Nytt om navn

Rigger for skalering med kjente profiler om bord 

Markedsplassen Pond sikrer Trude Mostue og Tom Øystein Martinsen med i styret før de sikter internasjonalt. 

Styremedlemmer: Trude Mostue (øverst til høyre) og Tom Øystein Martinsen (nederst til høyre)
Publisert

– Jeg kom bort i Pond gjennom sosiale medier og tenkte «Oj! Her er det unge friske krefter som tar tak i problemet». Jeg skjønte raskt at det var plass til en veterinær som ville være prikken over i-en for å bidra med faglig bakgrunn til å utarbeide systemer som kan filtrere oppdrettere, forteller Trude Mostue

Kjendisveterinæren går nå inn i styret til markedsplassen for hundeopptrett og valpekjøp ved navn Pond. I tillegg til henne sikrer oppstarten også Tom Øystein Martinsen, tidligere styreleder i Norsk Kennel Klubb (NKK) med i styret. 

– Dette betyr veldig mye for oss. Vi har brukt mye tid på å skaffe de riktige folkene til styret nå når vi går inn i en ny fase der vi jobber med kommersialisering og med å gå internasjonalt, sier Pond-gründer, Johanne Tindstad. 

Hun startet markedsplattformen sammen med samboeren Masoud Younesi våren 2023. 

– NKK sto overfor betydelige utfordringer og risikerte korona-konkurs. Tom ledet organisasjonen gjennom den turbulente perioden med stødig hånd. Han har også tatt NKK gjennom en stor rettssak om hundeoppdrett. I tillegg har han masse styrekompetanse, sier Tindstad. 

– Trude har vært kjent veterinær i mange år og sitter på mye sterk fagkompetanse som er utrolig fint for oss som jobber med nettopp dyr, fortsetter hun. 

Vil være kritisk

Tindstad og Younesi har tidligere fortalt til Shifter at de er opptatt av å løse problemstillinger rundt avl og oppdrett. 

De siste årene har flere EU-forskrifter med krav til kommet på plass. Mange av forskriftene handler om dokumentasjonskrav til oppdrettere. 

Pond-teamet: Masoom Maham, Christian Husan, Johanne Tindstad og Masoud Younesi

– Vi er i en unik posisjon der vi utvikler verktøy som kan bidra til å møte de kravene. Så ser vi også en trend der det blir mer fokus på dyrevelferd både i EU og Norden. Der er vi egentlig ledende til å kunne svare på de nye kravene som et tech-selskap i sektoren, sier Younesi. 

Hos Pond må oppdrettere legge inn utfyllende informasjon, inkludert registreringsnummer, og informasjon om moren og faren til valpekullet. 

Som veterinær får Mostue stadig spørsmål om hvor man kan finne gode oppdrettere. Et spørsmål som har vært vanskelig å svare på:

– Dette har jeg irritert meg over i flere år, og jeg har tenkt mye på hvordan man kan lage et system der man samler oppdrettere.

– Fortell litt om hvorfor du nå velger å gå inn i styret til Pond?

– For det første ble jeg spurt og opplevde at jeg var ønsket. Så har jeg over tid sett at disse gründerne har noen gode løsninger som kan skape et godt alternativ for valpeselgere og kjøpere, sier Martinsen som blir styreleder selskapet. 

– Enorm oppgave

Som styremedlemmer vil Mostue og Martinsen bidra med sin faglige bakgrunn for å sikre at Pond gjør det enklere for folk å finne frem til gode oppdrettere som avler frem sunne valper. 

– Mitt fokus er hovedsakelig på helse, og min rolle blir å ha et kritisk øye til hvordan vi kvalitetssikrer med helsemessig grunnlag, understreker hun. 

– Hvilken rolle tenker du tech-selskaper som Pond spiller for å ta tak i problemstillinger rundt avl og oppdrett av valper når nye forskrifter kommer?

– Jeg har jobbet for et annet tech-selskap ved navn FirstVet i mange år, så jeg er godt vant med å tenke nyskapende og skape nye systemer som tar for seg nye regler. Det aller viktigste for meg er uansett å tenke helse, sier hun og legger til:

– Jeg synes det er morsomt å være en del av en norsk startup som tar på seg en enorm oppgave i et konservativt miljø. Jeg heier på de og oss. Når man ser på hvor godt det har blitt tatt i mot, at det er på tide med modernisering og effektivisering. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.