Trond Aas, Anne Lise Waal og Odd Skarheim i Attensi.

Amerikanske storinvestorer går inn i Attensi: 220 millioner kroner i potten

Nå er selskapet som for ni år siden bare var fire pulter på StartupLab verdt over en milliard kroner, og omsetningen runder 100 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det er det amerikanske fondet Lugard Road Capital som leder an i runden. De har tidligere investert i selskaper som Mercel og House of Control, men da som Luxor.

- Det virker som om de har fått øynene opp for Norge og Skandinavia, og scaleups her, sier medgründer og Co-CEO Trond Aas i Attensi.

Videre går DX Ventures, investeringsarmen til hjemleveringsgiganten Delivery Hero, inn i selskapet. Delivery Hero har ansatte over hele verden, og DX skal ha fattet interesse for Attensi fordi de så potensialet i en løsning som effektiviserer og forbedrer opplæring og øving i den enorme organisasjonen.

Også eksisterende investor Viking Venture øker sin innsats i selskapet. Etter investeringsrunden på 220 millioner kroner prises Attensi nå til over en milliard kroner.

3D-simulering

Attensi er kjent for sin læringsplattform der de bruker 3D-simulering og grep fra spillverdenen, for å lære blant annet butikkansatte å behandle kundene på riktig måte. Alt er grafisk og interaktivt overfor brukeren, der du beveger deg i et 3D-rom og samhandler med mennesker, utstyr og IT-systemer på din vei. Retail er bare en av mange sektorer der Attensi tilbyr sine tjenester.

- Plattformen vår modelerer arbeidsprosesser digitalt og er anvendbar i mange sektorer. Det kan være fokusert på hvordan konsulentselskaper skal tenke rundt interaksjonen med klienter, eller hvordan ledere skal jobbe med de ansatte. Innen helse handler det om hvordan ansatte bruker IT-systemene eller får bedre pasientflyt.

100 mill i omsetning

Butikken går så det griner for vekstselskapet.

Attensi har et knippe meget kjente selskaper blant kundene. Flere av avtalene er hemmelige, men Shifter har tidligere avslørt at Attensi har en med Starbucks, andre medier har fortalt at Boston Consulting Group og flere andre internasjonale konsulenthus er på kundelista.

Her hjemme finner vi blant andre Norgesgruppen, Hydro og Equinor, samt flere finansinsitusjoner. I Storbritannia har Attensi landet en avtale med det britiske helsevesenet NHS.

Den årlige veksten i lisensinntektene har økt med 60 prosent år for år de siste fire årene. I inneværende år ligger de an til å nå 100 millioner kroner i omsetning.

Selskapet ville kunne ha gått i pluss i år, hadde det ikke vært for at de nå henter inn storinvesteringen som skal brukes til å øke veksten ytterligere. Storsatsingen gjør at det ikke vil bli pluss i regnskapene med det første.

- De nye pengene skal investeres når vi nå går inn i en ny vekstfase, presiserer Aas.

Kunne velge

- Det virker jo til å gå bra, og dere får vel mange henvendelser fra investorer. Hvorfor velge akkurat disse?

- Vi har klart å etablere oss i USA, uten å ha kontor i USA. Vi har i dag åtte store globale kunder med hovedkvarter i USA. Vi ser at det amerikanske er en viktig og ny stor satsing for oss, så vi ønsket å finne investorer som kunne bistå i denne prosessen, som hadde erfaring med å skalere et SaaS-selskap og var til stede i USA.

- Hvordan har dere gått frem for å få denne type investorer med på laget?

- Viking Venture har hatt kontakt med disse tidligere, i tillegg har Pareto bistått oss i prosessen og GCA Altium har vært inne som rådgiver. Vi selv har også hatt løpende oppdateringer og diskusjoner med flere investorer, selv i perioder hvor det ikke har vært snakk om noen konkret finansiering.

Med tanke på størrelsen på investeringen er det nødvendig med erfarne rådgivere, ifølge Aas.

Styrer unna børs

Det siste året har det vært en jevn strøm av norske tech-selskaper som har gått på Euronext Growth-børsen, inspirert av den eventyrlige verdiutviklingen til blant annet Kahoot. Noen har fått en opptur, mens andre har gått på en smell og opplevd at kursen har sunket.

- Dere hadde jo passet bra i folden av disse selskapene. Hvorfor blir det ikke børs på dere nå?

- Vi får inn en langsiktig og tung amerikansk investor, som har betydelige midler til å følge opp videre. Det er fordeler og ulemper med å gå på børs. Mitt inntrykk er at det er mange som gjør dette hovedsakelig for å finansiere videre vekst. Så når vi har eiere som har lyst til å være med oss i den videre veksten, er dette viktig og riktig for oss, sier Aas.

Investerer i folk og teknologi

Siden oppstarten i 2014 har Attensi vokst til rundt 120 ansatte. 25 av disse er i London, resten er på hovedkvarteret i Forskningsparken der selve produktutviklingen foregår. Planen er å fortsette ekspansjonen i det amerikanske og europeiske markedet.

- Vi må ha betydelig kapital for en slik satsing, påpeker Aas.

Attensi regner med å ansette i høyt tempo nå fremover, og selskapet anslår at de vil runde 200 ansatte om ikke altfor lenge.

Mens det virker til å være mest aktuelt å ansette flest kommersielle medarbeidere i utlandet, vil pengene også bruke til å investere videre i teknologi og produkt her hjemme. Anne Lise Waal leder selskapet sammen med Aas og er også CTO med ansvar for teknologiutvikling.

- Produktutvikling vil fortsatt være i Oslo, hvor vi har et fantastisk team vi ønsker å bygge videre på. Vi opplever at vi tilbyr en helt unik teknologiplattform og får nå mulighet til å videre investere tungt i denne for å beholde konkurransefortrinnet vårt, sier Waal.

Det er for øvrig ingen planer om å flytte ut av Forskningsparken, der de har sittet helt siden 2012, den gang på StartupLab.

- Vi begynte vår tid i Forskningsparken med fire pulter nede i kjelleren, og nå er vi blitt ganske store. Vi er veldig fornøyde med å sitte der. Det er bra lokasjon, sier Aas i Attensi.

Gründere og ansatte selger aksjer

I forbindelse med emisjonen på 220 millioner kroner selger også ledelsen og enkelte andre aksjonærer som var tidlig inne seg noe ned.

­- Selskapet går inn i en ny fase. Noen realiserer noe. Det handler også om behovet for å gjøre transaksjonen stor nok, når et større amerikansk fond går inn i et relativt sett lite norsk selskap. Men de aller fleste ansatte beholder fortsatt det meste av sine aksjer og blir med videre, sier Trond Aas

Gründer og nå styreleder Odd Skarheim er en av de som selger aksjer i denne omgang, selv om han fortsatt vil sitte på en betydelig andel. Det har han også gjort i et par omganger tidligere. Ifølge en artikkel i Dagens Næringsliv som var først ute med nyheten om storemisjonen, sitter Skarheim igjen med 40 til 50 millioner kroner etter disse transaksjonene.

- Attensi ble jo startet på Vålerenga i 2009, så det er bra med en realisering etter så mange år. For medarbeidere og aksjonærer er det viktig å skape muligheter for å ta ut gevinst på veien. Men jeg er fortsatt stor aksjonær, presiserer han.

- Fremtiden er det aller viktigste, jeg har sterk tro på at dette bare er begynnelsen, og nå har vi en krigskasse til å realisere den, sier Skarheim.

Han antyder også hva han vil bruke gevinsten på fremover.

- Jeg har et sterk ønske om å fortsette å bidra til å bygge opp økosystemet av startups og scaleups gjennom investeringer i egne virksomheter, sier seriegründeren som foruten å være styreleder i Attensi har bygget opp oppstartsselskapet fotballsimulatoren Be your best de senere årene, samt vært involvert i oppstarten av bygg-tech-selskapet Hecatex, sammen med den tidligere Mestergruppe-toppen Carl Ivarsson.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer