Annonsørinnhold:

Bjørn Christensen og Eirik Nerdal på scenen under Angel Challenge Fall 2020, som ble live-streamet. Foto: Startup Norway.

Hvorfor bør du investere i startups? – Personlig utvikling, nettverk, og økonomisk gevinst

– Om du kommer inn i et ‘business angel-miljø og er litt aktiv der, så er det rett og slett morsommere enn når du står utenfor et miljø, sier Bjørn Christensen, Investor Expert hos Startup Norway.

Publisert Sist oppdatert

Har du lyst til å lære mer om det norske startupmiljøet? Å investere i startups kan høres ut som et businesseventyr – og kan potensielt være en svært lønnsom avgjørelse. Økosystemene for startups er fulle av selskaper med store ambisjoner – og mange gründere har nye idéer på gang også når de har fri fra jobben. I mer etablerte selskaper er innovasjonsraten ofte lavere, og dette påvirker de kreative prosessene også.

Som investor kan du få direkte påvirkning på hvilke selskaper som blir ‘morgendagens suksesser’ – og hvordan fremtidens selskaper skal bygges. Eirik Nerdal er Head of Angel Challenge-programmet, og har møtt hundrevis av investorer gjennom programmet. Han sier at investorene oppgir forskjellige grunner til at de ville begynne å investere.

– Jeg gjorde min første investering fordi jeg ville utfordre meg selv. For meg handlet det om personlig utvikling og at jeg ønsket å lære mer om prosessen rundt investeringer. Min hverdag omhandler å trene startups og investorer om startup finansiering, så det skulle bare mangle å ha personlige erfaringer. Dessuten er det utfordrende å kun stå på sidelinjen når vi jobber med så mange dyktige gründere året rundt sier Nerdal.

Bjørn Christensen er Investor Expert i Startup Norway, og har vært partner i Alliance Venture i 18 år – et selskap han gründet sammen med Jan-Erik Hæreid og Erling Maartmann-Moe. Han har mange tiårs erfaring med å møte investorer i ulike miljøer. Christensen forteller at det voksende startup miljøet kan være en viktig grunn til at nye investorer velger å investere i nettopp startups.

– Det er ikke så attraktivt å ha penger i banken – det er rett og slett ikke attraktivt i det hele tatt. Det er kanskje ikke så spennende å kjøpe eiendommer, og det begynner å bli ganske dyrt. Å investere i startups kan være en god inngang for mange nye investorer – og om du kommer inn i et ‘business angel’-miljø og er litt aktiv der, så er det rett og slett morsommere enn når du står utenfor et miljø.

– En økende interesse for å bli med i investornettverk

Christensen forteller at mange tar valget om å bli en engleinvestor fordi de ønsker å bidra til å bygge miljøet som har gitt dem opplæring.

– For å bli en engleinvestor må du ha et genuint ønske om å dele erfaringer og kunnskap fra ditt eget profesjonelle liv. Livet har vært godt for mange investorer, så da kan det være riktig å gi noe tilbake. Det er en økende og vedvarende trend at man går vekk fra å bare investere i eiendom, aksjer, banker, fond, pensjonskasser og obligasjonsøkonomi. Nå ønsker mange å gjøre direkte investeringer i ekte selskaper, for å bidra til fremtidig vekst i Norge, sier Christensen.

Timing er essensielt når man skal investere, og det er derfor en fordel å bli en del av et miljø der man kan øve med andre. Selv om nye investorer kan forventes å gjøre feilvurderinger den første tiden de investerer, er det en fordel å lære av andres feil – og ha noen å diskutere ulike startups med.

- Vi har alle hørt om de store suksess-casene, og vi lever i et miljø hvor vi befinner oss blant morgendagens helter. Muligheten for økonomisk gevinst er ofte den mest åpenbare grunnen til å begynne med startup investeringer, men det er ikke for alle. Det er viktig å ha is i magen og ta noen forholdsregler da det innebærer relativ høy risiko, sier Nerdal.

Begge investorene – som er sentrale innen Angel Challenge-programmet – ønsker å bidra til et stadig voksende og mangfoldig miljø for investorer. Det å investere er noe alle kan delta i og bli gode på – så lenge man har økonomien og tålmodigheten til det. Hvis du vil lære mer om hvordan du blir en god investor og hvilke bransjer som i så fall er interessante for deg, kan du melde deg interessert i Angel Challenge ved å klikke her.