Martijn Roordink er sjef for Spaces. Foto: Robert S. Eik

Spaces-gründeren ville lage en arbeidsplass som føltes som et hjem

Publisert Sist oppdatert

Nye selskaper, fusjoner, ekteskap og barn. Ikke rart at Spaces-gründer Martijn Roordink mener man kunne skrevet bok om det ti-årige coworking-eventyret. Siste kapittel er Nordens første Spaces – i Oslo.

-- Når noen spør hvorfor vi har fått suksess, svarer jeg alltid: Fordi ingen kommer til oss på grunn av kontorene. Kontorer er jo en selvfølge. Det er dette folk kommer hit for, og som de ønsker skal representere deres merke og selskap.

Spaces-grunnlegger Martijn Roordink slår armen ut i foajeen på Spaces Oslo, det siste tilskuddet på stammen av coworking spaces det nederlandske selskapet har startet.

Vi lener oss tilbake i designmøblene i rosa- og lillasjatteringer, strategisk plassert foran de dansende flammene fra peisen. Et digert verk av kunstneren Jørgen Ringstrøm fyller den ene veggen og små brokker av samtaler og klirr fra kaffebaren blander seg behagelig med musikk fra Spaces egen interne musikk-kanal.

Over to år har det tatt å pusse opp de to bygårdene som nå utgjør 6200 kvadratmeter med delt kontorplass for små og mellomstore bedrifter. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene i et Spaces-bygg. Historiske detaljer i bygget er hentet frem for å møte moderne interiørdesign og stilikoniske møbler.

Her kan frilansere, oppstartfirmaer og vekstfirmaer leie arbeidsplass eller kontor på fast basis eller for dagen. Tekniske løsninger, treningstilbud, takterrasse og event-scene er blant noen av tilbudene de har muligheten til å benytte seg av. Et medlemskap gir også tilgang til et internasjonalt nettverk av fleksible arbeidsplasser, blant annet i Nederland, USA, Singapore, Australia, Israel og Storbritannia. Medlemsskapet styrer de selv gjennom en egen app.

Jobb i bevegelse

Oslo-avdelingen er det første Spaces-nettverket Martijn Roordink har åpnet i Norden, deretter kommer Spaces Bergen 1.desember, og Roordink varsler at de to langt fra blir de siste i de nordiske landene.

-- Fra et kulturperspektiv er Spaces veldig nordisk. Arbeidskulturen i Norden er å være ansvarlige, medarbeiderne tror på det de leverer, og da trenger de ikke sitte på kontoret for å levere – for de gjør jobben. Dere har en kultur for åpenhet og tillit.

At Oslo stod høyt på lista er ingen tilfeldighet. Fokuset på bærekraft, den nye start up- og gründerscenen, og det at vi enda kan lene oss godt på olje-økonomi, er grunner han nevner til at det var naturlig å starte Nordens første Spaces her.

På en typisk dag i et av de over 50 Space-nettverkene som finnes rundt om i verden vil 400-500 mennesker myldre rundt i etasjene og bidra med energi og mangfold.
-- I Spaces ser de på selve bygningen som en slags flytende bølge:

-- Hvor er jeg i prosessen nå, er jeg skapende, er jeg konstruktiv eller kjeder jeg meg? Skal jeg jobbe med administrasjon? Må jeg tenke, eller vil jeg samarbeide? I løpet av en arbeidsdag på åtte timer, så har du fire-fem slike ulike nivåer, mener Roordink.

Møte? Sitte i sofaen med laptopen, eller stillerom? Foto: Robert S. Eik.

-- Vi skaper et miljø som tar høyde for alle de nivåene. Her kan du velge om du vil sitte i en bås, på et separat rom eller i en åpen lounge – det er en ideell verden som et lite selskap aldri kan klare å skape alene.

GI DITT SELSKAP EN ARBEIDSPLASS AV HØY KVALITET TIL LAV PRIS.

Hjemme på jobben

Det sies at historiens aller første coworking space så dagens lys i San Fransisco i 2005. Roordink startet Spaces i 2006 og åpnet sitt første bygg med samarbeidende småbedrifter i Amsterdam to år senere.

Selv har han alltid foretrukket å jobbe fra tog, buss, fly – alt som er i bevegelse, fordi han trenger energien det gir. Det samme behovet for dynamikk og energi så han utfolde seg i en millenial-generasjon på vei ut i arbeidslivet for ti år siden. Målet deres var ikke én arbeidsplass for livet, men heller ulike karrieremuligheter, og ulike måter å jobbe på som var integrert i resten av livsstilen deres.

-- Vi så fremveksten av enkeltpersonforetak, små og mellomstore selskaper, som ikke visste hvor lenge de skulle vare eller hvor store de skulle bli, og tenkte: Hvorfor finnes det ikke kontorer som reflekterer denne livsstilen? Kontorer som er vakre og som minner deg om hjemmet ditt? Hvorfor ikke dele tjenester sammen?

Dermed var Spaces skapt, et univers hvor du kan føle at du er hjemme sammen med venner, samtidig som du gjør jobben din. I følge gründeren står Spaces for det samme som han selv forbinder med Amsterdam: Åpenhet, lav-terskel – men også sterk autonomi.

-- Filosofien her er at du selv bestemmer hva du vil gjøre her i løpet av en dag. Du kan ta kontakt med andre – men også la være. Møte dem for noen drinker – eller la være. Gå i spillrommet med dem – eller la være, sier Roordink.

-- I et tradisjonelt kontorbygg går folk rett inn i heisen, alle ser ned i bakken, og når de kommer opp til kontoret går de rett bort til plassen sin og begynner å jobbe.

Spaces, er et nytt coworking space i Oslo, som åpnet 1. august 2018.

Men her møter du fem-seks ”utfordringer” på å være åpen før du kommer til pulten din.

Du må ikke være åpen, men du får muligheten. Spaces skal bidra med alt som gjør at du kan vokse personlig – men du bestemmer.

TRENGER DU KONTOR SOM HAR «ALT»? SJEKK UT SPACES.

Tror på åpenhet

Forbrukeren er det som representerer det store skiftet i arbeidslivet, i følge Roordink. Tabloid sagt: Det handler mer om hva DU vil, enn hva toppsjefen vil.

-- Mange store selskaper tror at folk er styrt av hemmelighold og uansvarlighet, og at hvis de ansatte sitter her, vil andre som sitter ved siden av stjele fra dem. Men den ideelle måten å vokse på som menneske er jo hvis du hører noe som noen ved siden av deg sier, og tenker ”dette er interessant”.

Om det videre skulle åpne for samarbeid eller ny jobb, så er det avgjørende at kommunikasjonen er helt åpen, mener Martijn Roordink.

Uformelt møterom med bokhylle på Spaces. Foto: Robert S. Eik.

-- Ingen kommer lenger til å jobbe i et selskap hele livet, sånn er det bare med millenial-generasjonen. Vi tror også det kan være bra å utfordre og utvikle talentet sitt hos flere selskaper. Også selskapene trenger å fornye seg og jobbe med nye folk, for å skape økt energi internt. Vi tror sterkt på effekten av åpenhet og transparens. Derfor sier vi også at hvis du driver et selskap som er veldig opptatt av sikkerhet og lite innsyn, og som har et introvert syn på produktivitet – da er ikke dette det riktige stedet.

Når Martijn Roordink snakker om hvordan han tror arbeidslivet fremover vil bli, bruker han alltid Airbnb som eksempel.

-- Hvem kunne trodd at så mange folk ville komme til å leie ut noe så personlig som sitt eget hjem? En bil er jo ingenting, før var det et statussymbol, nå er det bare noe folk leaser eller deler. Jeg er sikker på at innen noen får år, vil alle i de største byene bare dele bil. Dette går så fort, vi kommer til å ville eie færre ting – kanskje ingen ting. Vi vil heller betale for bruk.

-- Det er derfor jeg tror på det å bygge en merkevare som folk er stolte av å være tilknyttet, og som de gjerne vil være ambassadører for.

Dropp medlemsskapet hos Sats. Ta heller heisen ned til kjelleren for en treningsøkt på Spaces. Foto: Robert S. Eik.

Kultur er avgjørende

I paneldebatter med store selskaper, sier han alltid at deres største problem fremover blir å få de beste folkene.

-- De må for det første konkurrere mot start ups, og selv om 99 % av start ups-ene feiler er de likevel kule. Det andre problemet for de store selskapene er at folk tror de vil vokse og erfare mer utenfor store selskaper enn innenfor, og dessuten: Kulturen i et miljø som dette er mye bedre enn kulturen i et tradisjonelt selskap.
Utfordringen for Fortunate 500 selskaper er å forstå at grunnen til at alle de små kidsa i gata klarer å klatre raskere og raskere opp etter dem på stigen, er på grunn av kulturen sin.

Små-kids i selskapssammenheng kan være bare én person, som da Über startet opp i Amsterdam fra en Spaces-plass. Men Spaces er ikke bare for de som forblir små, understreker Roordink.

-- Nå går vi inn i vår tredje bygning sammen med Über, en bygning på 24 000 kvadratmeter, der de har tusen personer som jobber for seg. Vår oppgave er å skreddersy management og plass, så hvis et selskap ønsker å vokse fra 20 til 100 personer flytter vi bare til en ny bygning sammen med dem.

TRENGER DU KONTOR SOM HAR «ALT»? SJEKK UT SPACES.

Tjenester er fremtiden

Det er tjenestene som er fremtiden i kontorutleie, påpeker gründeren. Og der er det bare behovet som styrer. I dag tilbyr Spaces-nettverkene rundt om i verden alt fra gym, personlige trenere, coacher, kino, måltidstjeneste, sjåførtjeneste og renseri til sine medlemmer.

--  Vi er et økosystem med partnere som kan levere de beste tjenestene til våre medlemmer. Vi eier ikke selv, vi samarbeider alltid.

--  Er vi på vei dit hvor vi bare kan flytte inn og ha en seng på kontoret?

--  Faktisk åpner vi snart et nytt coworking space i Paris sammen med Shared living, så da har vi coworking space og coliving i et konsept. Tanken er et økoliving-system med store stuer, delte restaurant-tjenester – og hvor du kan leie ut din egen leilighet til andre når du ikke er der, forteller Martijn Roordink.

-- Sett fra disruptivt ståsted så er ALT mulig å dele. Der har vi ingen grenser.

Han planlegger allerede flere Spaces-bygninger i Oslo, i andre strøk av byen.

-- Hver gang vi åpner en ny Spaces må vi lære av den forrige og lage noe mer vakkert. For i det øyeblikket vi gjentar oss selv er det over.

Den andre nøkkelfaktoren er menneskene.

-- I Nederland har vi nå omtrent 1400-1500 selskaper , 7500 mennesker som har kontor eller er medlemmer i Spaces. I den gruppen er det et stort mangfold, folk fra 18-70, som likevel kan sitte sammen og ta et glass vin. Det er det unike økosystemet.
-- Vi kan lage eventer og vakre omgivelser, men til slutt er det folk det handler om.

GI DITT SELSKAP DEN EN ARBEIDSPLASS AV HØY KVALITET TIL LAV PRIS. SJEKK UT SPACES

FAKTA OM SPACES: 

*Coworking-kjede som åpnet første avdeling i Amsterdam i 2008

*Har 50 spaces over hele verden, og forventer å øke antall kontorer til 200-250 neste år.

*Åpnet i Bergen 1. desember og Oslo i august

* Tilbyr flexiplass eller leie av kontorplass i varierende størrelse og lengdeforhold.

*Har sterkt fokus på design og smarte tjenester

* Spaces Oslo ligger i Tollbugata 8 og tilbyr:

*4500 kvadratmeter kontorplass

*450 kvadratmeter businessclub

*28 coworking-pulter

*8 møterom