ai

Softbank tilbake med milliard-investering i europeisk AI 

Blir omtalt som den største AI-investeringen i Europa til nå.

En bil med Wayve-teknologi kjører i London.
Publisert Sist oppdatert

Wayve, en startup fra Storbritannia som utvikler et selv-lærende system for autonom kjøring i stedet for et regelbasert, har lukket en Serie C-finansieringsrunde på 1,05 milliarder dollar. 

Runden ble ledet av SoftBank Group og markerer den største AI-finansieringen i Storbritannias historie, og en av de tjue største globalt. 

Både Nvidia og eksisterende investor Microsoft deltok også i finansieringen. Mens profilert AI-forsker Yann Lecun var en tidlig investor. 

Selskapet, som ble grunnlagt i Cambridge i 2017, planlegger å bruke kapitalen til å utvikle sitt produkt for både assistert kjøring («eyes on», hvor føreren sitter i førersettet og følger med) og fullstendig automatisert kjøring («eyes off»), samt andre AI-assisterte bilapplikasjoner. 

Wayve ser også for seg global ekspansjon av virksomheten.

Wayve skiller seg fra andre med sitt hardware-agnostiske, kartløse produkt kalt «Embodied AI», som de planlegger å distribuere til både bilprodusenter og robotikkfirmaer. Dette skal muliggjøre læring fra menneskelig oppførsel i et bredt spekter av reelle miljøer. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Wayves tilnærming til autonom kjøring er lignende Teslas, men i motsetning til Tesla planlegger Wayve å selge sin autonome kjøremodell til en rekke bilprodusenter, og få tilgang på data til trening på den måten.

Den britiske statsministeren Rishi Sunak har også kommentert finansieringen som viktig for Storbritannia, og kaller Wayve en pioner innen utviklingen av neste generasjons AI-modeller for selvstyrte biler. Han understreker at dette investeringsløftet vitner om Storbritannias ledende rolle innen AI-industrien.