idrett

Disse skal delta i Norges første sportstech-akselerator 

Seks selskaper deltar i SportstechAcademy-programmet til TheFactory og Igloo Innovation. 

Publisert

Mandag forrige uke skrev Shifter at TheFactory og Igloo Innovation starter et nytt akseleratorprogram som skal løfte frem sportstech-startups i Norge. 

Nå er første kull på plass og i gang med programmet som startet onsdag forrige uke. 

Les oversikt nederst i saken!

Alpinist Bjørnar Neteland deltok under første dag av akselerator-programmet.

I spissen for regien av det seks måneder lange programmet ved navn SportstechAcademy, står den kjente idrettsprofilen og tidligere lederen for Olympiatoppen, Jarle Aambø. 

– Per i dag er sports-industrien dessverre fragmentert og veldig retail-orientert. Vi ser at andre industrier har vært dyktigere til å samle seg i større grad, og vi ser derfor stort potensiale i sportsindustrien og innen sportstech, sier Aambø og fortsetter: 

–  Målet er å kunne stimulere og hjelpe startups, som igjen kan være pådrivere for innovasjon innen sportsindustrien. 

Det er Aambø som står bak tech-inkubatoren Igloo Innovation som er lokalisert ved innendørs skianlegget Snøbyen på Lørenskog. Aambø sier han har ambisjoner om å bygge Igloo til en viktig sportstech-klynge i Norge. 

Også flere andre kjente idrettsprofiler medvirker til SportstechAcademy, blant annet gjennom advisory boardet bestående av profiler som Suzann «Tutta» Pettersen (golfspiller) og Emilie Woldvik (landslagsspiller i fotball).

Flere suksesser

Aambø har altså selv lang fartstid innen idrettsverden, og vil trolig bidra med mye ekspertise som kan hjelpe startupene med å akselerer veksten i tiden fremover: 

– Jeg synes de seks utvalgte selskapene er veldig spennende, og kan med min erfaring si at dette er selskaper og teknologier som jeg ser at har et stort potensial nasjonalt og internasjonalt, sier Aambø. 

Jarle Aambø i Igloo Innovation og Simon Ruud i TheFactory Academy
Akselerator-ledere: Jarle Aambø i Igloo Innovation og Simon Ruud i TheFactory Academy

–  Toppidretten er grunnleggende innovativ og det er konstant utviklings-fokus. Kunnskapen om å skape gode innovasjons-prosessser er svært relevant og noe som er parallelt mellom entreprenørskap og idretten, legger han til. 

Simon Ruud, daglig leder for TheFactory Academy, har også stor tro på sportstech-segmentet i tiden fremover:

– Vi har flere inspirerende eksempler på sportstech-suksesser fra Norge. Ta for eksempel Fotmob, som har bygget en base på over 50 millioner brukere globalt. Vi har også Spond, som «alle» norske barn og foreldre bruker daglig, og som også har et solid internasjonalt fotfeste, påpeker Ruud. 

– På tide

Blant de seks startup-selskapene er det også stor enighet om at en egen akselerator for sports teknologi er på sin plass. 

– Det er helt rått! Vi har lenge vært del av Igloo Innovation, men har savnet kommersielle krefter og direkte koblinger til investormiljøene. Absolutt på tide med et slikt program, sier Petter D. Nygaard i Vimscore.

–  For oss er dette en gavepakke som kommer på et helt riktig tidspunkt. Vi er i tidlig fase og trenger støtte til videre vekst nasjonalt og internasjonalt, sier MountainSnow-gründerne. 

–  På høy tid! Norge og Norden behøver dette. Sportstech er allerede en stor industri i Tyskland, Storbritannia og USA. Her må Norge henge med som den store sports nasjonen vi er. Derfor bør det være naturlig at noen av oss norske også blir en internasjonal enhjørning, sier Runagain-gründerne. 

Disse er plukket ut:

Foocus.ai

Selskapet bruker teknologi og AI til å måle den kommeriselle verdien til idrettsutøvere, lag, forbund og sponsorater. Formålet er å gi underholdings-idretten et verktøy for dokumentasjon og måling av verdiskapningen som skjer i det moderne medielandskapet. 

– Idéen oppsto faktisk opprinnelig etter en kaffeprat med Petter Solberg (tidligere verdensmester i rallykjøring). Han savnet en god målte å måle den kommersielle verdien sin på for å få innsikt i hva han burde gjøre for å øke sponsorverdien sin, forteller gründerne. 

Etablert: 2020

Jarle Ambø - Igloo Innovation, Kim Andre Rønning - Foocus.ai , Carl Otto Karlengen - RunAgain, Alf Niklas Kalmár - RunAgain

Gründerne: Kim-André Rønning, Lars Ole Høiby og Glenn Myklebust

Vimscore

Vimscore er en treningsapp som har ambisjoner om å hjelpe folk med å komme i mer fysisk aktivitet i en hektisk hverdag. Gjennom appen kan man få tilpassede treningsprogram basert på forskning.

– Idéen kom som et resultat av min erfaring som personlig trener og som leder i et IT-selskap hvor jeg oppfattet et behov for å hjelpe mine medarbeidere med å ta vare på egen helse på en balansert måte, sier gründeren bak selskapet, Petter D. Nygaard. 

Etablert: 2016

Gründerne: Petter D. Nygaard

Sports Computing

Sports Computing har utviklet en plattform som skal gi dataanalyser av idretts-prestasjoner. For ballsport kan teknologien levere analyser av fart, kurve og spinning. 

– Vi har sett at det finnes et stort antall applikasjoner med mye godt innhold, men mangel på teknologi, sier gründer Anders Fagerli. 

Etablert: 2018

Gründerne: Anders Fagerli

Recharge Health

Recharge Health har utviklet et belte utstyrt med infrarøde lys som skal lindre smerter, betennelser, mage- og søvnproblemer – samt treg restitusjon. Shifter har tidligere skrevet som selskapet som har fått drahjelp fra fotballspiller Martin Ødegaard, tennisspiller Casper Ruud og ishockeyspiller Mats Zuccarello, som alle har investert. 

Etablert: 2019

Gründerne: Christian Barmen, Arjen Helder, Dr Zulia Frost og Bjørn Ekeberg

MountainSnow

Selskapet står bak appen Skida som man kan bruke til å planlegge toppturer med ski. 

– Topptur på ski krever grundig planlegging og kontinuerlig risikovurdering. Vi gjør dette enklere ved å gi brukeren guidebok, værmelding, skredvarsel og kart i et moderne grensesnitt, forteller gründerne. 

Etablert: 2023

Gründerne: Bjarte Olsen, Trond Are Gjone og Trond Svandal

RunAgain

RuAgain har startet en løpetjeneste som markedsfører seg selv som et slags hotels.com for løpere – en plattform der man kan finne og diskutere løp. I 2022 kjøpte selskapet opp den danske «storebroren» X. I 2023 hadde de betalende kunder fra 19 land.

Etablert:  2019

Gründerne: Carl-Otto Karlengen, Alf Niklas Håkonsen Kalmar, Sanna Øyre, Emil Løvgren og Carsten Bech

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.