Kjetil Holmefjord og tabellen hans viser en enorm vekst i startupinvesteringer.

Investeringsboom: Han har samlet investeringene som viser at norske gründere slår alle rekorder

Hvert år registrerer Kjetil Holmefjord alle norske startup-investeringer han kan finne. Tallene for 2020 viser at det koker.

Publisert

– Tech-Norge fortsetter å vokse, og ifølge mine tall er det flere investeringer enn noensinne i norske startups. Det har vært en økning år for år, men en markant økning i 2020. Mange trodde først at Covid ville knekke det, men det gjorde det altså ikke, sier partner Kjetil Holmefjord i StartupLab. Han sender annenhver uke ut et nyhetsbrev der han samler den siste tidens investeringer. I et ny rapport oppsummerer han nå tall og trender for fjoråret.

Antall registrerte investeringer har økt fra 130 til 220, med en bortimot dobling i totalbeløpet – og da kommer børsnoteringene på Merkur/Euronext Growth i tillegg.

En andre gründerbølge

Holmefjord mener økningen skyldes flere årsaker.

– Dette har vært trenden i mange år, så jeg hadde vel vært mer overrasket hvis det ikke hadde blitt ny rekord i år. Det norske startup-miljøet er mer robust, med flere fond og også flere litt store selskaper som har banet vei og vist hva som er mulig.

Han mener at vi nå ser en “andre bølge” av teknologibaserte oppstartsselskaper som kommer ut av Norge. Suksessene vi har sett de siste årene gjør at det er lettere å starte opp i dag, og det er flere som forsøker.

- Det er klart det er fordelaktig å ha vært med på et annet selskaps reise før man prøver selv. Vi ser dette veldig tydelig, og jobber med mange gründere som har bakgrunn fra det som nå er store, norske teknologiselskap. De har bidratt på reisen og sett hva som er mulig, og vi hjelper dem i gang når de ønsker gjøre det samme selv.

De største investeringene i 2020. Tabellen til høyre inkluderer børsemisjoner.

Fra olje til tech

I tillegg til at han tror entreprenørskapet i samfunnet totalt sett har gått opp, mener han det har skjedd en vridning - og at flere gründere trekkes mot teknologisektoren.

– Folk som tidligere var innenfor olje og gass?

– Ja eksempelvis. Hvis du skulle starte et selskap i Norge tidlig på 2000-tallet, ville nok Subsea Valley vært det beste stedet. Der var både kunder og investorer på plass. Nå er det tech-sektoren som vokser og er attraktiv, og det påvirker også tilfanget av gründere.

Bransjer og geografi

De som har investert i norske startups i 2020 har særlig sansen for hardware og software as a service. Når det gjelder bransjer er det proptech som troner aller høyest – fulgt av fintech, helse og mobilitet. Holmefjord viser til at Antler har hatt et stort fokus på eiendomsteknologi i 2020, og dermed bidratt betydelig til at antallet investeringer er høyt. Han viser også til at det er en bransje der det er mye penger i omløp.

Her er bransjene det investeres mest i.

Oslo viser seg å være den desidert heteste byen for investeringer, over tre av fire registrerte investeringer skjer der. Holmefjord åpner for at mediedekningen kan utgjøre en viss skjevhet i utvalget, og at forskjellene egentlig er noe mindre.

– Oslo har flest mennesker, så det er jo ikke så rart. Men de fleste journalistene som dekker norsk tech bor også i Oslo.

Han tror for øvrig pandemien og den økte bruken av videopitching på sikt kan føre til endringer i akkurat dette, etter hvert som investorene blir mer tilgjengelige for gründere fra andre steder i landet enn hovedstaden.

- Sånn jeg ser det er dette både en mulighet og trussel for lokale investorer. Det er klart at avstanden fra Oslo til Førde [hvor Tibber har hovedkontor] blir kortere, men det er like kort dit fra London. I sluttenden kommer dette forhåpentligvis gründerne til gode.

Oslo har flest investeringer i tallmaterialet til Kjetil Holmefjord.

Børs- og Kahoot-effekt

– Er det slik at verdiøkningen til en del av selskapene som har gått på børs, gjør at investorene også får økt interesse for det som ligger før der igjen – tidligfaseselskapene?

– Jeg er nok ikke riktig person til å svare på hva typiske børsinvestorer gjør, ettersom vi på StartupLab utelukkende investerer i tidligfase. Men det er naturlig å tenke at nullrente kombinert med at teknologiselskaper det siste tiåret har gitt god avkastning, fører til at flere ønsker å plassere pengene sine der.

– Har Kahoots verdivekst hatt en stor betydning?

– Jeg tror det har slått ut. De som kjøpte Kahoot-aksjer den dagen selskapet gikk på Merkur og solgte i dag, har gjort en god investering, og det er åpenbart at det legges merke til. Kahoot viser at det går å bygge store teknologiselskap fra Norge, og det påvirker nok både investorer og potensielle gründere.

Her er de mest aktive investorene i 2020.

Disse øker

Blant investorene som har vært mest aktive i år, er Investinor, Antler, StartupLab, TRK Group og Idekapital. Det er registrert flere investeringer fra engleinvestorer, venturefond, family offices, akseleratorer og corporates i 2020 sett opp mot tidligere år. Aktiviteten til dedikerte “corporate venture”-selskaper har imidlertid stått mer på stedet hvil.

– Kanskje selskapene går mer tilbake til kjernevirksomheten i den situasjonen vi nå står oppe i?

– Når selskaper må permittere og nedbemanne, tenker nok mange av dem at det ikke er det beste signalet at man investerer millioner i startups som ligger utenfor nettopp kjernevirksomhet.

Les hele Holmefjords rapport her.