LOGISTIKK

Wanda-gründer Lars Syse Christiansen, CFO Cecilie Ellila Weltz og ny Norden-sjef Ida Barth Thomassen (t.h).

Wanda får 11 millioner kroner til et nytt system som skal hjelpe deg å bruke ting lenger og flere ganger

Utviklingen av den nye logistikkplattformen finansieres av Innovasjon Norge og Wanda-eierne, og har støtte fra både Schibsted og XXL.

Publisert

Innovasjon Norge har delt ut 11 millioner kroner til oppstartsselskapet Wanda, til et nytt prosjekt innen bærekraft og sirkuaritet.

Wanda startet som en utvidet lagertjeneste inkludert frakt i 2020, men har etter hvert utvidet tilbudet med alt fra prepping av ski og sykkelservice til utlån og salg av brukte ting.

Målet med det milliontilskuddet er å utvikle ny teknologi som gjør det mulig å operere en «sirkulær logistikkplattform» i stor skala og å øke antall partnere som kan få tilgang til denne, opplyser Wanda.

Med sirkularitet menes gjerne mer reparasjon og gjenbruk for å forlenge bruks- og levetiden til ting, fremfor korte sykluser mellom kjøp og kast.

Partnere i prosjektet inkluderer XXL, Schibsted, Barents Outdoor og Sisters in Business - som alle er partnere på Wandas eksisterende logistikkplatform.

Midlene fra Innovasjon Norge må matches av selskapet, og disse pengene kommer direkte fra eierne til Wanda, bekrefter gründer og daglig leder Lars Syse Christiansen.

– Må utvikle nye forretningsmodeller

Prosjektet består av to hovedkomponenter:

  • Utvikling av ny programvare for å støtte en sirkulær verdikjede hvor mange parter kan samhandle med tingene som finnes på plattformen.
  • Utvikling av ny teknologi og prosesser for å optimalisere transportruter for henting og levering av såkalt «ikke-standardisert gods», altså ting som ikke passer inn i standardstørrelser eller former for transport.

Innovasjon Norge forsvarer tildelingen ved å vise til EUs såkalte Green Deal og regjeringens strategi for sirkulærøkonomi, som inkluderer målsetninger om overgang til økt sirkularitet, blant annet for å få ned materialbruk gjennom å omsette færre produkter og øke det enkelte produkts levetid.

– For å få til dette må det utvikles nye forretningsmodeller som setter sammen eksisterende tjenester på en ny måte. Wanda sin plattform vurderes å være nettopp en slik tilrettelegger som muliggjør overgangen til et mer sirkulært forbruk, sier Tone Varslot Stave, avdelingsleder Innovasjon Norge i Oslo og Viken.

Wanda utvider

Prosjektet er et av flere grep Wanda nå tar for å utvide virksomheten sin.

Ved utgangen av 2022 hadde selskapet over 2000 abonnenter, gjennomført over 15.000 ordre - og oppgir en inntektsvekst på 150 prosent målt mot fjerde kvartal året før.

Hva det betyr i kroner og øre, vil selskapet ikke kommentere, men det sist tilgjengelige regnskapet viser at totalomsetningen i 2021 var på halvannen million kroner.

Totalt har selskapet hentet omkring 80 millioner kroner siden oppstarten. De største eierne er per dags dato ProVenture, Norselab, OBOS, Posten/Bring Ventures og gründerne.

For å styre økonomien fremover i det selskapet håper blir en vekstfase, er Cecilie Ellila Weltz ansatt som finansdirektør (CFO). Hun har tidligere vært daglig leder i leasingselskapet EDEA, finansdirektør i Wanda-gründer Syse Christiansens forrige startup, Otovo, og jobbet i Private Equity-fondet Verdane.

Hun blir sentral i selskapets videre kapitalmarkedsstrategi og vekstfinansiering, opplyser Wanda.

Nylig ble også tidligere administrerende direktør i E24, Ida Barth Thommassen, ansatt som Norden-sjef.