eldretech

Søskenpar fra Narvik skal gjøre det trygt for eldre å bo lenger hjemme: – Dobbeltsidig teip - og ingen app!

Familieselskapet resulterte i et uventet startup-prosjekt. Nå er teknologien testet, og Pinova har solgt unna de første sensorene som skal forlenge liv.

Søskenparet Trude Husjord, tidligere toppsjef i Dagsavisen, og Per-Kristian Løvås, systemutvikler og tidligere it-gründer, står bak det ett år gamle oppstartsselskapet Pinova.
Publisert Sist oppdatert

Trude flyttet hjemmefra da Per-Kristian ennå bare var guttungen, forteller hun.

– Men han var den gutten som lagde en innretning der moren vår måtte betale én krone for å åpne opp døra hans - med elektrisk lego, sier storesøster Trude Husjord.

Det ble starten på en over 20 års lang erfaring som systemutvikler. Per-Kristian Løvås, utdannet dataingeniør, har de siste årene jobbet med utvikling av sensorløsninger.

Han etablerte i sin tid Modulnett, som senere ble kjøpt opp av Funn, nå Iteam.

Parallelt samlet Husjord bred ledererfaring, blant annet som administrerende direktør i Dagsavisen og konserndirektør i Mentor Medier. Husjord er også økonom, autorisert ergoterapeut og har en mastergrad i innovasjon- og strategisk forretningsutvikling.

Så snakket de to sammen i et familieselskap, som søsken jo gjør.

Hva om de bruke deres komplementerende kompetanse til å skape tryggere liv i eget hjem - med bruk av nettopp sensorer?

– Vi har jo nå hørt skrekkhistorier om eldre som blir liggende, uten at noen får vite om det. På den andre siden har du pårørende på min alder. De er gjerne i aktive i en jobb, har egne barn og barnebarn - og så skal de i tillegg passe på foreldrene sine.

– De blir stående i spagat mellom alt og bærer på en dårlig samvittighet, sier Husjord.

Slik fungerer løsningen

Pinova ble følgelig etablert på nyåret i fjor, og raskt ble oppstartsselskapet plukket ut til å delta på Artic Accelerator i Harstad. Der jobbet duoen med den nye forretningsideen, og de fikk mye drahjelp og jevnlig oppfølging frem mot sommeren, forteller Husjord.

– Siden har vi jobbet med teknologien, sier hun.

Selskapet tar i bruk hyllevare-sensorer, men har utviklet algoritmer som kan fange opp unormale hendelser i hjemmet. Utløses alarmen, blir de pårørende automatisk varslet av en robot over telefon. Deretter får de en sms som beskriver hva som har skjedd.

Så er det opp til hver enkelt hvordan de ønsker å ta affære.

– Det er den kunstige intelligensen som er selve kjernen. Vår løsning gir en trygghet for de eldre eller de med nedsatt funksjonsevne, sier Husjord.

Hun legger til:

– Flere av pilotkundene våre er godt voksne mennesker, som kanskje til og med har en alarmknapp fra det offentlige, men vi får tilbakemeldinger på at mange ikke klarer å trykke på knappen når de først har falt. Så dette er en ekstra sikkerhet.

Slik fungerer Pinova-løsningen.

Inntil seks personer kan bli varslet, det være seg pårørende, en nabo, venn eller annen omsorgsperson. Løsningen kommer verken med app, knapp eller opplæring.

– Vi har saumfart markedet, men ikke funnet en lik løsning, sier Husjord.

– De fleste løsninger i dag innebærer at du må bruke en app, trykke på en knapp eller bli sendt til en sentral. Vi har lagt stor vekt på enkelthet og brukervennlighet.

– Mange mener teknologi ikke kan erstatte hender. Hva svarer du dem?

– Denne løsningen gjør tvert imot at du kan disponere og bruke tiden på de tingene som faktisk gir mening for de eldre. Du reduserer bare sjekketiden, sier Husjord.

– Vi har også løsningen vår i flere omsorgsboliger, og de ansatte kan nå bruke ressursene sine på en bedre måte. I distriktene kjører også hjemmetjenesten lange avstander bare for å sjekke at alt er ok, legger hun til.

– Eldrebølgen er her nå, så kunsten blir å komme ut i markedet

Pinova har solgt unna de første produktene og er nå i sluttfasen av selskapets første finansieringsrunde. De har også mottatt et Innovasjon Norge-tilskudd til å kommersialisere produktet.

Markedet er ifølge Husfjord enormt.

– Bare i Narvik og nærliggende kommuner er det 20.000 eldre over 80 år, som bor alene. Eldrebølgen er her nå, så kunsten blir å komme ut i markedet og få en god distribusjon, sier hun - og viser til den pågående debatten om eldreomsorg:

– En stor debatt i dette er også hvordan pårørende kan ivareta de eldre, og med dette hjelpemiddelet kan de klare seg lenger hjemme. Utsetter du sykehjemsplassen, har det stor verdi for den enkelte, men også for samfunnet, sier Husjord.

– Men det er klart, de som trenger hjelp, må få hjelp, understreker gründeren.

Selskapet selger en oppstartspakke med alt av utstyr. Det inkluderer en liten «hub» og sensorer som kan plasseres strategisk - med dobbeltsidig teip og batteritid på fem år.

– Og så blir programvaren oppdatert, og vi tar en månedelig avgift, sier Husjord.

Hun forteller videre om et samarbeid med det lokale boligbyggelaget og private omsorgsselskaper, som også er til stede i utlandet.

– Vi må se på de inngangene som kan gi oss et løft, sier Husjord.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!