Koronaviruset setter sitt preg på Norge. Flere frisørsalonger, utesteder, restauranter og kafeer holder stengt de kommende ukene.

«I realiteten er staten i ferd med å føre en styrt avvikling av deler av næringslivet»

Gründerstjernene bak Cutters, Dr. Dropin, Squeeze og Olio leder et opprop mot regjeringens «lammelse» i møte med coronaviruset.

Publisert Sist oppdatert

Det er snart to uker siden en rekke virksomheter ble pålagt å stenge, inkludert frisører, massører og skjønnhetssalonger.

Avgjørelsen har gått hardt ut over virksomhetene som er knyttet til Askeladden & Co, inkludert frisørkjeden Cutters, massørene i Squeeze og skjønnhetssalongene til Olio. Nå leder gründerne bak disrupsjonsfabrikken et opprop mot regjeringen, for å få dekt de faste utgiftene som ruller videre, mens selskapene er pålagt av myndighetene å holde dørene lukket.

– Staten har ekspropriert et titalls næringer. Fratar staten deg privat eiendom for å bygge jernbane eller sykehus, får du betalt for det. Målet er å bygge en infrastruktur som kommer samfunnet til gode. Nå handler den infrastrukturen om å hindre begrense smittefare. Det er langt på vei sammenlignbart, sier Karl-Axel Hjorth Bauer, eier og styreleder i Askeladden & Co.

Saken ble først omtalt av DN.

Karl-Axel Hjorth Bauer er eier og styreleder i Askeladden & Co.

Et spørsmål om tid

Fra før har regjeringen iverksatt flere krisepakker, som blant annet letter kostnadsbyrden til arbeidsgiver ved permitteringer. Renter er også senket, og det er lettere for bedrifter å få lån. Men dette, samt hytteforbud, skjenkerettigheter og nye låneordninger i Innovasjon Norge, omtaler Hjorth Bauer som «bagateller».

«Men det hjelper ikke med lån når kundene er borte, og det er heller ikke riktig medisin for virksomhetene som har fått forbud,» heter det i oppropet som ble sendt til regjeringen i dag. 29 selskaper og åtte store gårdeiere har sluttet seg til budskapet, som lyder:

«Det er kun et spørsmål om tid før virksomhetene som har fått kroken på døren ikke klarer å betale sine forpliktelser til for eksempel strømselskapet, utleieren og banken. Ubetalte regninger og opphør av virksomhetene vil gi svært negative konsekvenser for de ansatte og resten av norsk økonomi. »

Det understrekes at dette gjelder virksomhetene som er direkte rammet ved offentlig pålegg om å stenge, og ikke de tusenvis av bedrifter som er indirekte rammet. Det er heller ikke snakk om å få dekket tapt inntekt, presiserer Hjorth Bauer.

Nasjonal dugnad - uten staten

Hjorth Bauer anslår at de faste utgiftene, hvor husleie er største post, utgjør mellom 15 og 30 prosent av kostnadene til selskapene i porteføljen. For Squeeze utgjør det rundt 300.000 kroner i måneden.

– Ingen vet hvor lenge dette kan vare. Å be banker, leietakere og gårdeiere om å komme opp med en omforent løsning for å fordele tap påført av myndighetene er som å kaste en mann i fryseboksen og samtidig be han om å pisse i buksa, mener han.

Gründeren forteller at Askeladden & Co og de tilknyttede selskapene nok skal klare seg gjennom krisen.

– Hvis ikke bedriften din overlever to uker uten penger inn på konto, fortjener den kanskje ikke livets rett. For oss er saken prinsipiell. Staten bestemte at disse virksomhetene skulle stenge forrige uke. Staten bestemmer når de skal åpne igjen. Staten har tatt initiativ til en dugnad den ikke selv vil være med på.

Hjorth Bauer viser til de ulike løsningene i Sverige og Danmark, hvor en har valgt å la bedriftene holde åpent, mens den andre har stengt ned og dekker store deler av de løpende kostnadene.

– I Norge har vi valgt en kombinasjon som gjør at bare staten vil overleve, lyder hans dom.

– Vi har politikere som ser alvoret, men ikke klarer å reagere. Nå trenger vi lederskap, ikke lammelse. (...) I realiteten er staten i ferd med å føre en styrt avvikling av deler av næringslivet.

Det er ventet at regjeringen skal presentere en ny krisepakke for oppstartsbedrifter og gründere fredag 27. mars. Tidligere har blant andre en ekspertgruppe sammensatt av Abelia kommet med ti klare råd til regjeringen.