Voisey-gründerne Pål Wagtskjold-Myran og Erlend Drevdal Hausken.

I 2019 ble Voisey priset til 11 millioner: Her er investorene som casher inn når Snap kjøper for flere hundre millioner

Flere kjente norske startup-profiler tjener godt på pengene de satset på musikk-tech-selskapet fra Bergen. Det gjør også et par offentlige aktører.

Publisert Sist oppdatert

Riktignok har den observante følger av kunngjøringer hos britenes svar på Brønnøysundregisteret, kunnet ane at noe var i gjære. 26. oktober meldte Voisey at de flyttet inn 77 Shaftesbury Avenue i Soho, der Snap har sitt London-kontor. 3. november ble ledelsen erstattet med Snaps overgangsteam - advokat Atul Porwal og kontroller Amanda Louise Reid. Men først på tampen av forrige uke begynte det å piple ut i pressen at den amerikanske giganten hadde kjøpte oppstartsselskapet fra Bergen for "flere hundre millioner kroner". Her i Norge var det BT som først bragte saken.

Hemmelig, men morsomt

Mens Snap har lagt lokk på ytterligere detaljer rundt dealen, er det flere norske investorer som nå kan juble over en solid gevinst.

En av dem er Erling Maartmann-Moe, partner i investeringsselskapet Alliance Venture, men som denne gangen investerer som privatperson.

– Morsomt! Og en viktig seier for norske gründere, ikke minst det sterke musikkmiljøet i Bergen, skriver investoren på sin Facebook-vegg.

På spørsmål fra Shifter svarer han som de fleste av de andre investorene, at han ikke kan si så mye mer enn det han skriver i sosiale medier. Heller ikke gründerne har ønsket å si noe mer om oppkjøpet.

Erling Maartmann-Moe i Alliance Venture.

Mangegangeren i gevinst

Maartmann-Moe og de andre som gikk inn tidlig i selskapet, har uansett hatt en fin reise. Det viser tallene fra årsrapporten til Vestlandet innovasjonsselskap (VIS).

Rapporten forteller at Voisey ved inngangen til 2019 hadde en markedsverdi på 11 millioner kroner.

– Vi håper dette gjør at flere får opp øynene for spennende investeringsmuligheter i bergenske startups, sier administrerende direktør i VIS Innovasjon, Stine Fiksdal, til Shifter.

VIS er eid av Universitetet i Bergen, Helse Bergen, Siva, Høgskulen på Vestlandet, Havforskningsinstituttet og NHH. Oppdraget er å hjelpe forskere og gründere med å skape fremtidens løsninger.

VIS var med på stiftelsen av Voisey, og gikk inn med et mindre beløp i august 2018. Ifølge årsrapporten var eierposten verdt 380.000 kroner.

Fiksdal ønsker ikke å fortelle hvor mye de nå har tjent, men:

– Vi gikk ut med vesentlig mer enn vi gikk inn med, og disse pengene vil nå komme andre i innovasjonsmiljøet i Bergen til gode, sier hun.

Administrerende direktør Stine Fiksdal i VIS.

Lovpriser gründerne

Hun lovpriser teamet bak Voisey, som hun kaller et «skoleeksempel på det alle ønsker å se i gründerteam».

– Hvorfor gikk dere inn i Voisey?

– Vi likte at de gikk internasjonalt med en gang og hadde planer om å hente utenlandske investorer til selskapet. Det er noen ganger en «no brainer» om man skal støtte gründere, når det er så mye pågangsmot som det har vært her, mener Fiksdal.

Blant de andre norske investorene er Anniken Fjellberg i 657. Et annet kjent fjes er Bergens-investoren Andreas Bakke i 7Fjell Ventures, som tjente gode penger på å være en av de tidlige investoren i Monobank. Før jul i fjor kom også den kjente hit-fabrikken Stargate, med nordmennene Tor Erik Hermansen and Mikkel Eriksen, inn som investorer og samarbeidspartnere. Det kommunale musikkfondet Buzz AS i Bergen har også hatt en eierandel.

Disse to, ikke han i midten, har tjent gode penger på Voisey-investeringen de gjorde i fjor. Stargate-teamet med Mikkel S. Eriksen (t.v.) og Tor Erik Hermansen (t.h.) omkranser tronarvingen Haakon i forbindelse med en prisutdeling.

Prisen rett til værs

I appen kan brukere legge ut korte partier av musikken sin, og så kan vokale talenter eller andre musikere legge sitt bidrag oppå.

I mars kunne Shifter fortelle at det hadde blitt laget nærmere en halv million låter på Voisey-plattformen siden lanseringen ett år tidligere. Etter det, har bruken eksplodert ytterligere, ifølge en artikkel på bransjenettstedet Music Business Worldwide. Ved utgangen av september i år hadde det blitt tatt opp 11 millioner sanger på plattformen, og antall avspillinger var på over 200 millioner.

Utviklingen har naturlig nok gjort at selskapets verdi har steget kraftig. Og i februar i år ble det UK-baserte Bergensselskapet kåret til Norges mest lovende creative tech-startup i «Creative Tech Hunt».

Denne konkurransen sendes for øvrig direkte her på Shifter klokken 13 i dag.