Alexander Woxen og deler av Norselab-gjengen.

Alexander Woxen forlater Norselab: «Det ville vært urimelig av meg å dra de inn i mitt spor og tankesett»

Få måneder etter at han gikk inn, går den tidligere StartupLab-sjefen videre.

Publisert Sist oppdatert

– Vi forsøkte i det lengste å koble sammen to strategier, men som egentlig ikke lot seg forene. Nyansene viste seg mer fundamentale enn vi først forestilte oss, forklarer Alexander Woxen overfor Shifter.

Det hadde blitt jobbet hardt under radaren i vinter og vår. Bare noen få hadde visst om det, men StartupLab-sjefen var altså på vei over til Aksel Lund Svindal, Ivar Kroghrud og de andre i Norselab. Sammen skulle de sette opp et helt nytt venturefond, som skulle sikte seg inn mot langt større investeringer enn det man var vant til fra StartupLabs tidligfasefond eller Norslabs aktiviteter hittil.

Nylig kunne Shifter melde at Norselab-fondet nærmer seg en halv milliard kroner, og at det går mot første investering før jul, men nå er det klart at den videre reisen blir uten Alexander Woxen.

Alexander Woxen i Norselab.

En annen skole

Han utdyper nå nærmere om forskjellen i tilnærmingen til investeringer.

– Norselab-teamet kommer fra en skole hvor de har bygget selskapet innenfra og har en imponerende kompetanse på dette området. Selv om de ikke skal gjøre det i fortsettelsen, så har de likevel en høyere grad av operativ involvering enn hva som er naturlig for min del. Jeg støtter meg nok mer mot at de beste folkene drar de beste selskapene, dette til tross for, snarere enn på grunn av mitt bidrag utover kapital og nettverk.

Den tidligere StartupLab-sjefen har et diplomatisk forhold til uenigheten.

– Det er ingenting som er rett eller galt i disse strategiene, men i praksis er det to strategier som ikke lar seg så lett forene til ett mandat. Gitt at Norselab var et etablert team, ville det vært urimelig av meg å dra de inn i mitt spor og tankesett.

Ulik tilnærming

Partner Ivar Kroghrud i Norselab bekrefter at avstanden mellom de to tankesettene ble for stor.

- Vi har samarbeidet veldig godt med Alexander om å etablere Norselab-fondet, men det har i høst vist seg at vi har ulikt syn på hva som er den beste tilnærmingen til verdiskapning, forteller han.

Før Norselab nå startet venturefondet som skal gjøre investeringer i klassen fra 30 millioner kroner og oppover, har de lykkes godt med mindre oppstartsselskaper. De siste fem årene har Kroghrud og co levert en årlig avkastning på nær 50 prosent. De har tidligere investert i selskaper som Spond, Farmable og VesselAdmin.

- Norselab-modellen, der vi investerer i en konsentrert portefølje og jobber aktivt med å tilføre kompetanse på flere forretningsområder, har vist seg å være effektiv for å skape verdier.

Ivar Kroghrud i Norselab.

Norselabs DNA

Kroghrud opplever også at den aktive involveringen er en avgjørende grunn til at selskaper tar kontakt med dem i utgangspunktet.

-Modellen er en del av Norselabs DNA, og ikke noe vi ønsker å gå bort ifra. At våre veier skilles dreier seg utelukkende om ulikt syn på hvilken investeringsstrategi som skaper mest verdi. Skal man lykkes er det essensielt å ha et samkjørt team. Det falt ikke på plass denne gangen, derfor ble vi enige om at dette er den beste løsningen.

Norselab-partneren presiserer at både de og Woxen jobber mot et felles mål: å styrke økosystemet av tech-selskaper.

- Vi kommer til å fortsette samarbeidet om kompetanse, nettverk og dealflow, og er helt sikker på at Alexander kommer til å fortsette å være en sentral bidragsyter til startupmiljøet i Norge.

«Gode venner»

Woxen presiserer at det ikke har vært noe ondt blod mellom han og resten av gjengen, men at det handler om å være føre var, ikke tro at det skal gå seg til og ende i en stor uenighet senere.

– Det er klokt å erkjenne dette nå, enn å la dette bli en kime til dissonans. Vi er gode venner, og jeg bidrar rådgivende. Dette initiativet er viktig for økosystemet og det bidrar til et sårt trengt kapitalmangfold.

– Hva skal du gjøre nå?

– Jeg engasjerer meg i økosystemet og følger opp noen engasjementer og styreverv. Så er jeg heldig som kan jobbe rådgivende, og kanskje gjør jeg en investering eller to gjennom vinteren. Så bruker jeg også tiden til å se hvordan jeg best kan involvere meg på lengre sikt.