Espen Myklebust er klar for ny jobb i bankutfordreren Astat.

Espen Myklebust gjør startupcomeback: «Det var bare kjempeklikk med en gang»

Som bankutfordreren Revoluts mann i Norge, brukte Espen Myklebust ord som «gammeldags» og «utdatert» om konkurrentene. Når han nå vender tilbake til startupverden og en ny bankutfordrer, vil tonen mot etablerte banker bli en annen.

Publisert

– Skulle jeg gjøre reisen med Revolut en gang til, så hadde det ikke blitt like mye «vi mot dem». Man må finne en måte på å jobbe sammen med bankene, ikke mot dem, sier Myklebust.

Det vil han få sjansen til i sitt nye selskap – Astat. Bankutfordreren for små og mellomstore bedrifter, som ble startet av Axel og Caroline Hunter i fjor, er på oppløpssiden av utviklingsfasen og sikter på lansering av en MVP i løpet av april-mai.

Astat har som mål å tilby norske SMB-er alt de trenger av bank-, betalings-, og regnskapsprodukter i én app til en fast månedspris, samtidig som selskapet skal kunne selge enkelte moduler til etablerte banker som ønsker seg en bedre løsninger.

Shifter har tidligere fortalt historien om hvordan briten Axel Hunter fikk nok av koronanedstenging i London i fjor vår, og dro til Norge sammen med sin norske kone og nyfødt sønn. Med ni års erfaring med å bygge digitalbanker i Storbritannia, oppdaget han raskt at Norges manglet et skikkelig alternativ for småbedrifter og bestemte seg for å lage en selv.

Forespørsel som fikk konsekvenser

Da Espen Myklebust ga seg som Revolut-representant i oktober 2019, gikk han over til PWC og konsulentbransjen, der han skulle hjelpe etablerte banker med fintech-relatert forretningsutvikling.

Omtrent et år senere kom en forespørsel, som skulle ende med at Myklebust bestemte seg for å la karrieren skifte retning enda en gang.

Axel Hunter hadde pitchet sin forretningsidé for The Factory, som ga ha kontorplass. Daglig leder, Ingar S. Bentsen, tipset ham om å kontakte Myklebust for å få innspill om det nordiske markedet.

Så en dag i oktober tikket det inn en melding på Linkedin.

– Vi skulle jo egentlig ta en lunsj, men som med alt under korona endte det med et videomøte. Det var bare kjempeklikk med en gang. Axel liker å si at vi har en liten «bromance», ler Myklebust.

Spurte om å få investere

Etter at Hunter hadde pitchet produktet sitt, var Myklebust så overbevist om at dette var noe å satse på at han spurte om mulighetene for å investere i selskapet.

– Axel sa han skulle tenke litt på det, men jeg tror han synes jeg var en litt liten fisk. I hvert fall kom han tilbake og spurte om jeg ville komme om bord, forteller Myklebust og legger til:

– Det klarte jeg ikke å takke nei til.

Dette til tross for at lønnen synker betraktelig. Kompensasjonen kommer i form av status som medgründer og får en «god eierandel», og en sjef som han bare har godord om.

– Axel er en magnet som tiltrekker seg flinke mennesker, og han er veldig effektiv. Han har klart å bygge en egen bankutfordrer på under et halvt år, samtidig som han han vært småbarnsfar og har klart å beholde en god balanse mellom arbeid og fritid.

Blir CCO og produktsjef

Denne uken har Myklebust sin siste arbeidsdag i PWC. Så er det rett over i den nye kombinerte jobben som Chief Commercial Officer og produktsjef.

– Det blir to morsomme områder å fokusere på. Jeg skal ta meg av prosjektledelse når det kommer til produkter og utviklingsarbeid, og sammen med Axel bestemme hvilke «features» vil skal satse på i appen.

Det viktigste i den rollen er, ifølge Myklebust, å forstå hvordan en slik bankapp skal bli så enkel og brukervennlig som mulig.

Og akkurat hva gjelder brukervennlighet og store bankers interesse for små bedrifter, er det store muligheter for forbedring i det norske markedet, mener han.

– Astat har bygget en helt vanvittig effektiv plattform, som har automatisert de fleste prosesser. Ta onboarding: det kan fort ta mange uker hos en etablert bank og ytterligere en uke eller to å få et Visa-kort. Med Astat er du onboardet på under tre minutter, inkludert kort, sier han.

Dropper kort av plastikk

Sistnevnte beror på at Astat, som en av de aller første bankene, har besluttet å helt droppe kort av plastikk. Skal du bruke Astat er det mobiltelefon og Apple Pay eller Google Pay som gjelder. Målet for selskapet er å minimere bruk av plastikk og papir mest mulig.

Men er norske småbedriftseiere klare for å gi opp sitt betalingskort i lommeboken?

– Alle norske kortterminaler skal i dag ha NFC-funksjonalitet, så det finnes egentlig ikke noen grunn til at nordmenn ikke skulle kunne ta i bruk mobilen som betaling på samme måte som i andre land.

– Men det at norske banker med DNB i spissen har sperret for bruken, har jo bidratt til at det ikke har fått det samme gjennomslaget her, sier Myklebust.

Enkelheten går igjen i prismodellen. Astat skal i hovedsak tjene penger på en fast månedsavgift på 429 kroner. For det skal kunden få automatisk regnskapsføring og utgiftsstyring, finansielle prognoser, samt faktura- og regningssystemer, i tillegg til en forretningskonto. Tanken er at målgruppen vil ha det så enkelt og overraskelsesfritt som mulig. En fast bankkostnad på cirka 5000 kroner i året skal bidra til forutsigbarhet.

Samtidig som den egne virksomheten skal være en inntektskilde, er det også et utstillingsvindu. For de ulike delene i Astats bankapp, vil også være tilgjengelige for andre banker.

– Vi vil gjøre livet bedre for bankkunder, enten de er våre eller andres. Så vår plattform er jo også for å bevise at produktene våre fungerer. Vi skal absolutt spille på lag med bankene, sier Myklebust, og røper at ordbruken fra Revolut-tiden allerede er på vei ut av vokabularet.

– Vi er allerede i samtaler med flere som har lyst til å kjøpe onboardingdelen vår.

Flytter kontoret til Drammen

Jobbskiftet vil også gjøre pendler av Oslo-innbygger Myklebust. Astat har nemlig allerede forlatt The Factory og skaffet seg kontor i Drammen, som er betydelig nærmere hjemmet til familien Hunter. Bak beslutningen ligger også et lite håp om kunne finne utviklere i Drammen som kanskje ønsker seg en kvalifisert jobb på hjemmebane. Som de fleste andre selskaper har Astat merket utfordringene med å finne utviklere i Oslo.

– Samtidig er det ikke viktig hvor folk sitter. De kan få ubegrenset fri, så lenge de leverer arbeidsoppgavene. Axel har klart å kombinere høye krav fra Londons finansverden med en norsk modell der det er helt greit å dra til hytta på fredag morgen, sier Myklebust.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer