Nicolai Prydz, tidligere Hipdriver, nå FutureXchange.

Han saksøkte Telenor: Nå har gründeren skrevet bok om «startup-helvetet»

- Så lenge forståelsen i samfunnet ikke er høyere, er det all grunn til å heve en advarende finger mot å bli gründer. Friheten du drømmer om kan fort bli et mentalt fengsel, sier Nicolai Prydz, som selv fikk angst av alt presset.

Publisert Sist oppdatert

I boka forteller han om sine gründerreiser, med Global Money Games, Coshopper, Hippie Media og til slutt Hipdriver - en startup som utviklet teknologi for å koble biler til nettet. Alle selskapene hadde én ting til felles: De var tilsynelatende godt på vei til å lykkes, men så gikk det galt av diverse grunner.

Hipdriver-eventyret endte med en dyp og sår konflikt med Telenor. Etter en dialog om et samarbeid hadde telegiganten valgt å starte sitt eget prosjekt for «oppkoblede biler». Prydz og Hipdriver saksøkte Telenor for å ha misbrukt konfidensiell informasjon som de skulle ha fått i møtene, samt brudd på markedsføringslovens klausul om god forretningsskikk .

Rallybror som medgründer

Saken fikk stor oppmerksomhet, ikke minst fordi han hadde grunnlagt selskapet sammen med sin halvbror, den kjente rallysjåføren Andreas Mikkelsen. Dommeren ga telegiganten en pekefinger, men kom frem til at Hipdriver ikke kunne få erstatning. Prydz tapte til sin store skuffelse saken – i sum en opplevelse som han ikke unner noen.

- Det pågår en omstilling i alle samfunnets sektorer, og politikerne snakker varmt om det å starte for seg selv. En halv million nordmenn går med "en gründer i magen». Målet med boka er å øke forståelsen og skape realistiske forventninger til det å bygge en bedrift i usikkerhet. Det å skulle skape noe fra ingenting.

- Det er ingen dans på roser å følge hjertet. Friheten du drømmer om, kan fort bli et mentalt fengsel. Gründerne poster solskinnsdagene på Facebook, men slik er det jo ikke i virkeligheten. Det er det jeg skriver om i denne boken.

Angst av å gründe

Prydz gir et fascinerende innblikk i noe av det som foregår bak kulissene i en startup, med oppturer og nedturer i møte med investorer, medgründere, partnere og potensielle kunder. Og alt går altså ikke like bra. Ikke minst forteller 50-åringen om hvordan han utviklet angst som 26-åring, som følge av det høye presset han følte på. Det hele begynte da han skulle holde en presentasjon av et av de første kommersielle internettselskapene i Norge, Global Money Games, for advokaten til Fyrst Rainier av Monaco.

- Under møtet merket jeg at jeg ble dårlig, jeg trodde jeg skulle dø og ble livredd. Etter den opplevelsen ble jeg redd for å få det igjen, det gjorde det enda verre og fremprovoserte det i nye sammenhenger. Men etter hvert har jeg lært meg å leve med det.

Ikke minst har det hjulpet å være ærlig og åpen om angsten, noe som også har gjort at andre har åpnet seg for ham, og han selv har sett hvor mange som sliter. Det har bidratt til at anfallene kommer sjelden nå.

Forbannet

I forbindelse med Telenor-saken kom angsten tilbake.

- Du står alene, og gjør alt du kan for å redde stubbene av gründerprosjektet. Samtidig var jeg forbannet, og jeg mente at et stort selskap ikke kunne oppføre seg slik mot et lite selskap. Mellomdirektørene forsøker å vise at de er innovative, og går over eller på grensen av lovlighet. Det bør ikke være akseptabelt.

- Men hvis du sliter med dette, og får angst under press. Er det ikke litt selvplaging, det å være gründer gang på gang?

- Det er jo også fantastisk gøy å jobbe med andre for å skape nye produkter, med den dynamikken og fleksibiliteten det innebærer. Det å forsøke å få til noe som for nesten alle andre virker umulig. Det er veldig givende.

Hevn?

- Er boka din omkamp og hevn mot Telenor etter at du tapte saken?

- Jeg er egentlig ikke bitter på Telenor, men jeg synes det er trist. Dommen slo fast at det var nødvendig å få prøvd saken, men at terskelen for illoijalitet og deretter å bli dømt er høy. Med andre ord. Det er lov å være ganske råtten i business. Telenor opererte “i alle fall på grensen av det illojale og dermed ulovlige” fastslo dommen.

Han mener at Telenor i det minste burde tilbudt seg å dekke kostnadene hans, hvis de er opptatt innovasjon og oppstartsselskaper.

- Dette er trist for Norge og norsk innovasjonsevne. De eneste som vinner på at vi ikke klarte å få til et «connected car»-marked her i Norden, er de store plattformene. De raser inn og tar markedet, når de lokale aktørene ikke klarer å samarbeide og etablere gode partnerskap, sier Prydz, med henvisning til at Telenor etter hvert også valgte å legge sitt eget prosjekt på is.

- Det må være en tillitsbasert samhandling, legger han til.

Vil ha langsiktighet

- Men jeg spør igjen- er boka en hevn mot Telenor?

- Noen påstår at en slik bok er den ultimate hevn. Men jeg ønsker å være stolt av Telenor, og vil dem alt godt. For meg handler dette om å skape et rausere næringsliv, der kvartalstenking og kortsiktig jag ikke går på bekostning av langsiktighet. Ikke minst i samhandlingen mellom David og Goliat.

Prydz skulle ønske at norske selskaper tenkte litt mer som Alibaba .

- Jack Ma tenker 100 år frem, og innen 2036 håper han å betjene 3 milliarder kunder, ha skapt 100 millioner arbeidsplasser og hjelpe 10 millioner bedrifter til å skape lønnsomme bedrifter på plattformen. Ambisjonene er intet mindre enn å gjøre Alibaba til verdens 5te største økonomi på mindre enn 16 år. Her hjemme er vi helt på bærtur.

Norske selskaper opererer nå i stadig sterkere grad under usikkerhet, og derfor har de mye å lære av gründere, ifølge Prydz.

- Fremfor å skyve oss vekk, burde de invitere oss til samtaler i respekt for våre evner til å håndtere nettopp usikkerhet.

Selvransakelse

For tiden jobber han som rådgiver for flere oppstartsselskaper, men tross de tøffe takene rundt Telenor-saken, er han i gang med et nytt prosjekt, FutureXchange - et selskap som skal gjøre det lettere for selskaper å hente kapital.

- I boka er du litt selvransakende, og spør deg selv om det er deg det er noe galt med, når du mislykkes med så mange prosjekter. Er det noe galt med deg?

- Jeg har sikkert gjort mye feil, men jeg har vært veldig nære mange ganger. Det er litt som i Lotto, det å lykkes med en startup. Noen ganger har det vært det regulatoriske som har stoppet det, andre ganger har vi vært for tidlig ute. Noen ganger er det kombinasjonen av menneskene involvert.

Når man er pioneer i et nytt marked med et nytt produkt må man ta sjanser, ifølge Hipdriver-gründeren.

- Vellykket eller mislykket, to subjektive bedømmelser. For meg har erfaringene og opplevelsene alltid vist seg å være bra for meg, og derfor er jeg vellykket nok etter mitt syn. Og for meg er det det eneste som teller. Andres bedømmelser er jeg ikke så opptatt av.

I boka skriver han at det er mye han angrer på, som han ville ha gjort annerledes i dag.

- Men jeg vil ikke skylde på alle andre enn meg selv. Jeg har fått noen erfaringer å bygge videre på, og prøver å lære av disse. Jeg har vært for naiv og godtroende. Å være snill og ydmyk i forretningslivet er nok heller ingen stor styrke. Litt kynisme er nok mer fornuftig.

Telenor avviser

Telenor har hele tiden tilbakevist at de har gjort noe galt overfor Hipdriver. Det gjentar de også denne gangen, når de leser anklagene fra Prydz.

– Telenor etterstreber og har et godt forhold til oppstartselskaper. Vi følger strenge retningslinjer, også Startuplabs "rules of engagement" i vår kontakt. Det å være gründer betyr likevel ikke å alltid ha rett, og i dette tilfellet har voldgiftdomstolen frikjent Telenor på alle punkter i Hipdrivers anklage. Telenor har ikke misbrukt informasjon fra Hipdriver og lanserte forøvrig heller aldri tjenesten det vises til i markedet, skriver David Fidjeland, kommunikasjonssjef i Telenor Norge, i en e-post til Shifter.