Carina Elise Godou og Mia Westby etablerte både Cape Town Import og Lawyered i fjor.

Denne gründerduoen satser knallhardt på to startups samtidig: «Vår kapasitet er på over hundre prosent»

Gründerne bak Lawyered og Cape Wine Import vet ikke hva et «waiting game» innebærer.

Publisert Sist oppdatert

– Det er ingenting som bremser oss, sier vinimport- og legaltech-gründer Mia Westby idet minuttene tikker ned i Cape Wine Imports kampanje på Folkeinvest.

256 investorer har så langt har investert over en halvannen million kroner i selskapet, deriblant Equality Check-gründer Isabelle Ringens.

Da Westby studerte entreprenørskap, hadde hun et utenlandsopphold i Cape Town. Her oppdaget studenten det hun mente var «verdens beste vin», der produsenten attpåtil var innovativ i måten de tenkte bærekraft. Der den norske trenden tilsynelatende går i retning økologisk og biodynamisk vin laget på druer, dyrket uten syntetiske sprøytemidler og kunstgjødsel, favnet disse bredere, forteller hun.

Cape Wine Imports flaggskip-vin, Backsberg Pinotage Rosé, kommer fra den første karbonnøytrale vingården i Sør-Afrika, som en av få i hele verden. En slik produksjon er ifølge gründeren mer bærekraftig enn ren økologisk produksjon, fordi du ikke står i fare for å måtte skrote en hel sesong på grunn av et dårlig år.

– Bærekraft blir ofte kun assosiert med miljø, men like viktig er også økonomiske og sosiale hensyn, legger Westby til - og forteller at Cape Wine Import utelukkende samarbeider med produsenter som kan dokumentere at de tar arbeidernes rettigheter på alvor, og at de bidrar til å redusere skillet mellom fattig og rik.

Sjonglerer to selskaper

Westby startet selskapet sammen venninnen Carina Elise Godou i fjor. Gründerduoen utviklet parallelt Lawyered, en app fylt med mikrokontrakter, herunder taushetserklæring, samtykkeerklæring, kjøpsavtale, fullmakt og gavebrev, blant flere. På sikt skal appen utvides med enda flere kontraktsmaler, og selskapet lanserte denne uken en skybasert desktop-versjon av tjenesten.

Lawyered har også vært synlige i debatten om en samtykkelov, der gründerne fronter at appen enkelt kan brukes til å lage en samtykkeerklæring.

– Men Lawyered handler om så mye mer enn det. Det er en hel haug av privatrettslige områder der appen kan være viktig, sier Westby.

Gründerne samarbeider med et større utviklerteam om tjenesten - og fikk tidligere i år innpass på StartupLab i Oslo. Her benytter de seg av tilgjengelige ressurspersoner, og i sommer skal to interns fra Gründerskolen jobbe i selskapet.

– Over hundre prosent

Foruten etablering av to selskaper, brukte Godou også fjoråret på å dra inn flere millioner kroner i TikTok-reklame på vegne av London-baserte Mapp Media. Hun holder også kurs for markedsførere og er involvert i eiendomsutvikling.

Westby har studert både juss og psykologi, og i tillegg til å stable Cape Wine Import og Lawyered på beina, jobber hun med ungdom og rusforebygging.

– Jeg tror ikke familien min engang har oversikt over alt jeg driver med, sier hun.

– Enorm arbeidskapasitet?

– Det har vi begge to. Det viktige er å finne ting man syns er gøy. Alle jobbene jeg er involvert i, de gir mening i hverdagen. Alt er virkelig spennende, sier Westby.

Venninnene har «alltid diskutert ideer». Westby mener trikset er å jobbe med idémyldring når man er mest produktiv; ta tak i kreativiteten når den kommer, enten det er klokken to på natten eller midt på dagen i helgene.

– Det er alltid nok av øvrige arbeidsoppgaver å ta på seg for å fylle hverdagen ellers, sier Westby og legger til:

– Selv er jeg som regel mest kreativ når jeg prater med andre. Som gründer snakker du jo om selskapene dine hele tiden, så i dialog med andre kan det oppstå nye tankerekker som gjør at du tenker «shit, dette må jeg teste», sier Westby.

I møte med investorer, kan gründerne typisk få høre; når vi går inn med så mye penger, forventer vi at dere jobber hundre prosent med dette.

– Selvsagt, svarer vi, og forteller at vår kapasitet er på over hundre prosent. For vi satser faktisk hundre prosent på begge selskapene våre, sier Westby.

Aldri «waiting game»

Godou mener løpene fint lar seg kombinere fordi Lawyered er et rendyrket teknologiselskap, der de riktignok er avhengige å løpe raskere enn alle andre konkurrenter. I Cape Wine Import er det imidlertid viktigst med stødig vekst.

– Vi prøver å gjøre vinimport på en ny måte. Vinimport som sådan er ikke innovativt, men vår tilnærming er det, sier hun og viser til folkefinansieringskampanjen der folk kan bli ambassadører så vel som aksjonærer.

Gründerne er også overbevist om at flere investorer på eiersiden i Cape Wine Import vil være et konkurransefortrinn på Vinmonopolet. Investorene vil forhåpentligvis prioritere selskapets produkter kontra øvrig vin og brennevin. I tillegg kan investorene spesialbestille spesifikke produkter etter nærmere avtale.

Gründerne har også erfart at ikke alle er like raske på å svare på eposter som dem, og derfor kan de bruke ventetiden på noe fornuftig i stedet.

– Vi har alltid noe å gjøre, sier Westby, glad de sjonglerer to selskaper - sånn som nå for eksempel, når en ny versjon av Lawyered ligger i utviklernes hender.

– Dette hadde vært et skikkelig «waiting game», hadde det ikke vært for at vi sto midt oppe i kampanjen med Cape Wine Import, sier hun.

«Hårete mål»

Lawyered-appen er i dag en MVP, men har likevel 14.000 registrerte brukere. Selskapet fikk tidligere i år en halv million kroner i et etableringstilskudd fra Innovasjon Norge. Gründerne fikk også penger fra Innovasjon Norge i fjor.

Selskapet skal ekspandere legaltech-tjenesten til hele Norden i løpet av 2021.

– Det var viktig for oss å få appen lansert og bygge merkevaren tidlig, selv om ikke alle funksjonene var på plass, og det har vi jo gjort med suksess, sier Westby og forteller om selskapets «hårete mål»:

– Like vanlig som å «vippse» penger til noen, skal det bli å dra frem Lawyered når du har kjøpt noe på Finn.no eller skal låne penger til broren din. Denne formaliseringen håper vi skal ha en positiv innvirkning på samfunnet, sier hun.

Måtte takke nei

Godou forteller at det tøffeste taket de som gründere så langt har hatt, var å takke nei til mye penger. Da var det StartupLabs Rolf Assev som snakket dem til fornuft.

– Han stilte spørsmål som «hva konkret skal de bidra med» og «er de egentlig gründervennlige», forteller Westby og fortsetter:

– Vi hadde en tanke om at investorer kommer med penger, og at vi gjør jobben, men Rolf fortalte at investorer er heldige hvis de får investere i selskapet vårt, så hvordan skal de gjøre seg fortjent til det, spurte han, forteller Westby videre.

Gründernes skepsis ble bekreftet da de så utkastet til aksjonæravtalen. De hadde derfor is i magen - og fikk senere på plass teknologiinvestorene ESQ Holding og Simba Invest på eiersiden i Lawyered.

– Vi har gått fra å snakke om mange problemstillinger i samfunnet, og se på hvordan dette kan løses på ulike måter, til nå å ha landet på to ting. Så nå spinner alt rundt dette, og hvordan vi kan gjøre det bedre, smartere og raskere, sier Godou.