Deler av Evaksine-teamet. Her ved lege Finn Strekerud, daglig leder Tony Gravé og lege Mads Istre.

Legene lagde videotjeneste til frustrerte kollegaer fra hotellrommet i Alpene. Nå skal en franskmann løfte Evaksine ut av Norge

Det digitale helsehuset dro inn nærmere 3 millioner kroner i fjor. Nå er selskapet på kapitaljakt for første gang.

Publisert

Digilege.no ble ifølge daglig leder Tony Gravé startet som en reaksjon på de nye fraværsgrensene i 2016; reglene som innebærer at elever med mer enn ti prosent fravær i et fag, ikke får halvårskarakter eller standpunktkarakter i faget.

Leger fryktet et renn av elever med behov for dokumentasjon på helt ufarlige sykdommer, og de ble i tillegg pålagt stadig flere administrative oppgaver.

Mads Istre og Christoffer Smith blant dem. Legene var på ferie i Alpene da de «nærmest som en spøk» lagde en tjeneste for videokonsultasjon som kunne ta unna de mange henvendelsene. Nettsiden ble raskt annonsert på Facebook, og på under ett døgn hadde legene betjent plattformens første betalende kunde.

– Vi var overhode ikke forberedt på den massive pågangen, sier gründerne - som gikk på fjelltur på dagtid og hadde videokonsultasjoner fra hotellet på kvelden.

– Markedet var åpenbart overmodent for denne type tjenester, supplerer Gravé.

Klare for skalering

Den franske siviløkonomen tok over driften i fjor høst. Han forteller at de nå har nådd 45.000 kunder, fordelt på digilege.no og det som etter hvert ble evaksine.no.

Digilege.no er i dag et «digitalt helsehus», som også rommer mer spesialiserte helsetjenester, for eksempel hud- og hårproblemer eller prevensjon.

Evaksine AS står bak begge plattformene. Evaksine.no ble i 2017 lansert i et samarbeid med apotekkjeder som Vitusapotek, Ditt Apotek, Boots Apotek og Apotekergruppen. Her kan pasienter få satt vaksiner på nærmeste apotek.

Til sammen har over 3000 apotekansatte har fått opplæring i praksisen, og høsten 2019 formidlet evaksine.no over 35.000 influensavaskiner på norske apotek.

Evaksine har så langt vært selvfinansiert, i tillegg til tilskudd fra Innovasjon Norge og Skattefunn. Nå er selskapet imidlertid klare for ytterligere skalering. Evaksine planlegger blant annet å hente et sted mellom rundt ti millioner kroner fra eksterne investorer i løpet av året - til en verdsettelse på 30 millioner kroner.

– Vi ønsker å etablere oss i Skandinavia, men også i Frankrike, sier han.

Droppet video

Legetjenestene Dr.Dropin og Eyr er ifølge Gravé selskapets største konkurrenter, men han mener likevel at de opererer på to helt forskjellige måter. Digilege.no har for eksempel gått vekk fra det opprinnelige konseptet med videokonsultasjon.

– Videokonsultasjon er svært kostbart med tanke på teknologi. Det krever en komplisert infrastruktur og et kontinuerlig vedlikehold, sier han og legger til:

– Det er ikke optimalt at legene i gjennomsnitt da snakker med en pasient i 20 minutter. Det gjør det vanskelig å skalere opp tjenesten, og det gir mindre marginer på sikt - sier Gravé, som spår at markedet for digitale helsetjenester på et eller annet punkt vil konsolidere seg.

– Du har fremdeles historiske aktører i markedet, som praktiserer på en tradisjonell og analog måte. Disse kommer til et punkt der de trenger å komme seg inn i det digitale markedet, sier han.

Lavere inntekt

Evaksine hadde en nedgangen i økonomien i fjor, fra nærmere 4 millioner kroner i omsetning i 2019 ned på 2,9 millioner kroner i 2020. Gravé mener det skyldes at færre tok reisevaksiner. Han ser imidlertid at veksten allerede er på vei tilbake. I snitt øker de med 20 prosent hver måned, forteller han.

– Vi forventer enda sterkere resultater når samfunnet har åpnet helt igjen.