Tromsø by og styreleder i Sagene Tech Ventures, Anette Kristin Bø Andreassen

Ser lysende muligheter i Nord-Norge: «I Oslo går investorer litt oppå hverandre»

De nordligste fylkene er et potensielt mekka for ventureinvestorer som tør og vil, sier lokal aktør.

Publisert Sist oppdatert

Styreleder i investeringsfelleskapet Sagene Tech Ventures, Anette Kristin Bø Andreassen, dro i slutten av desember til Tromsø. De neste ukene holder hun hus på kontorfellesskapet Flow Coworking.

– I Oslo går investorer litt oppå hverandre og jakter ofte de samme selskapene. For å vokse og finne flere gode case, bestemte vi oss for å være mer aktive i resten av landet. Så langt er jeg i dialog med to case. Flere blir det nok bli, sier Andreassen.

Aktører Shifter har snakket med forteller at startup-scenen i Nord-Norge har hatt solid vekst de seneste årene, både i antall selskaper, kvaliteten og kapitaltilgangen.

Tall fra Innovasjon Norge viser at det skjer ting på etableringssiden i Nordland og Troms og Finnmark:

IN delte i 2018 ut 127 tilskudd på til sammen 68 millioner kroner til selskaper innen kategoriene «Informasjon og kommunikasjon» og «Faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting».

I 2020 økte dette til 215 millioner kroner fordelt på 207 tilskudd i de samme to kategoriene, i vår nordligste landsdel.

–Potensielt mekka for ventureinvestorer

Ifølge en rapport fra Menon Economics finner 3 prosent av risikokapital i norske fond veien nordover. Det meste kommer gjennom investeringsfond med statlig støtte og eierskap.

9,1 prosent av Norges befolkning bor i Nord-Norge.

– Om man tror at vettet er likt fordelt mellom landsdelene, må det gå noen underfinansierte og svært lovende case i nord, et potensielt mekka for ventureinvestorer som tør og vil, sier seniorrådgiver Kristian Solaas i Kupa.

Kupa er et av Nord-Norges største teknologiorienterte innovasjonsselskaper. Kupa har 18 ansatte fordelt på kontorer i Tromsø, Senja, Harstad og Narvik.

Veksten til Kupa

. 2014 2020
Dealflow (vurdert for opptak i inkubator)25220
Antall inkubatorbedrifter (bedrifter inne i inkubator)1363
Tilført egenkapital1.5 MNOK24.2 MNOK

Selskapet er en aktiv investor i startups i presåkorn og såkorn. Det gjennomførte fire investeringer i 2020 og har gjort én så langt i 2021. Selskapets største aksjonær er Equinor.

Andre typer selskaper

En av tingene som dro Andreassen i Sagene Tech Ventures til Tromsø, var muligheten til å oppdage nye selskaper i bransjer hvor Nord-Norge har en «edge».

– I Oslo er det mer kreativ tech. Her er det mer næringsrettet. Det er også mye samarbeid mellom oppstartsbedrifter og sterke fagmiljøer ved blant annet sykehuset og universitetet, sier hun.

Kristian Solaas i Kupa

Det samme forteller Solaas i Kopa. Basert på folketall har Troms en høy tetthet av helsearbeidere og forskere. Det mener han har gitt utslag i bedriftene som blir startet.

E-helse er blant områdene i vekst.

– Det er store avstander i Nord-Norge, og det er en utfordringene mange har kjent på. Løsninger til hvordan man kan gi gode helsetjenester digitalt, har også blitt brennaktuelt det siste året i tettbygde strøk, sier han og trekker blant annet frem Harstad-baserte Intmed, som blant annet har Ferd som investor.

Muligheter for storfangst

Innen maritime næringer, med vekt på sjømat, har Nord-Norge alltid hatt en sterk posisjon. Det har også utartet seg til startup-scenen.

– Nord-Norge har også noen naturgitte fortrinn, blant annet innenfor det marine. Vi har sett en del oppstartsbedrifter som skal levere teknologi til oppdrettsbransjen, forteller Bård Hall.

Han er forretningsutvikler, mentor for gründere og aktiv investor med hovedfokus på teknologibedrifter. Han er også initiativtaker til investornettverket Fyrin, som samler flere kjente forretningsengler og gjør investeringer på 2 til 12 millioner kroner i nordnorske bedrifter.

Men selv om det går i riktig retning på innovasjonsfronten, henger Nord-Norge etter, ifølge han.

– Jeg tror at det er flere små selskaper i Nord-Norge på grunn av manglene i innovasjons-økosystemet, så hvis flere får øynene opp for å investere i nordnorske teknologiselskaper, så er det bra.

Tre tech-raketter fra nord

  • Joubel: Webverktøy for å lage interaktiv video, sette opp kurs med illustrasjoner og oppgaver eller lage en presentasjon som beskriver prosjektet. 200 millioner brukere. Nådde 1,5 millioner dollar i ARR august 2020, ifølge Finansavisen.
  • EasyMeeting: utvikler videotjenester, spesielt innen fjernundervisning og velferdsteknologi.
  • Mystore: Mystore har på få år blitt Norges største leverandør av nettbutikker. Tromsøselskapet har på fem år nær femdoblet inntektene fra 20 til 100 millioner, skriver iTromsø.

Vil ikke bli en Oslo-klubb

Andreassen i Sagene Tech Ventures forteller at hun ikke har møtt noen investorer sørfra under sitt opphold. Hun oppfordrere alle startup-investorer til å utvide horisonten.

– Dette er første gang vi leter etter selskaper utenfor Oslo. Men vi har lekt med tanken lenge. Det er viktig for oss at vi ikke bli nok en Oslo-investor klubb.