INVESTOR

Anders Kvåle har lagt milliard-suksessen Spacemaker bak seg, nå skal han investere på heltid: – Veldig opptatt av å være fri for alltid

Gründerne satt igjen med en kjempegevinst etter milliardsalget av Spacemaker i 2020. Her er strategien som skal sluse Anders Kvåles millioner tilbake til startups.

Sukessgründer Anders Kvåle er klar for å bestige nye topper, denne gang som investor.
Publisert

For drøyt to år siden punget amerikanske Autodesk ut 2,3 milliarder kroner for den norske oppstartsbedriften Spacemaker.

Gründer-trioen Carl Christensen, Håvard Haukeland og Anders Kvåle satt igjen med omkring 270 millioner kroner hver etter salget.

I høst gikk forpliktelsene Kvåle hadde til Autodesk ut. Nå har han bestemt seg for kursen videre.

– Tid er det mest dyrebare man har, og den må man bruke på det man synes er gøy. Jeg vil bruke så godt som all min jobbtid på aktive investeringer, sier han til Shifter.

Spacemaker-gründerne Carl Christensen, Håvard Haukland og Anders Kvåle. Sistnevnte er nå ute av Autodesk, som kjøpte startupen i 2020.

Deler tiden i to

Kvåle fikk arbeidsfritak de siste tre månedene av Autodesk-kontrakten sin, og har brukt tiden på å investere gjennom holdingselskapet Steelbird. Blant annet har han plassert penger i Vind AI, som ble startet av tidligere ansatte i Spacemaker, og det nye hemmelighetsfulle prosjektet til Spond-gründer Per-Otto Wold.

Det ga altså mersmak, og Kvåle skal nå investere på heltid. Han skal dele tiden sin i to: 70 prosent til klassisk venture og 30 prosent til saminvesteringer med aktive eierfond («private equity», PE).

Derfor satser han på PE

Hittil har Kvåle gjort tre PE-investeringer, sammen med henholdsvis Norvestor (i runden til Upheads, som ble omtalt i Finansavisen), Summa Equity (da Tibber hentet 900 millioner kroner), og en med Equip (som kjøpte 60 prosent av Cautus Geo, omtalt av DN).

– Grunnen til at jeg gjør dette, er for å lære av folk som kan andre ting enn meg selv, forklarer Kvåle.

– Hjertet mitt er i venture, men man har mye å lære av senere fase. Jeg tror man blir en bedre tidligfase-investor av å bruke tid med folk som er verdensmestre med kalkulatoren, og med selskaper som har klart å få til varig, lønnsom drift, sier han.

Slik er gründer-investoren Kvåle

Mest tid bruker han likevel på tidligfase-investeringer. Innsatsen vil variere fra 500.000 kronet til 20 millioner kroner.

I tillegg til nevnte Vind og Zerolytics, har han satset på Superside, Sanity, Ardoq, Two, Ignite Procurement, og Carbon Crushers, blant annet.

Kvåle deler også de 70 venture-prosentene i to:

– Det ene er en klassiker, eksgründer som tar «tickets» i startups. Jeg vil investere uavhengig av fase. For meg er det viktigst med fornuftig markedslogikk og et eksepsjonelt team. Da opererer jeg med «on demand support» - og bidrar etter behov.

– Noen få selskaper bruker jeg litt mer tid på. Jeg liker ikke å fokusere for bredt, presiserer han.

For tiden bruker han for eksempel mye tid på Vind og Zerolytics, målt mot de øvrige selskapene i porteføljen.

Blir semi-gründer

Det andre han skal bruke tid på innen venture, er å starte selskaper. Dog ikke på samme måte som da han startet Spacemaker.

Nå skal Kvåle samarbeide med andre miljøer om nye konsepter, for eksempel Askeladden, og bidra med kapital og rådgivning i den aller tidligste fasen.

– Det har jeg veldig troen på. Og jeg skal aldri ha mer enn ett hovedengasjement av gangen, sier Kvåle.

– Du får nok å drive med?

– Det motsatte ville jo vært selve dødsangsten. Alt er prosjektdrevet, og da går det an å være ganske produktiv. Hvis man klarer å bygge strukturer med flinke mennesker som man deler prinsipper med, trenger det ikke å ta så mye tid som det høres ut som.

Jakter kontorplass, ikke penger

Selv om Kvåle er godt i gang med sin investorgjerning og har lagt en tydelig strategi, er ikke alt helt på plass ennå.

– Jeg har for eksempel ikke funnet ut hvor jeg skal sitte, så det leter jeg etter nå.

– Du legger mye vekt på samarbeid når du nå staker ut kursen som investor. Er det på sikt aktuelt å hente inn ekstern kapital til investeringsselskapet?

– Jeg er veldig opptatt av å være fri for alltid. Jeg skal aldri gjøre en så stor investering at jeg må ha en vanlig jobb igjen. Derfor har jeg heller ingen planer om å forvalte andres penger.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!