Nina Skui Lohk bruker mekanismene i finansbransjen til en børs for veldedighet.

Verdens børser var Nina Skui Lohks liv i 30 år. Nå leder hun sin egen

18 år gammel fikk hun sin første jobb. Som valutamegler. Nå driver hun en børs som ønsker å revolusjonere veldedighet.

Publisert Sist oppdatert

Rett fra videregående skole startet Nina Skui Lohk i en midlertidig stilling som valutamegler i Sparebanken Oslo Akershus.

Det var i 1983. Kort tid senere var det en ledig fast stilling i avdelingen. Den ville hun ha. For intervjuet gikk hun til innkjøp av det hun selv kaller en «skikkelig mannsdress». Hun toppet antrekket med en bowlerhatt.

– Jeg har i ettertid lurt veldig på hvorfor jeg tenkte det var smart å bruke en bowlerhatt til et jobbintervju. Men det må ha vært noe i meg som sa at her gjelder det å være annerledes.

Blant hundre søkere fikk Lohk jobben. Om bowlerhatten var avgjørende, vil hun ikke spekulerer i. Men hun tror det fikk psykologen på intervjuet til å tenke at her var en kandidat som turte å gå sin egen vei.

Det ble starten på en lang karriere i finansbransjen, som inkluderte tre år som porteføljeforvalter på New York-kontoret til Norges Bank Investment Management, også kalt Oljefondet.

Etter nærmere 30 år i finans, har Lohk igjen gått en annen vei. Erfaringen og kunnskapen innen finans tok hun med seg inn i jobben som CEO i Oslo Philanthropic Exchange (OPX) i 2019 - veldedighetsbørsen som opprinnelig ble startet av Beatriz Malo de Molina i 2017.

Børs uten avkastning i kroner og øre

– En av verdens største givere (Bill Gates, journ.anm) sier vi ikke har investert nok i effektive verktøy for å gi. Målet med OPX er å utløse mer kapital ved å bruke digitale løsninger til å gjøre donasjoner enkelt, trygt, effektivt og med en lav kostnad for giver og mottaker, sier Lohk.

OPX har mange likheter med en tradisjonell børs; En markedsplass med tilbydere av kapital og organisasjoner og prosjekter som trenger finansiering.

Kravene for å komme på OPX, har også likheter med en børsnotering. Regnskapshistorikk og juridisk data er blant tingene som vurderes for å bli «notert».

På spørsmål om hvor strenge kravene er, svarer Lohk at de tar til grunn kravene til hovedlisten på Oslo Børs, ikke Euronext Growth.

På OPX kommer den potensielle avkastningen fra jevnlig oppfølgning hvor brukeren enkelt kan følge med på hva og hvor pengene brukes til.

–Vi baserer oss mye på de mekanismene i kapitalmarkedet som gir troverdighet, effektivitet og transparens. Det kunne potensielt bli full kulturkrasj, forteller hun.

Men med solid kunnskap og et rikt nettverk i finansbransjen, har OPX klart å overbevise samarbeidspartnere om at dette var noe å satse på.

Aksjehandel blir stadig lettere og mer tilgjengelig. Teamet bak OPX håper å plattformen vil gjøre det samme med donasjoner til veldedighet

Kremen av norsk og nordisk finans

Til nå er rundt 70 veldedige organisasjoner å finne på plattformen, inkludert SOS Barnebyer, Leger uten grenser, Strømmestiftelsen, Care og Plan

IKEA Foundation har støttet selskapet, som er registrert som en stiftelse, med 2,2 millioner euro.

I tillegg har Lohk fått med seg blant annet EY, Nordea Wealth Management, Skagen Fondene, Söderberg & Partners som utviklingspartnere.

Når OPX går live med versjon 1 til høsten, vil det i første omgang være et verktøy for finansrådgivere. De kan ta det i bruk for å veilede klienter som ønsker å gi.

OPX integrerer en betalingsløsning som skal kunne fungere med store summer over landegrenser. Den er under utvikling og vil være på plass innen de går live, forteller Lohk.

– På sikt ønsker vi å bli en plattform som alle kan bruke, uansett størrelse på donasjonen, sier hun.

Avhengig av mer private midler

Brukerne, eller giverne som Lohk kaller dem, kan bruke OPX som er oppslagsverk systematisert under Bærekraftsmålene.

Man kan søke etter mål eller områder som man er opptatt av. For eksempel mennesker på flukt. Da vil alle aktørene som jobber med flyktninger, komme opp og man kan sammenligne de forskjellige.

Hvis man finner en organisasjon eller prosjekt man vil støtte, vil man også kunne se aktørens behov på sikt.

Teamet i OPX. Mange har gitt opp lukrative karriere i bank og finans. OPX er en stiftelse og alle inntekter går direkte til drift, sier Lohk.

Har man 100.000 kroner å gi, kan det i flere tilfeller være aktuelt å dele opp summen i flere omganger og matche langsiktig behov en organisasjon har.

Lohk mener behovet for tjenester som OPX er helt avgjørende i årene som kommer. Hun viser til at mange vestlige land, som er de største bidragsyterne til veldedighet, gir mindre enn tidligere, samtidig som behov for økonomisk støtte øker kraftig.

Hva som er grunnen til det, er kompleks. Men det økende behovet må erstattes med privat kapital, mener Lohk.

– Jeg tror at trenden fremover er at offentlig bistand reduseres globalt. Skal vi holde momentum må den private andelen opp. Skal vi lykkes med dette, trenger markedet løsninger som skjønner hvordan privat kapital fungerer.

–Det skal vi bidra til. Lykkes vi med å bygge en plattform hvor det er enkelt å finne prosjekter, finansiere og som gir god rapportering tilbake, som vi mener vi kan standardisere, gjør vi det enklere å gi og vi tror det vil utløse ny og mer privat kapital i tiden som kommer, sier hun.

Enklere å skape tydelige resultater i en startup

En av grunnene til at Lohk sluttet i finansbransjen, var følelsen av å ikke kunne gjøre en forskjell i en stor organisasjon.

– Føler man at man blir sett, gjør man en god jobb. Hvis man ser tydelig resultater av jobben man gjør, er man også mer motivert. Det å skape resultater i samarbeid med et lite, kompetent og dedikert team, er mye enklere i en startup enn i en svær finansinstitusjon.

Men hun ser tilbake på karrieren som en nødvendig oppbygging til jobben i OPX:

– Jeg var ikke moden nok da jeg var yngre. Jeg føler jeg nå kan gjøre dette med en trygghet og et erfaringsgrunnlag jeg ikke hadde som ung. Det er mye ansvar på mine skuldre, men vi er et voksent team med mye og komplementær erfaring og vi beveger oss i riktig retning. Da er det viktig å ha mange år med erfaring.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer