Annonsørinnhold:

Starte AS sammen: Hva skal stå i aksjonæravtalen?

Publisert Sist oppdatert

Alle som starter AS sammen bør ha en aksjonæravtale. Det gjelder også for dere som er barndomsvenner eller familie – det er faktisk spesielt viktig for dere! Aksjonæravtalen har som mål å hindre fremtidige konflikter.

En aksjonæravtale er ikke obligatorisk men nødvendig

Rent teknisk er det ikke noe vanskelig å starte et selskap sammen. Man må bli enig om eierandel. Hvor mange aksjer skal dere ha hver? Selve stiftelsen kan dere gjøre enkelt og gratis i Stiftemaskinen. Her opphører dessverre den enkle biten. For hva skjer hvis det går bra, hva skjer hvis det går dårlig, og hva skjer hvis dere begynner å krangle? Og forresten, hvem var det som bestemte hva, igjen?

Tenk som om det var snakk om enorme verdier

Å stifte selskap sammen er litt som å være gift og nyforelska. Man er drevet av en felles visjon, man er glad og optimistisk, og det er vanskelig å se for seg at man ikke skal være enige om alt i all uoverskuelige fremtid. Realiteten er selvfølgelig en helt annen.

Uforutsette ting som død, sykdom, andre prioriteringer – eller godt skjulte skeletter i skapet –kan ha fæle konsekvenser. Hva om din samarbeidspartner viser seg å være en tyrann med hensikt om suge ut å kreativiteten din, før han presser deg ut av ditt eget livsverk? Det har skjedd et utall ganger før!

Det beste rådet du kommer til å få er dette: Forvent det verst tenkelige og tenk som om det var enorme verdier det var snakk om. Sett deg så ned og lag en aksjonæravtale!

Har du bestemt hvem som skal sitte i selskapets styre? Les om hvorfor et styre kan være avgjørende for om du lykkes med bedriften din!

Aksjonæravtalen skal beskytte alle mot alle

Det er ingen krav til hvordan en aksjonæravtale skal se ut eller hva som skal være med i den. Den skal heller ikke leveres inn noe sted. Det er en avtale mellom de som starter et selskap sammen. I avtalen blir dere enige om hvordan dere skal løse tenkelige konflikter. For eksempel, hvis dere er to som stifter AS sammen, og dere eier 50 prosent hver, hva skjer når dere blir uenige om noe? Skal dere slå kron og mynt?

Et annet eksempel: Hvis dere er tre eiere, skal den ene da kunne selge aksjene sine til tredjemann slik at prosentandelen plutselig blir en helt annen, og dermed også maktbalansen på eiersiden?

Generelt kan man si at målet er å lage en aksjonæravtale som beskytter deg selv så godt som overhodet mulig. Men avtalen skal i like stor grad beskytte partneren din mot deg.

Siden det finnes så mange ulike virksomheter og scenarioer er det vanskelig å lage en mal for den perfekte aksjonæravtale. Altinn har gjort et forsøk som dere kan studere her.

Starte egen bedrift med en venn? Slik lykkes du

Disse spørsmålene bør dere svare på i avtalen

  • Hvordan skal dere løse det om en av dere vil ut?
  • Skal det være en opptjening på aksjene, slik at man ikke kan selge aksjene sine før det har gått et visst antall år? (Anbefalt!)
  • Har aksjonærene forkjøpsrett på aksjene hvis noen vil selge seg ut?
  • Hva skjer hvis selskapet blir kjøpt opp? Hvor stor andel av aksjene må du ha for å nekte?
  • Hva skjer hvis noen blir langtidssykemeldt eller dør?
  • Kan man beholde aksjene hvis man slutter å jobbe i bedriften?

Nytt selskap? Les våre 15 tips for å lykkes med egen bedrift!

Tenk over hvem som har reell makt

Det er ikke gitt at den som går inn med mest penger er den som sitter med makta. Veldig ofte er det imidlertid sånn. Du bør derfor tenke på om du er uerstattelig eller ikke. Kan du byttes ut uten at det har noen store konsekvenser for bedriften? Hvis ja, kan det være lurt å undersøke om det finnes måter å utbalansere eierandelen på, selv om den ene går inn med mer penger enn den andre.

Er du klar for å stifte AS?

Du gjør det raskt, enkelt og gratis selv!

Sjekk ut Stifte­maskinen