i år. Nå har hun tatt over som daglig leder.

Slik vil den nye Kron-sjefen knekke kodene til nordmenns pensjonsparing

En målfarlig, surfende kodeknekker som er glad i mennesker. Den nye Kron-sjefen Emma Tryti har mange strenger å spille på.

Publisert

2020 har, mildt sagt, vært et hendelsesrikt år for 38-åringen. I februar forlot hun Vipps etter å ha vært med om å bygge selskapet helt siden det var en liten avdeling i DNB. Sammen med Vipps-kollegaen Joachim Krüger, startet hun Bloom for å bygge, utvikle og skalere teknologistartups, kort sagt få dem til å blomstre.

– Det var en fryktelig vanskelig beslutning å forlate Vipps. Jeg synes oppriktig at det var Norges morsomste jobb, sier Tryti til Shifter.

– Samtidig var det noe inni meg, som gjorde at jeg hadde lyst til å foreta Vipps-reisen en gang til, men i en annen setting.

Fra styreleder til sjef på ti måneder

Det ble altså til Bloom, og for Trytis del betød det at hun i februar gikk inn som arbeidende styreleder i Kron. Da var planen å bidra til utviklingen i Kron, samtidig som hun jobbet med et par andre initiativer.

– Vi hadde en modell, der vi ville jobbe tett sammen med selskapene om innovasjonsledelse og samspillet mellom teknologi og forretning. Målet var å bidra til at selskapene knekker de kodene som er nødvendig for god vekst, forteller Tryti.

– Ti måneder senere er du blitt sjef for hele selskapet. Hva var det som endret spilleplanen?

– Enkelt fortalt: Kron ble veldig, veldig spennende. Selskapet vokste enda litt raskere enn hva vi hadde trodd, og så vant vi kontrakten med Akademikerne Pluss i sommer, i konkurranse med alle de store, etablerte aktørene.

Akademikerne Pluss-avtalen betyr at Kron får en drømmestart inn i kampen om norske pensjonsspareres gunst, når nyheten Egen Pensjonskonto dras i gang på nyåret. Å få tilby pensjonssparing til cirka 200.000 medlemmer er et mildt sagt verdifullt tilskudd for et selskap med 50.000 brukere. Men mer om dette litt senere.

Emma Tryti

Alder: 38 år

Sivilstand: Gift, tre barn på 10, 8 og 6 år, bor i Drøbak

Aktuell: Ny daglig leder i Kron

Utdannelse: Siviløkonom. Bachelor fra BI og Master fra University of Western Australia med spesialisering matematikk og finans.

Karriere: Påtroppende sjef Kron, gründer av Bloom, ulike lederroller i Vipps siden starten, b.la. CCO netthandel- og regningsbetaling, Avdelingsleder i DNB, Finansanalytiker i Danske Bank, analytiker IF skadeforsikring, Butikksjef i Gresvig, salgsleder Casall.

– Med den kontrakten så Kron et behov for å skalere i enda større hastighet. Omfanget av investeringsområdet ble mangedoblet over natten, og selskapet måtte gjøre noen organisatoriske prioriteringer. Da fikk jeg en mulighet som det var vanskelig å si nei til, sier Tryti.

Med Tryti på plass i sjefsstolen, får gründer Joar Hagatun, med sin kapitalforvaltningsbakgrunn, et større og mer konsentrert faglig fokus med ansvar for forvaltning av spare- og pensjonspenger til stadig flere nordmenn. Han er også nestleder i selskapet, og vil jobbe tett sammen med Tryti i det daglige.

Må tørre å ta valg

– Var det ikke vanskelig å forlate din «egen» startupbaby så raskt?

– Noe av det aller viktigste i livet er å tørre å fokusere og jeg tok valget om å gå all-in i Kron, sier Tryti, og legger til at hun vil fortsette som støttespiller for to andre teknologiselskaper hun har jobbet med via styreverv.

– Hva er det som gjør Kron så spennende?

– Jeg ble først kjent med Kron som kunde og ble imponert av hvor engasjerende de klart å gjøre fondssparing. I Kron forenes det beste av to verdener. Farten og mentaliteten til en startup kombineres med 20 års tyngde og erfaring med å bygge et investeringsmiljø fra Formuesforvaltning.

– Man kan faktisk dra en parallell med Vipps. I begynnelsen var vi en bitteliten startup i det store DNB. Kron startet på den samme måten i Formuesforvaltning og har vokst til et selskap som står på egne bein, men fortsatt med verdifull støtte fra «mor».

Var bedre enn guttene i fotball

Man pleier å si at et menneske er summen av sine erfaringer. Så hvordan ser karrieren ut, som har ført Emma Tryti dit hun er i dag?

Den begynte i hjembyen Karlstad, med at hun fikk forent to av sine store interesser i slutten av tenårene.

– Jeg begynte faktisk som lærer i matematikk og fotball. Det var en morsom erfaring. Det var en gjeng tøffe gutter som var alt for kule til å lære seg matematikk. Men jeg klarte å overbevise dem gjennom å vise dem at jeg var bedre til å spille fotball, forteller Tryti.

I årene rundt millenniumskiftete spilt hun nemlig toppfotball og bøttet inn mål for Karlstadsklubben QBIK. Men allerede som 20-åring flyttet Tryti til Oslo for å studere på Idrettshøyskolen.

I løpet av det første studieåret fikk hun deltidsjobb i sportsbutikk, og avanserte raskt og ble butikksjef for 15 ansatte. I forbindelse med en re-branding av butikken fikk hun teste endringsledelse for første gang.

– Jeg fant rask ut at det å drive med ledelse samtidig som jeg fikk knekke koder sammen med folkene rundt meg var min greie. Det å få et lag til å bli helt rå sammen, om du er kaptein på fotballaget eller driver en sportsbutikk er utrolig inspirerende.

Tøk bølgen «down under»

Så fulgte siviløkonomstudier først på BI, så masterstudier i Australia. Der ble den tidligere fotballspilleren bitt av en ny lidenskap – surfing.

– Hva var det som gjorde lagspilleren så glad i en utpreget individualistisk sport som surfing?

- Surfing er for meg den ultimate naturopplevelse. I det øyeblikk jeg fanger en bølge stopper alt annet opp, det er magisk. Bølgene er uforutsigbare, du kan ikke forandre dem, men lære deg å lese, tilpasse og surfe de. Det er en god øvelse for meg som ikke akkurat er så god på tålmodighet.

Den medfødte interessen for matematikk gjorde at økonomistudiene ble rettet inn mot kvantitativ økonomi. Tilbake i Norge jobbet hun med modellering i bank og forsikring i flere år før hun endte opp i DNB og Vipps.

Dermed kan vi spole båndet frem til november 2020 og Emma Trytis nye rolle som daglig leder i Kron.

Stadige paralleller til Vipps

– Hva vil skje med Kron med deg ved roret?

– Kron skal fortsette i samme spor som før. Vi skal gjøre investeringer som tidligere var forbeholdt proffene, tilgjengelige for alle ved hjelp av smart bruk av teknologi og et språk som folk forstår

– Vi må gjøre det enkelt, slik at forbrukerne kan ta gode, informerte og bevisste valg Det er kun fire av ti som sparer i fond i Norge, mot åtte av ti i Sverige. Om vi ikke klarer å gjøre det enkelt vil det ikke fly, forteller Tryti og for et øyeblikk kommer det frem at den tidligere sjefen Rune Garborgs favorittord «forenkling» nok ikke har passert helt ubemerket.

Vipps-parallellene blir tatt i bruk enda en gang når Tryti skal forklare hva innføringen av Egen Pensjonskonto vil bety. Etter nyttår blir pensjonen til 1,5 millioner nordmenn samlet på en konto, der man selv kan velge hvilket selskap som skal forvalte pengene.

Hun forteller at tre av fire nordmenn ikke vet hva de får i pensjon og at over halvparten ikke vet hvordan de skal finne ut av det.

– Samtidig skal vi gå fra et system som har vært passiviserende til at du i mange tilfeller vil bli belønnet for å ta et aktivt valg. Da må vi som bransje sørge for at det blir ekstremt enkelt å ta de valgene, sier hun.

– Jeg føler det minner litt om reisen med Vipps; da vi begynte var betaling ganske kjedelig og diskusjonene gikk rundt hva innføringen av et betalingsdirektiv ville bety. Vipps fikk fort en plass i folks hoder og betaling ble aktualisert. Jeg ser en ganske tydelig parallell til at pensjonsmarkedet kan gjennomgå en lignende utvikling. Nå går diskusjonene rundt hva innføringen av egen pensjonskonto vil bety og interessen rundt fondssparing og pensjon vekker større og større interesse hos folk.

Brukerbesøk åtte ganger i uken

Kron vokser raskt og har klart å skape et stort engasjement. Kunder som har over 100 kr. på konto besøker appen i snitt åtte ganger per uke.

Fra nyttår vil eksisterende og nye kunder få tilgang til egen pensjonskonto i tillegg til vanlig fondssparing. I tillegg vil pensjonsløsningen fra Kron tilbys til Akademikerne Pluss' over 200 000 medlemmer.

– Hvor viktig var den avtalen?

– Vi hadde gått inn i pensjonsmarkedet uansett, men avtalen gir oss de beste forutsetningene til å satse skikkelig. Akademikerne Pluss består av 12 foreninger med mange fine folk; samarbeidet gir masse energi.

– Er det store avtaler eller enkeltkunder som er viktigst fremover?

– Begge deler er viktig for oss. Vi er helt avhengig av at enkeltkunder er fornøyde. Samtidig vil samarbeid med aktører som har mange brukere øke muligheten til å raskere nå ut til flere. Og siden vi vil gjøre investeringer tilgjengelig for alle så er det vinn – vinn.

– Men er det slik at pensjon på sikt bli viktigere enn fondsparing for Kron?

– Jeg tror ikke det er lurt å låse seg fast ved et mål. Vi jobber til enhver tid med å knekke kodene som gjør av vi raskest mulig når brytningspunktet for eksponentiell vekst. Det er vårt mindset.

– Pensjon oppleves som uoversiktlig og kronglete for de fleste av oss. At syv av ti vil lære mer om pensjon er en gladnyhet og et godt utgangspunkt, sier den nye Kron-sjefen.