utdanning

NHHs nye teknologi-linje:
– Tallene er over all forventning

Søkertallene fra Samordna opptak er klare. 

Nytt tilbud: Matematiker Håkon Otneim er programleder for det nye bachelor-programmet ved NHH.
Publisert Sist oppdatert

Shifter har tidligere skrevet om at Norges Handelshøyskole utfordrer ind-øk og for første gang tilbyr en bachelorgrad i tech og økonomi.

Håkon Otnheim er programleder for det nye bachelor-programmet ved NHH og bedyret overfor Shifter  at han sov godt om natten like før opptaket stengte. 

– Jeg er ikke veldig nervøs. Jeg er rimelig trygg på at vi har truffet planken. 

Nå er tallene fra Samordna opptak klare, og de viser et veldig jevnt løp mellom NTNU og NHH. 

1101 har søk den nye bachelorgraden til NHH på førsteplass, altså Business, Economics and Data Science, mens 1233 har søkt det 5-årige masterprogrammet i industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU på førsteplass. 

– Disse tallene er over all forventning, veldig kjekt å se både at det nye programmet faller i smak hos søkerne, men også at det ser ut til at vi ikke bare fordeler de som ellers ville søkt seg til NHH mellom to programmer. Det er en solid økning i antall søkere til NHH totalt sett, sier Otneim. 

Det nye tech-øk-studiet har flest førstevalgssøkere per studieplass i hele Norge.

Samordna Opptak har basert dette på at NHH ønsker å ta opp 50 studenter, men NHH har oppgitt til Shifter at endelig antall ikke er bestemt - men vil ligge et sted mellom 70 og 100. 

– Det er nå jobben begynner! Vi gleder oss til å ta i mot en ny gjeng med ambisiøse studenter til høsten, sier Otnheim. 

1729 har søkt den tradisjonelle administrasjon og økonomi-bachelorgraden på NHH på førsteplass.

Fornøyd rektor 

– Dette er svært solide søkertall. Vi tilbyr meget attraktive studieprogrammer, og årets tall fra Samordna Opptak viser at vi til høsten kan ta opp et nytt kull med svært dyktige studenter, sier rektor Øystein Thøgersen ved NHH i en pressemelding. 

De totalt 2830 NHH-søkerne konkurrerer om 500 studieplasser. NHH vil redusere antall plasser på den tradisjonelle bacheloren tilsvarende - for å få plass til tech-øk-ene. 

– Det samlede antall søkere er høyere enn noen gang, og de fordeler seg på det veletablerte og anerkjente BØA-programmet, og nå også på det internasjonale BEDS-programmet som er skreddersydd for de som ønsker en økonomiutdannelse med særlig vekt på matematikk, data-analyse, programmering og teknologi, utdyper han. 

Tallene fra Trondheim 

Indøk-studier er det mest søkte grunnstudiet ved NTNU i år. 

– Søknadene til teknologistudier øker med drøyt 11 prosent fra 2023 til 2024, og posisjonerer NTNU som et universitetet med teknologisk hovedprofil. Foruten gode søkertall på flere teknologistudier i Trondheim, er det også en økning i ingeniørstudier i så vel Ålesund som Gjøvik, skriver NTNU i en pressemelding.  

Én av fem søkere har minst én teknologiutdanning i søknaden sin, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding. Departementet skriver at særlig ingeniørutdanninger og maritime studium er populære blant søkerne. 

– Tallet på tilgjengelige studieplasser på IKT-utdanningene har aldri vært høyere. I år er det en planlagt 2961 studieplasser på IKT. Det er 247 flere enn i fjor, en økning på 9,1 prosent. Tallet på kvinner som har IKT på topp har økt med over fem prosent, skriver de i pressemeldingen. 

 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.