Camilla Andersson, ansvarlig for etablering av AROUND i Norge, viser den finske versjonen på mobil.

Nå kan du investere i startups du også! Ny plattform i Norge gjør det like enkelt som å handle på nettet

Publisert Sist oppdatert

I Finland har Privanet gjennom sin crowdfunding-plattform AROUND hentet inn omkring en halv milliard kroner i aksjekapital til nærmere 30 selskap. Omkring tusen finner har kjøpt aksjer i disse selskapene. Nå lanseres AROUND i Norge.

I Norge har vi i flere år donert penger til for eksempel redningsaksjoner og skoler gjennom en rekke ulike crowdfunding-løsninger. Vi har også belønnet ideer ved å gi penger, mot å være blant de første til å få nye produkter som spill eller snacks.

Har konsesjon godkjent av Finanstilsynet i Norge som gir deg muligheten til å investere i startups

Nå har norske finansmyndigheter også åpnet for aksjebasert crowdfunding. Finske AROUND er en digital finansieringsplattform der norske vekstselskaper kan hente kapital. De jobber under finsk konsesjon som er godkjent av Finanstilsynet i Norge.

Aksjebasert crowdfunding betyr enkelt at man sammen med mange andre investerer små summer og blir medeier i et selskap. På den andre siden gir man et vekstselskap muligheten til å vokse raskere. Over tid kan man få god avkastning på pengene, men med høy risiko.

Karri Salmi leder AROUND, Privanet’s satsning på aksjebasert crowdfunding.

Stadig vanligere å investere gjennom crowdfunding

I Finland og resten av Europa er det å kjøpe aksjer gjennom crowdfunding blitt en vanlig måte å investere på. I de skandinaviske landene er Finland på topp med 142 millioner euro investert i 2016, mens nordmenn investerte 5 millioner euro i samme periode. Til sammenligning har nordmenns andeler i fond økt betydelig de siste årene, til over 20 milliarder kroner i 2017 (ifølge Aftenposten). Nordmenn tar i dag risiko lotto og spill, hvor vi årlig legger igjen 30 milliarder kroner (ifølge Zmarta).  

Vil gi mulighet til å være medeier

Teamet bak etableringen av AROUND i Norge, fra venstre Peter Moore, Didrik Hersvik Jensen, Camilla Andersson, Janicke Allers, Joar Langeland og Ivar Borge.

I crowdfunding-landet Finland er AROUND blitt en ledende aktør. Plattformen har så langt finansiert nærmere en halv milliard kroner for nærmere 30 selskaper i Finland. Bak AROUND står Privanet Group i Finland, et av Nordens ledende finansforetak som er spesialisert mot små- og mellomstore bedrifter med vekt på vekstselskap og oppstartsbedrifter.

Camilla Andersson, som er ansvarlig for å bygge opp AROUND i Norge, påpeker at det handler om å være eier tidlig for å være med på veksten: «Nå åpnes muligheten for alle til å eie i selskapene som utgjør fremtiden. Jeg kaller det folkeFINANSIERING eller aksjebasert crowdfunding. De siste årene har det vokst frem en rekke spennende selskaper i Norge med et enormt potensial. Vårt mål er at nordmenn flest skal få muligheten til å investere og være medeiere i fremtidig næringsliv.» Hun har erfaring fra crowdfunding gjennom etableringen av SparkUp.  

Gjennom AROUND skal vekstselskap hente mellom 5 og 50 millioner kroner. Vekstselskap som presenteres skal ha en historie å fortelle, og en forretningsplan som støtter den. Selskapene blir grundig gjennomgått før investeringene gjennomføres, blant annet skal de optimalt ha generert inntekter gjennom de 2 siste årene.  

Digitalt og brukervennlig

Basert på en digital og brukervennlig plattform, primært designet for mobil bruk, kobler AROUND vekstselskaper som søker finansiering med både profesjonelle og ikke-profesjonelle investorer.

Selskapene som søker finansiering blir presentert på en oversiktlig og ryddig måte på AROUND, slik at beslutning om å investere kan gjøres enkelt. Både registrering og kjøp av unoterte aksjer gjøres via plattformen, på samme måte som annen handel på nettet.

 

Følg AROUND på deres nettside, Facebook og Linkedin.