Daniel Caetanya Fossum og partner Maëlle Baud, henholdsvis CEO og COO i Founders & Fools.

Gründeren solgte livsverket: Nå skal han jakte startups som nyrike entreprenører kan satse pengene sine på

Mingl-gründer Daniel Caetanya Fossum aktiverer supernettverket og etablerer nytt investor-syndikat.

Publisert Sist oppdatert

– Da jeg møtte Trond Riiber Knudsen for første gang, tenkte jeg: «fy fader, det livet her, det har jeg lyst å ha en dag».

Gjennom gründerreisen med nettverkstjenesten Mingl, som nylig kulminerte med at Tappin kjøpte selskapet, har Daniel Caetanya Fossum bygget opp en omgangskrets i det norske gründermiljøet som få andre kan skilte med.

I samme periode har gründer-Norge vokst kraftig. Unge teknologiselskaper har virkelig fått vinger, og mange gründere har blitt rike.

Fossum har flere ganger vært inne på tanken om å skape en arena hvor gründere og innovatører kan samle sin kompetanse og sitt kapital, og systematisk reinvestere i oppstartsmiljøet, for eksempel slik ByFounders har gjort i Danmark. Samtidig har han sett prosjekter som Antler og Askeladden få skikkelig vind i seilene her hjemme.

Nå som Mingl-reisen er over (selv om Fossum fortsatt har en rådgiverrolle og eierskap i Tappin), har Fossum aktivert nettverket og gjort alvor av investordrømmen.

Gjennom det nyetablerte engleinvestor-syndikatet Founders & Fools, er han i gang med å jakte spennende investeringsmuligheter for en rekke norske sukessgründere og andre pengesterke innovatører.

– Jeg er lei av å sitte å føle at jeg har et godt øye for disse selskapene, men ikke være en del av det. Jeg føler at jeg kan identifisere gode gründere tidlig, sier han.

Samler kompetent gründerkapital

Syndikatet består av mange kjente navn. Forbildet Trond Riiber Knudsen er inne med tittelen «Chief Dealflow Officer».

Blant gründerne som er med, finner vi Oda-sjef Karl Munthe-Kaas, som nå er god for over en halv milliard kroner, og Voisey-stifter Erlend Hausken, som i fjor solgte selskapet for flere hundre millioner kroner til Snap. Videre finner vi gründerne Marianne Bratt Ricketts i Vibbio, Thomas Walle i Unacast og Thea Sommerseth Myhren i Diwala på listen.

Fra industrien kan Founders & Fools skilte med navn som Norwegian-sjef Jacob Schram, investor og startup-styregrossist Anne Worsøe, og tidligere styreleder i Investinor, nå CFO i Cognite, Thomas Falck.

Flere av disse har de seneste årene sluset penger tjent på egne startups tilbake i miljøet, litt her og litt der - fra hver sin tue. Nå håper Fossum å systematisere «pay it forward»-tankesettet.

Rådgivning og penger

I praksis skal det foregå to hovedaktiviteter i Founders & Fools.

1. Å hjelpe fremadstormende selskapsbyggere. Fossum skal jobbe som en slags konsulent; en «founder coach». I tillegg kan nettverket kobles på i rådgiverroller, der det passer.

2. Investeringer. Gjennom eget nettverk skal Fossum sørge for at medlemmene av syndikatet får førsteprioritet i finansieringsrunder Founders & Fools kommer over. Allerede skal syndikatet være i gang med to investeringsrunder.

Investeringene skal typisk være i veldig tidlig fase, og ligge på 500.000 til 1,5 millioner kroner.

– Begge disse aktivitetene er med på å åpne muligheter for hverandre. Veien blir til litt mens vi går, sier Fossum.

Han forteller også at syndikatet er i dialog med flere utenlandske venturefond som ønsker å investere i Norge, men som hittil har kommet på banen alt for sent.

Han trekker paralleller til det både Skyfall Ventures og Snö Ventures var, før de ble til venturefond.

– Vi forvalter ikke penger for noen, eller gir investeringsråd. Da trenger du konsesjon og alle sånne ting. Det handler om tilgjengelighet. Alle som er en del av syndikatet, er gründere med erfaring, folk som har investert i startups, eller folk som aktivt ønsker seg inn i miljøet, forklarer Fossum.

Henter fra Antler

For å realisere målsetningene, har Fossum fått med seg Maëlle Baud som driftssjef (Chief Operating Officer, COO) i Founders & Fools. Hun var inntil nylig markeds- og kommunikasjonsansvarlig for Antler, og har kjent Mingl-gründeren i to år.

– Jeg elsket drivkraften og engasjementet hennes. I tillegg er hun ekstremt strukturert og produktiv, som er noe jeg trenger å jobbe litt mer med. Det er sjelden man får tilgang til slike talenter, så da muligheten oppstå måtte jeg rett og slett gripe den, sier Fossum.

– Antler har på kort tid blitt et stort maskineri og jeg trives best med å jobbe direkte med mennesker og være mer «hands-on» med gründere, slik som vi planlegger å gjøre med Founders & Fools, sier Baud selv.

Nettverkseffekten, i praksis

Når det er sagt, legger Fossum ikke skjul på at Antler er den tydeligste inspirasjonen for hans nye syndikat.

– Rådgivernettverket til Antler får selskapet til å fremstå så utrolig kraftfullt, sier han.

Investerings- og rådgivningsnettverket til Founders & Fools ble ifølge Fossum til over natta, bokstavelig talt.

Først fikk han med seg Riiber Knudsen og Norwegian-sjef Schram, som begge var investorer i Mingl. Det ga god drahjelp, men å få travle mennesker med mange jern i ilden med på nye initiativ, er ikke lett, vedgår Fossum.

Derfor benyttet han seg av et godt, gammelt triks.

– Jeg hentet bilder fra LinkedIn av folk jeg hadde en relasjon til og la de inn i oversikten på nettsiden. Så sendte jeg en e-post til hver enkelt, hvor jeg forklarte konseptet og viste til hvordan det kunne se ut.

– Jeg forklarte at dette ikke skulle ta mye tid, at jeg ville bygge et «community», og at de i utgangspunktet bare ville få tilgang på «dealflow».

Med noen få unntak, for eksempel på grunn av regler hos arbeidsgivere, ble alle med.

– Jeg fikk tilbakemeldinger med: «oi, for en spennende gjeng, dette blir jeg gjerne med på!» På det tidspunktet hadde jeg ikke snakket med noen på forhånd. Men det var den signaleffekten, kall det Antler-effekten, om at disse menneskene var med.

På lang sikt

Hvorvidt Founders & Fools på sikt kan bli et nytt, norsk venturefond er han usikker på.

– Gründerfoten min klør fortsatt, og dette er jo en startup. Men fremover vil jeg ikke være så operasjonelt involvert. Det passer med personligheten min å gjøre mange forskjellige ting parallelt, sier han.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer